Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτη100.000 κόσμος στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

100.000 κόσμος στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Το Ρέθυμνο γιορτάζει έναν θεσμό που έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, και όλη η πόλη διασκεδάζει, ονειρεύεται, δημιουργεί, προσφέρει, μοιράζεται!

Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

rethymno-faros

Λίγες μόλις ημέρες πριν το αποκορύφωμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων – τη νυχτερινή και τη Μεγάλη παρέλαση- που θα πραγματοποιηθούν στους δρόμους της πόλης, το Ρέθυμνο στην Κρήτη, με το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι του, ανεβάζει ντεσιμπέλ, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.

«Περίπου 80.000 – 100.000 κόσμο αναμένουμε τις ημέρες των παρελάσεων» μας ενημερώνει η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Ρέθυμνο.

pepi

Σύμφωνα με την ίδια, συμμετέχουν τουλάχιστον 3.500 εθελοντές για την άρτια διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, ενώ σ’ ότι αφορά καθαριότητα, υπηρεσίες, προβολή και προώθηση, τεχνικό εξοπλισμό κ.ά. είναι στις αρμοδιότητες του δήμου Ρεθύμνης.

rethymno-manitaria

8 – 10 εκατομμύρια τζίρος  

Από 8 έως 10 εκατομμύρια υπολογίζεται ο τζίρος για την τοπική οικονομία του Ρεθύμνου, για όλη την περίοδο της Καρναβαλικής περιόδου (σ.σ. η επίσημη έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού κηρύχθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου με τη Μεγάλη Παρέλαση και το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου και την Καθαρά Δευτέρα 27/2 με τα Κούλουμα).

Τα παραπάνω νούμερα του τζίρου υπολογίζονται από την ώρα που θα ξεκινήσουν οι Ομάδες την προετοιμασία τους σχετικά με τις στολές, την κατασκευή των αρμάτων τα οποία είναι όλα χειροποίητα, το μακιγιάζ και γενικότερα όλα όσα χρειάζονται για την άρτια παρουσία τους στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι.

«Την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή βιοτεχνίες που φτιάχνουν τις στολές των καρναβαλιστών» αναφέρει η κα. Μπιρλιράκη, όπου και οι περισσότεροι επιλέγουν να τις ράψουν εκεί.

arma

500 – 600 κλίνες ανοιχτές

Σ’ ότι αφορά το μέσο όρο διανυκτερεύσεων, «φέτος, κερδίσαμε ακόμη μια διανυκτέρευση» μας λέει η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, εξηγώντας, ότι εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή προστέθηκε και η Παρασκευή.

Όπου, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στους δρόμους του Ρεθύμνου θα αναβιώσει το έθιμο της Κρητικής παραδοσιακής καντάδας, με δεκάδες λύρες, λαούτα, μαντολίνα και κρητικές μαντινάδες!

Για τις ημέρες του Καρναβαλιού, θα λειτουργούν περί τις 500 – 600 κλίνες στο Ρέθυμνο, στην Παλιά και τη Νέα Πόλη, ωστόσο, όπως λέει η αντιδήμαρχος, το ξενοδοχειακό κομμάτι στο Ρέθυμνο δεν είναι τόσο αναπτυγμένο όσο θα έπρεπε.

Κόσμος από Ελλάδα και εξωτερικό!

Για τις ημέρες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού το Ρέθυμνο υποδέχεται κόσμο απ’ όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και από Στοκχόλμη και γερμανικές πόλεις.

«Ο δήμος Ρεθύμνης είναι ενταγμένος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Καρναβαλικών Πόλεων» λέει η κα. Μπιρλιράκη, γεγονός που κάνει γνωστό αυτόν τον θεσμό σ’ όλον τον κόσμο.

sygatikoi-sto-oneiro

Tips

-Τριάντα έξι (36) θα είναι φέτος οι καρναβαλικές ομάδες και 30 τα άρματα που θα συμμετέχουν στην καρναβαλική παρέλαση.

-Ο κεντρικός πυρήνας σε κάθε Ομάδα είναι από 50 έως 100 άτομα, ενώ στη Μεγάλη Παρέλαση σε κάθε Ομάδα συμμετέχουν από 400 έως 800 καρναβαλιστές.

-«Συγκάτοικοι στο όνειρο» είναι το θέμα, το σύνθημα, η ουσία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017! «Το καρναβάλι είναι μια μικροκοινωνία, ένα μικροκράτος» όπως χαρακτηριστικά λέει η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα