Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΤα γλέντια και η πώληση της Μοδιάνο!

Τα γλέντια και η πώληση της Μοδιάνο!

Και ποιος Θεσσαλονικιός, ή μη, δε θυμάται τα γλέντια – τα περισσότερα αυτοσχέδια- στα μαγαζιά της ιστορικής και κεντρικής αγοράς τροφίμων της Θεσσαλονίκης, Μοδιάνο.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Σαν τώρα, ηχούν στα αυτιά μου, οι ήχοι από τα νταούλια, τα κλαρίνια και τους ζουρνάδες από τους πλανόδιους μουσικούς, εκεί στις στοές της ιστορικής Μοδιάνο. Όλη η Θεσσαλονίκη, ή σχεδόν όλη, κάθε χρόνο, παραμονή Χριστουγέννων αλλά κυρίως Πρωτοχρονιάς, έκανε το απαραίτητο πέρασμα από τη Μοδιάνο. Με ένα ποτήρι στο χέρι, όλος ο κόσμος, όσο κρύο κι αν έκανε, στα όρθια, με τις μουσικές στη διαπασών, με την τσίκνα από τα κοψίδια και ό,τι άλλο έψηναν οι μαγαζάτορες, να σκορπίζεται στον αέρα και να τσικνίζει τον κόσμο όλο’ τι γέλια, τι κέφι, αληθινά γέλια και αληθινό κέφι!!

Οκτώβριος του 2016

17 Οκτωβρίου 2016, και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ανακοινώνει ότι «ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ποσοστού συμμετοχής που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην Αγορά Μοδιάνο στην Θεσσαλονίκη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά την συνεδρίασή του στις 17 Οκτωβρίου 2016 ανακήρυξε την One Outlet AE ως Προτιμητέο Επενδυτή με συνολική οικονομική προσφορά 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ».

Έτσι λοιπόν, εδώ και 10 μέρες, η One Outlet AE έχει στην κατοχή της το 43,64% εξ αδιαιρέτου της κυριότητας αυτού του ιστορικού ακινήτου.

Ενός ακινήτου, το οποίο αποτελεί τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου.

Το χθες…

Ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ξεκίνησε την κατασκευή του κτιρίου το 1922. Ο θεμέλιος λίθος της Αγοράς μπήκε σε σημείο της πυρίκαυστης ζώνης της Θεσσαλονίκης (περιοχή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917) στο οποίο προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα – αρχαιολόγου Ερνέστ Εμπράρ. Παλαιότερα, στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930.

Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο βάσει της υπουργικής απόφασης υπ. αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/3555/52585/26.10.1995 (ΦΕΚ τεύχος Β’ 946/16.11.1995).

Και μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που κατείχε το 43,64% εξ αδιαιρέτου της κυριότητας αυτού του ιστορικού ακινήτου, να έχει ολοκληρώσει το διαγωνισμό για την πώληση, ωστόσο, στην Κεντρική Αγορά Τροφίμων Μοδιάνο, υπάρχουν ακόμη 59 συνιδιοκτήτες.

Συνολικά, η Αγορά Μοδιάνο απαρτίζεται από 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5 τ.μ. – 30 τ.μ. το καθένα, 2 περίπτερα, 2 υπόγεια και έναν εξώστη.

Το συγκρότημα αποτελούσε -και αποτελεί- μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, την πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων και ένα από τα ορόσημα της πόλης, ενώ συνδέεται στενά με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας.

το σήμερα

Μέρα μεσημέρι, μετά την ανακοίνωση της πώλησης του 43,64%, κάνω βόλτα στις στοές της Μοδιάνο. Εισχωρώ από την πλευρά της Βασιλέως Ηρακλείου, ανηφορίζω προς τα πάνω, προς την Ερμού, ελάχιστα μαγαζιά ανοιχτά, κυρίως κρεοπωλεία, οπωροπαντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, παραδοσιακά προϊόντα, τυροκομικά, είδα ένα αρτοποιείο, καφεκοπτείο, δυο τρία ιστορικά ταβερνάκια’ και κεπέγκια κατεβασμένα, ερμητικά κλειστά, με «ενοικιάζεται» αναρτημένα πάνω τους. Η πλήρης εγκατάλειψη…

Μια παρέα ανδρών κάθεται σε μια γωνιά, πίνουν τον καφέ τους και συζητούν. Τους πλησιάζω, «καλημέρα» τους λέω, «καλημέρα» μου ανταπαντούν. «Πώς τα βλέπετε τα πράγματα, τώρα με την πώληση της ιστορικής αγοράς;» τους ρωτώ.

«Το θέμα κοπέλα μου είναι το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η ιστορική αγορά, τι χαρακτήρα θα πάρει, θα παραμείνουν οι ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες που νοικιάζουν ακόμη και τώρα τα καταστήματα, ή θα τους βγάλουν και θα τους ζητούν τρελά ενοίκια, και πότε και πώς θα αποπληρωθεί αυτό το ποσό στο κράτος..» μου απαντούν με δόση ανησυχίας.

pappoudes.JPG

Από 144 καταστήματα απαρτίζεται η Μοδιάνο, και σήμερα, το ακίνητο στην πλειονότητά του παραμένει κενό, ενώ υφίστανται 32 μισθώσεις που υπο-εξυπηρετούνται.

Βγαίνω στην οδό Ερμού, έχει κίνηση πολύ, φωτογραφίζω την άλλη πρόσοψη της αγοράς, η οποία είναι διατηρητέα, όπως και εκείνη από την οδό Βας. Ηρακλείου, που αναγράφει «Κεντρική Στοά Τροφίμων». Ιστορική αγορά…

…το αύριο

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 43,6% του ακινήτου από την ONE OUTLET AE (αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων: 65% ‘Όμιλος εταιρειών Φάις, 35% Notos Com)  και η νέα επενδυτική πρωτοβουλία του Ομίλου έρχεται ενάμιση χρόνο μετά την ενοικίαση  εκ μέρους της των κτιριακών εγκαταστάσεων του City Gate  για την ανάπτυξη και λειτουργία  του εμπορικού κέντρου “One Salonica Outlet Mall” (στη δυτική πλευρά της πόλης, επί της οδού Γιαννιτσών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ONE OUTLET AE, στόχος της είναι «η σημαντική αυτή επένδυση, βασισμένη σε απολύτως υγιείς χρηματοοικονομικές βάσεις, να αποτελέσει ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί φιλοδοξία της εταιρείας, η Αγορά Μοδιάνο να γίνει και πάλι το κέντρο της εμπορικής κίνησης της πόλης, ένας σύγχρονος χώρος υψηλών απαιτήσεων αποκλειστικά αφιερωμένος στην αγορά τροφίμων, στην εστίαση και στη διασκέδαση,  εφάμιλλος αντίστοιχων  των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική διάρκεια».

Τέλος, η ONE OUTLET AE επισημαίνει ότι θα επιδιώξει την συνεργασία, τον συντονισμό και την υποστήριξη κάθε θεσμικού φορέα της πόλης και της περιοχής (Επιμελητήρια, Δήμος, Περιφέρεια) ώστε να διασφαλισθεί η επιτυχία αυτού του φιλόδοξου, αλλά και απόλυτα απαραίτητου για την πόλη εγχειρήματος.

Tip

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στην Αγορά Μοδιάνο, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης δήλωσε «Η σημερινή (σ.σ. Τρίτη 18/10/2016) είναι μία αρνητική εξέλιξη για την Αγορά Μοδιάνο και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το τίμημα που προσέφερε ο προτιμητέος επενδυτής είναι εξαιρετικά χαμηλό για το μέγεθος της επένδυσης και τις προοπτικές που μπορεί να έχει. Δυστυχώς το Επιμελητήριο μας δεν κατόρθωσε να συμμετέχει στη διαδικασία, λόγω νομικών εμπλοκών που εγέρθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι επιστολή μας με αίτημα την παροχή διευκρινίσεων και τη διευκόλυνση της συμμετοχής μας στο Διαγωνισμό μένει αναπάντητη από τις 27/9/2016!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα