Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΞενοδοχείαΌταν οι ιστιοπλόοι πάνε στο βουνό!

Όταν οι ιστιοπλόοι πάνε στο βουνό!

Αφήσανε για λίγο τα σκάφη, τα πανιά και τα κατάρτια, φορέσανε τις μπότες, τα πέδιλα και τα σκουφιά και πήρανε τα βουνά! Οι ιστιοπλόοι της Blue Aegean Sailing School!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

vasilopites-thanasis Φωτ. Γιάννης Γρηγοριάδης

«Τώρα που είμαστε χαλαροί από τη θάλασσα, είναι μια καλή ευκαιρία να διασκεδάσουμε στο βουνό» είπε στους μαθητές του, στους συνεργάτες του και σε φίλους της ιστιοπλοΐας ο Θανάσης Μπαξεβάνης, ιδιοκτήτης της Blue Aegean Sailing School, σχολής ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας.

Βρισκόμαστε στο Ελατοχώρι Πιερίας, ένα χωριό στις πλαγιές των Πιέριων Ορέων, σε υψόμετρο 870 μέτρων, με το Νέο και το Παλιό χωριό. Μια ώρα και κάτι από Θεσσαλονίκη, 96 χλμ. για την ακρίβεια’ εκεί έδωσε φέτος το χειμερινό της ραντεβού η ιστιοπλοϊκή σχολή, όπως, καθιερωμένα, κάνει, κάθε Ιανουάριο.

xorio-elatoxori

«Ύστερα από 13 χρόνια, που πηγαίναμε στο Πισοδέρι της Φλώρινας, φέτος, επιλέγουμε δοκιμαστικά το Ελατοχώρι» λέει στο debbiestravel.gr ο Θανάσης Μπαξεβάνης, που έδειξε ότι του άρεσε ο προορισμός, και απ’ ότι όλα δείχνουν, και του χρόνου, τον ίδιο θα επιλέξει!

xionodromiko-anavatiras

Σκι, σαλέ και κοπή βασιλόπιτας! 

Παρέες παρέες άρχισαν να καταφθάνουν στο Παλιό Ελατοχώρι, το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου, και συγκεκριμένα στον παραδοσιακό ξενώνα «Πιερίων Μούσες», από τους πρώτους που δημιουργήθηκαν στο χωριό, και συγκεκριμένα από το 2001.

Σαν σήμερα θυμάμαι τον Βασίλη Περλαντίδη, ιδιοκτήτη του ξενώνα, που τον είχα γνωρίσει σ’ ένα οδοιπορικό μου, ανακαλύπτοντας το, μέχρι τότε, άγνωστο Ελατοχώρι και την ευρύτερη περιοχή. Στα μπετά ήταν τότε ο ξενώνας, και σιγά σιγά, χρόνο με το χρόνο, αναπτύχθηκε, μεγάλωσε, έκαναν κι άλλα δωμάτια ο Βασίλης και η Άντζελα, και spa, και εξωτερική πισίνα και ένα πανέμορφο σαλέ με το στρογγυλό τζάκι στη μέση αυτού.

Εκεί, όπου μαζεύτηκαν όλοι, καμιά 80αριά άτομα, και απόλαυσαν τη βραδιά, με κουβέντα, γνωριμίες και τα σχετικά. Και μπορεί, να μην έγινε το πάρτι, έτσι όπως γινόταν κάθε χρόνο, ωστόσο, είπαμε, ήταν η πρώτη φορά σε νέο προορισμό, οπότε, δικαιολογείται τυχόν αστοχία!

Ξημέρωσε και το Σάββατο, με μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα, και με χιόνι πολύ! Κατεύθυνση, όλων, -που αλλού;-, στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου (8 χλμ. από το χωριό).

Το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2000, και βρίσκεται στα 1.410 μ. η βάση του και η κορυφή του φτάνει τα 1.912 μ. Έχει δέκα πίστες, κάποιες από τις οποίες διαγράφονται ανάμεσα σε δάσος οξιάς, έχουν και υπέροχη θέα, προς την τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα, το Βέρμιο αλλά και προς τον Όλυμπο!

xionodromiko

Το διώροφο σαλέ, το οποίο από φέτος λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση, ύστερα από πολλά έτη που διαχειριζόταν ο Χρήστος Τοπσικιώτης, προσφέρεται για ξεκούραση, απόλαυση, χάζι στις πίστες, ζεστά και κρύα ροφήματα, σνακ, φασολάδα κ.ά.

Άλλοι κατέβαιναν τις πίστες με τα χιονοπέδιλα και τις πολύχρωμες φόρμες τους, άλλοι έκαναν τις βόλτες τους με τον εναέριο αναβατήρα και άλλοι, χάζευαν τον κόσμο και απολάμβαναν ήλιο και χιονισμένο τοπίο από το μπαλκόνι του σαλέ!

debbie-xionodromiko

Η μέρα συνεχίστηκε με φαγητό και κρασί σε ταβέρνα στην πλατεία του Παλιού Ελατοχωρίου και με ξεκούραση στα άνετα δωμάτια του ξενώνα και στα καθιστικά γύρω από τα τζάκια.

Το ραντεβού για την κοπή της βασιλόπιτας της ιστιοπλοϊκής σχολής ήταν γύρω στις 10 το βράδυ, στο “ζεστό” σαλέ των «Πιερίων Μούσες».

kosmos-chalet-pierion Φωτ.: Γιάννης Γρηγοριάδης

Ποιας βασιλόπιτας δηλαδή, τρεις μεγάλες βασιλόπιτες έκοψε ο Θανάσης, τόσα άτομα…, και το φλουρί να βρίσκει στο κομμάτι της νεαρή ιστιοπλόος, κερδίζοντας ένα κρεμαστό κόσμημα με σχέδιο… ιστιοπλοϊκό!

kopi-vasilopitesΦωτ.: Γιάννης Γρηγοριάδης

Το κυνήγι του θησαυρού και 1010!

Ξημερώνει, ξημερώνει Κυριακή, και οι παρευρισκόμενοι συμμετέχουν στο κυνήγι του θησαυρού. Γρίφοι ιστιοπλοϊκοί, ερωτήσεις, παιχνίδια και άλλα σκηνικά με επτά σταθμούς για το κυνήγι του θησαυρού, και επειδή μεσημέριασε, ο κόσμος πείνασε, και κατευθύνθηκε στο «1010»!

Ξύλινη ταβέρνα μέσα στο δάσος, στα… 1010 μέτρα, από το Ελατοχώρι στο δρόμο για τα Ριζώματα (10 χλμ.), με σούβλα, γάστρα και μαγειρευτά, ντόπιο τσίπουρο και κρασί. Ψυχή του μαγαζιού ο Σάκης.

Ωραία παρέα, ωραία τοποθεσία, ωραία φαγητά, κάποια στιγμή θα επαναληφθεί!! Και του χρόνου, βρε παιδιά!

tampela-elatoxori

Tips

-Το Ελατοχώρι απέχει 96 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 28 χλμ. από Κατερίνη, 8 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Το Παλιό με το Νέο Ελατοχώρι απέχουν περίπου 1,5 χλμ.

-Για διαμονή θα βρείτε ξενώνες και mountain resorts στο Παλιό Ελατοχώρι, στο Νέο Ελατοχώρι και στο δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και ξενοδοχείο – το πρώτο της περιοχής-, λίγο πριν το χωριό.

-Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί καθημερινά, 09.00 – 16.00, και οι κάρτες για   τους αναβατήρες είναι 12 Σ/Κ και αργίες, 8 ευρώ καθημερινές, 5 ευρώ η καρέκλα για απλή ανάβαση (τηλ. 23510 82994, 72122 σαλέ, www.elatohori-ski.gr).

-Και επειδή η σχολή ιστιοπλοΐας «Θανάσης Μπαξεβάνης Blue Aegean Sailing School», εκτός από τη θάλασσα, αγαπάει και το βουνό, επόμενη χειμερινή απόδραση για σκι, είναι στο Μπάνσκο Βουλγαρίας, 3-5 Φεβρουαρίου 2017. Όσοι λοιπόν, πιστοί, προσέλθετε!! (http://www.baxsailingschool.gr/).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα