Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική Μακεδονία«Αναδεικνύουμε τον ιστορικό τουρισμό!»

«Αναδεικνύουμε τον ιστορικό τουρισμό!»

Ακολουθούμε την παλαιά στρατιωτική οδό προς το παροπλισμένο φυλάκιο «Τρεις Βρύσες» όπου βρίσκεται και το ομώνυμο οχυρό της «Γραμμής Μεταξά», το οποίο και θα εξερευνήσουμε.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

topio

Στο όρος Άγκιστρο, στο νομό Σερρών, λίγο πριν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπάρχουν τρία από τα 21 οχυρά της θρυλικής οχυρωματικής γραμμής, που τον Απρίλιο του 1941 αντιστάθηκαν γενναία τους Γερμανούς εισβολείς, που τελικά τα παρέκαμψαν.
«Θέλουμε να αναπτύξουμε τον ιστορικό τουρισμό’ να μαθαίνει ο κόσμος τι συνέβη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο Παναγιώτης Σαββίδης, αντιπρόεδρος της «Κοιν.Σ.επ. Άγκιστρο Δράση».

Ξεναγήσεις λοιπόν στα πεδία μαχών της περιοχής, στα οχυρά, όχι μόνο στο γνωστό Οχυρό Ρούπελ αλλά και σ’ άλλα, ξεναγήσεις σε υπόγειους θαλάμους που συνήθως καταλήγουν σε πολυβολεία και παρατηρητήρια.

Διαδρομές ανάμεσα σε πεύκα, έλατα και οξιές, που καταλήγουν έξω από εγκαταλειμμένα φυλάκια και οχυρά και παροπλισμένα πολυβολεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

fylakio

Κατάλληλος εξοπλισμός στα οχυρά

«Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, φορώντας κράνος και κρατώντας φακούς επισκεπτόμαστε τα οχυρά» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο Παναγιώτης Σαββίδης λέγοντας ότι στις 13 και 14 Μαΐου στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό λοιπόν, κατεβαίνουμε τις σκάλες που οδηγούν στο εσωτερικό του οχυρού, και εκεί ενημερωνόμαστε για την ιστορία του. Διασχίζουμε τους υπόγειους θαλάμους, τα γραφεία, τις αποθήκες, το μηχανοστάσιο με το σύστημα εξαερισμού και άλλους χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους με μεγάλους στενούς διαδρόμους που καταλήγουν συνήθως σε πολυβολεία και παρατηρητήρια.

Είναι η περιήγηση στο εσωτερικό ενός παροπλισμένου οχυρού της «Γραμμής Μεταξά». Βγαίνοντας από το οχυρό ακολουθούμε το μονοπάτι του Μεταξά το οποίο χρησιμοποιούσαν προπολεμικά οι ντόπιοι.

Για Άγκιστρο

Διαδρομή ευχάριστη μέσα στο δάσος, μετά τα υπόγεια και τους στενούς διαδρόμους. Προορισμός το χωριό Άγκιστρο, φημισμένο για τα ιαματικά του λουτρά. Ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο είτε στο βυζαντινό χαμάμ είτε στα νεότερα, επιβάλλεται!

agistro-diadromi

Info

– Η εταιρία «Κοιν.Σ.επ. Άγκιστρο Δράση» σας δίνει την ευκαιρία να ζήσετε, όσα σας περιγράψαμε πιο πάνω, και να βιώσετε την εμπειρία. Εκδρομή θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, με αναχώρηση από Θεσσαλονίκη.

-Συγκεκριμένα, η αναχώρηση είναι προγραμματισμένη για τις 07.30 το πρωί, από τον πολυχώρο WE (οδός 3ης Σεπτεμβρίου) με προορισμό το όρος Άγκιστρο (βόρεια πλευρά) στη θέση Λιβαδίτσα (750 μ.) από όπου θα αρχίσει και η διαδρομή.

-Αποστάσεις: Θεσσαλονίκη (WE) – Λειβαδίτσα (με λεωφορείο) 130 χλμ., Λειβαδίτσα – Άγκιστρο (πεζοπορική διαδρομή) 12 χλμ., Άγκιστρο – Θεσσαλονίκη (με λεωφορείο) 127 χλμ.

– Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ και περιλαμβάνει τη μεταφορά από/προς Θεσσαλονίκη, τη συνοδεία στην πεζοπορία και την ξενάγηση, φωτογραφική κάλυψη, φαγητό – μπάρμπεκιου στην έδρα της «Κοιν.Σ.επ. Άγκιστρο Δράση».

-Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6980138846 ή στο e-mail, info@agkistroaction.gr.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα