Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΔωρεάν ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη!

Δωρεάν ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη!

Όταν το παρελθόν της Θεσσαλονίκης συνδέεται με το παρόν, μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις από το Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

leykos-pyrgos

Θέλοντας να δώσει έμφαση στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης καθώς και να τονίσει τη σύνδεσή του με το παρόν, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το 2017 με δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη.

«Θέλουμε να γνωρίσει ο κόσμος, αφενός την πόλη σ’ όλες τις φάσεις της ιστορίας της, αφετέρου να γνωρίσει και εμάς, τους ξεναγούς, το επάγγελμά μας» εξηγεί στο debbiestravel.gr η Φωτεινή Λυκισά, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης.

Έτσι, κάθε Κυριακή, οι ξεναγοί ακολουθούν τα «Μονοπάτια της Μνήμης» και τα «Μονοπάτια του Σήμερα» συνοδεύοντας όλους όσοι ενδιαφέρονται να θυμηθούν, να μάθουν, να γνωρίσουν, να ακούσουν, να επικοινωνήσουν.

Οι ξεναγήσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, συνεχίζονται το Φεβρουάριο και πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή έως το Μάρτιο, έχοντας ως στόχο, μελλοντικά, να επεκταθούν και σ’ άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδος.

«Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής»

Είναι ο τίτλος των ξεναγήσεων που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές, και στην πόλη, αν και κρυμμένα, υπάρχουν ακόμα τα σημάδια.  Περνώντας από το Λευκό Πύργο, την Εγνατία, την Αγία Σοφίας και ως την πλατεία Ελευθερίας, κρατάμε τη μνήμη μίας ιστορικής περιόδου που πρέπει να μείνει ζωντανή.

Επίσης, μαθαίνουμε, βλέπουμε, ακούμε για το παρελθόν μας, μέσα από την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αλλά και για το βυζαντινό παρελθόν της πόλης με την ξενάγηση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (σ.σ. οι συμμετοχές για τις ξεναγήσεις της Κυριακής 5/2 έχουν συμπληρωθεί).

agias-sofias-kokkino-spiti

Πού διασκέδαζαν οι Θεσσαλονικείς;

«Θεσσαλονικέων Ευ Ζην» είναι το πρόγραμμα της ξενάγησης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, με περιηγήσεις, ξεναγήσεις, αναφορές, ιστορίες σε ιστορικά στέκια που διασκέδαζαν οι Θεσσαλονικείς, ιστορικά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, κέντρα διασκέδασης κ.ά.

«Θα ξεκινήσουμε από το Λιμάνι, θα περιηγηθούμε το κέντρο της πόλης, θα περάσουμε από ξενοδοχεία που άφησαν εποχή, όπως το περίφημο ‘Μεντιτερανέ’ στην Παλιά Παραλία, το θρυλικό εστιατόριο ‘Όλυμπος Νάουσα’» εξηγεί στο debbiestravel.gr η Αννίτα Τριβέλα, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και νυν μέλος.

olympos-naousa

Ο κατάλογος του ‘Όλυμπος Νάουσα’ εκτίθεται στον τελευταίο όροφο του Λευκού Πύργου.

Αναφορές και αναμνήσεις από ιστορικούς χώρους διασκέδασης, εστίασης γύρω από την Πλατεία Ελευθερίας – το ζαχαροπλαστείο ‘Φλόκα’, τα σουτζουκάκια ‘Ρογκότη’ κ.ά.-, θέατρα, παλιοί κινηματογράφοι, καφενεία ιστορικά, αναφορά στον μεγάλο Έλληνα λαϊκό συνθέτη, στιχουργό και τραγουδιστή Βασίλη Τσιτσάνη και το ‘Ουζερί Τσιτσάνης’ στην περιοχή της Διαγωνίου, όλα αυτά κι άλλα πολλά, στην ξενάγηση «Θεσσαλονικέων Ευ Ζην» την Κυριακή 12/2.

Εικαστικά και γλυπτά

«Η μνήμη μέσα από τη νεότερη τέχνη» είναι ο τίτλος της ξενάγησης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας ανδριάντες, εικαστικά γλυπτά και μνημεία της πόλης.

«Ξεκινάμε από το Βυζαντινό μουσείο και κατευθυνόμαστε προς την παραλία, τη Στήλη Καραντινού στο Βασιλικό Θέατρο, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» λέει στο debbiestravel.gr η Φωτεινή Λυκισά πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας γεγονότα, ιστορίες, μνήμες της πόλης!

DSCN9758

Info

Για να συμμετέχετε στις ξεναγήσεις θα πρέπει να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο τηλ. 6947 852909 (δεν θα γίνονται δεχτές δηλώσεις μέσω μηνυμάτων κειμένου (sms), ηχητικά ή e-mail). Τα γκρουπ των ξεναγήσεων είναι έως 50 άτομα ενώ η διάρκεια είναι περίπου στις 2 ώρες.

-Δηλώσεις συμμετοχών για την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, από Τετάρτη 1 έως και Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ώρες 10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00.

-Να σημειωθεί ότι η είσοδος στα μουσεία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου είναι δωρεάν.

-Δηλώσεις συμμετοχών για την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, την Τετάρτη 8 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ώρες 10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00.

-Δηλώσεις συμμετοχών για την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, την Τετάρτη 22 και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ώρες 10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00.

-Την Κυριακή 19/2, θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού, με μια εκδήλωση – ξενάγηση για παιδιά, η οποία και θα ανακοινωθεί σύντομα. Πληροφορίες του debbiestravel.gr αναφέρουν ότι η ξενάγηση θα είναι γύρω από το Γαλεριανό Συγκρότημα (Καμάρα, Ροτόντα).

-Στόχος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης, εκτός από τη γνωριμία του κόσμου με την πόλη, είναι και η στήριξη Συλλόγων και ευπαθών ομάδων. Φέτος, ο Σύνδεσμος  στηρίζει το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας, προσφέροντας τις ξεναγήσεις, και οι συμμετέχοντες δίνοντας 3 ευρώ (και άνω) για το Σύλλογο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα