Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

3 πόλεις + 1 χωριό!

Ωραία και η φύση αλλά και οι πόλεις έχουν τη δική τους χάρη! Κάνουμε απόδραση σε Θεσσαλονίκη, Βέροια, Δράμα! Πηγαίνουμε και σ’ ένα χωριό’ στην Καρίτσα του νομού Λάρισας!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

apo-aera

Θεσσαλονίκη

Δεν θα μπορούσα, ως γέννημα θρέμμα, Θεσσαλονικιά, να μην αναφερθώ, στην πόλη, που ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο – στρατηγό του Φίλιππου του Β’- το 316 π.Χ., τη Θεσσαλονίκη μας!

Τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, στο βόρειο τμήμα του γεωγραφικού μας χάρτη, τη «νύμφη του Θερμαϊκού» όπως την αποκαλούν. Τη Θεσσαλονίκη, όπου στο σύνολό της έχει εγγεγραμμένα από το 1988 στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO 15 παλαιοχριστιανικά – βυζαντινά μνημεία!

Αυτές, τις μέρες έχει και την τιμητική της, 26 Οκτωβρίου – του Αγίου Δημητρίου πολιούχου της πόλης, 28 Οκτωβρίου με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του κράτους κτλ.

Απολαύστε τις βόλτες σας στο πολύβουο κέντρο της πόλης, «χαθείτε» στα λιθόστρωτα σοκάκια της περιοχής Λαδάδικα, η οποία σφύζει από μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ανεβείτε και πάνω από την οδό Τσιμισκή, στην οδό Βαλαωρίτου και πέριξ αυτής, κυρίως το βράδυ, όπου και εκεί βρίθει η περιοχή από νυχτερινά μαγαζιά, ουζερί και ταβερνάκια.

Βρείτε χρόνο και περιηγηθείτε στην Άνω Πόλη (Κάστρα) της Θεσσαλονίκης με τα οχυρωματικά της τείχη, το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), τη μονή Βλατάδων, απολαύστε την πανοραμική θέα, δείτε τα παλιά σπίτια, ενώ σε κάποιες γειτονιές θα νιώσετε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.

spiti-ano-poli

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, η Μητρόπολη, η Παναγία Χαλκέων, η Αχειροποίητος, η ανακαινισμένη Ροτόντα στο ύψος της Αψίδας του Γαλερίου (Καμάρα), η Ρωμαϊκή Αγορά, και βεβαίως η πλατεία Αριστοτέλους η οποία σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ, ο Λευκός Πύργος – σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, η νέα παραλία με το μοντέρνο της και βραβευμένο λίφτινγκ, απόλαυση να κάνεις τον περίπατό σου, είναι μόνο μερικά από τα πολλά αξιοθέατα αυτής της πόλης!

paralia-ombrelles

*

Το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης απέχει 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Σύνδεση υπάρχει και σιδηροδρομικώς, ενώ το λιμάνι της πόλης υποδέχεται κρουαζιερόπλοια, η δε ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα ελληνικά νησιά είναι ιδιαίτερα φτωχή και μονάχα εποχική.

– Για τη διαμονή σας λειτουργούν ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και γύρω και πιο έξω απ’ αυτό, για όλα τα βαλάντια, πεντάστερα, τετράστερα, τρίστερα κτλ. με όλες τις ανέσεις.

– Για φαγητό, σε μια πολυπολιτισμική πόλη, δεν μπορεί παρά να μη δοκιμάσετε διαφορετικές και ποικίλες γεύσεις. Είναι τα σουτζουκάκια (εστιατόρια φημίζονται για τα σουτζουκάκια τους), ο γύρος Θεσσαλονίκης (επίσης, κάποια φαστ φουντ φημίζονται για το γύρο τους), το κουλούρι Θεσσαλονίκης, η μπουγάτσα, οι μεζέδες θαλασσινοί και μη, τα γλυκά, τα τρίγωνα Πανοράματος, ο πατσάς για τους ξενύχτηδες κ.ά. είναι μερικές από τις αξέχαστες γεύσεις της Θεσσαλονίκης.

-Και η αγορά Μοδιάνο – κεντρική αγορά τροφίμων στην καρδιά της Θεσσαλονίκης-, και η αγορά Βλάλη (Καπάνι), και η γραφική Άθωνος με μαγαζάκια που πουλούν ψάθινα, κατασκευάζουν ξύλινες καρέκλες κ.ά., ταβερνάκια και καφέ μπαρ, είναι στα must της πόλης.

-Και τα μουσεία, βεβαίως, το αρχαιολογικό (τηλ. 2310 831037), το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (τηλ. 2313 306400), το μουσείο Φωτογραφίας (εντός Λιμανιού), το Ολυμπιακό Μουσείο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και άλλα πολλά, συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της πόλης.

pinakida-kastra

Βέροια

Πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, η Βέροια, αποτελεί ιδανική κοντινή απόδραση (από Θεσσαλονίκη και τα πέριξ), συνδυάζοντας ιστορία, πολιτισμό, διασκέδαση, περιηγήσεις, γαστρονομία κ.ά.

Σκεφτείτε μόνο, ότι διαθέτει περί τους 48 βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς (από τους 72 που υπήρχαν),  τρεις παραδοσιακές διατηρητέες συνοικίες, δυο μουσεία – το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό-, το θρησκευτικό μνημείο του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, την παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τις καινοτομίες της Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον πλούσιο κάμπο της και άλλα πολλά.

vima-apostolou-pavlou

Περιηγηθείτε στα σοκάκια της παραδοσιακής συνοικίας Κυριώτισσας με τα παλιά σπίτια και τα βυζαντινές εκκλησίες.

kyriotissa

Οπωσδήποτε, θα πάτε και στην Μπαρμπούτα (αλλοτινή εβραϊκή συνοικία), με πολύ όμορφους και φιλόξενους ξενώνες, την Εβραϊκή συναγωγή – την αρχαιότερη στη Β. Ελλάδα-, τον Τριπόταμο.

Και βεβαίως, θα επισκεφτείτε την Παλαιά Μητρόπολη – το στολίδι της Βυζαντινής Βέροιας-, η οποία λειτουργεί καθημερινά 10.00 – 18.00.

mitropoli-veroia

Είναι και ο ναός και ο αρχαιολογικός χώρος με τα ψηφιδωτά του Αγίου Παταπίου, η εκκλησία του Σωτήρος Χριστού (13ος αιώνας) δίπλα στη Μητρόπολη, με εξαιρετικές αγιογραφίες στο εξωτερικό και εσωτερικό του, και σε κοντινές αποστάσεις, οι ναοί Αγίων Κήρυκου και Ιουλίττης, Ευαγγελίστρια, Αγ. Νικολάου και Αγ. Γεωργίου (του μικρού). Οι συγκεκριμένοι ναοί είναι ανοικτοί Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 18.00.

Όσο για τις Αιγές – η σημερινή Βεργίνα- (13 χλμ. από Βέροια) είναι η πρώτη πόλη των Μακεδόνων, πυρήνας του αρχαίου Βασιλείου τους. Εκεί θα θαυμάσετε το μεγαλείο των Βασιλικών Ανακτόρων, των Βασιλικών Τάφων των Μακεδόνων, τη Χρυσή Λάρνακα του Βασιλιά Φίλιππου Β’ (τηλ. 23310 92347, www.aigai.gr).

*

-Η Βέροια από Θεσσαλονίκη απέχει 70 χλμ. Ακολουθείτε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, βγαίνετε στην έξοδο για Βέροια (30ο χλμ.) και συνεχίζετε κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

– Για διαμονή στην παραδοσιακή συνοικία Μπαρμπούτα λειτουργούν 2 ξενώνες (σ.σ. σύντομα ετοιμάζεται να λειτουργήσει και τρίτος), ενώ στην πόλη θα βρείτε μοντέρνα ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις.

– Για φαγητό, δοκιμάστε τυρί μπάτσο, καπνιστό τυρί Βερμίου, διάφορους μεζέδες, πειραγμένες βεροιώτικες γεύσεις, ζυμαρικά, φρούτα, γλυκά, ρεβανί που φημίζεται η Βέροια, προφιτερόλ κ.ά.

– Είναι και το Βυζαντινό Μουσείο (τηλ. 23310 25847) στον αναπαλαιωμένο αλευρόμυλο του Μάρκου καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 23310 24972) με αρχαιότητες από όλο το νομό Ημαθίας. Και το Βήμα του Απόστολου Παύλου (Οδός Μαυρομιχάλη, πλησίον πλατείας Ρολογιού ή Ρακτιβάν) από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία.

Δράμα

Στην ανατολική Μακεδονία, η Δράμα θα σας κερδίσει με τις πλούσιες πηγές της Αγίας Βαρβάρας (πολιούχος της πόλης) και το πράσινο, τα ρυάκια και το όμορφο τοπίο του πάρκου στην καρδιά της πόλης.

dimotikos-kipos-drama

Είναι μια πόλη που φημίζεται για το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, για τη διάσημη πλέον «Ονειρούπολη» που προσελκύει χιλιάδες κόσμου κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, τα οινοποιεία της τα οποία παράγουν υψηλής ποιότητας οίνο, τη γαστρονομία της, τη νέα άφιξη του πεντάστερου ξενοδοχείου που στεγάζεται σε παλιά καπναποθήκη της πόλης κ.ά.

IMG_20160527_181125 geniko

Είναι και το Αρχαιολογικό μουσείο (τηλ. 25210 – 31365), τα επισκέψιμα οινοποιεία σε Κοκκινόγεια, Αδριανή, Αγορά, Μικροχώρι, Άγιο Αθανάσιο, ενώ αρκετές είναι και οι διαδρομές γύρω από τη Δράμα, όπως για παράδειγμα το Παρανέστι (40 χλμ.), το Δάσος Ελατιάς (50 χλμ.), το Δάσος Φρακτού, το Φαλακρό Όρος, το Νευροκόπι (40 χλμ.) κ.ά.

allantika-dramas

*

– Η Δράμα απέχει 155 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Ακολουθείτε την Εγνατία Οδό για Καβάλα, βγαίνετε στο ύψος του Στρυμόνα (99 χλμ.) και έξοδος για Δράμα και συνεχίζετε ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες.

– Για τη διαμονή σας λειτουργούν ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, και λίγο έξω απ’ αυτήν, στα περίχωρα, και βεβαίως το νέο πεντάστερο πολυτελές ξενοδοχείο μπροστά στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας που προσθέτει πολλούς πόντους στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

– Σε απόσταση 25 χλμ. από τη Δράμα, αξίζει να επισκεφτείτε το σπήλαιο των πηγών Αγγίτη (Μααρά) με ενδιαφέροντες σταλακτίτες και σταλαγμίτες ενώ εντυπωσιακός είναι και ο υδροτροχός που κάποτε ήταν ξύλινος, ενώ τώρα σιδερένιος (τηλ. 25220 60460).

Καρίτσα

Χωριό σκαρφαλωμένο στις δασωμένες πλαγιές του Κίσαβου  και σε υψόμετρο 350 μέτρων, η Καρίτσα αποτελεί «μπαλκόνι» με μια θέα μοναδική στο Αιγαίο Πέλαγος.

Αποτελεί μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, αφού σε μόλις λίγα χιλιόμετρα μπορείτε να βρεθείτε είτε στα δασικά μονοπάτια του Κίσαβου είτε στις παραλίες του νομού Λάρισας. Γραφική είναι η πλατεία του χωριού με το γεροπλάτανο να στέκει στη μέση και τους καφενέδες να αποτελούν τόπο συνάντησης για τους μόνιμους κατοίκους.

Ένα περίπου χιλιόμετρο πριν την πλατεία του χωριού θα συναντήσετε πινακίδα που οδηγεί προς Αριόπρινο (4 χλμ.), Σπηλιά (20 χλμ.), Μεγαλόβρυσο (35 χλμ.), Ανατολή (42 χλμ.) με το μοναδικό πολυεθνικό γυναικείο Μοναστήρι της Ευρώπης, καταφύγιο ΕΟΣ (23 χλμ.). Το Αριόπρινο είναι χώρος αναψυχής με ξύλινους πάγκους και τραπέζια. Από κει ο δρόμος χωμάτινος συνεχίζει σε δασικές διαδρομές.

arioprino

Η Καρίτσα φημίζεται και για τα κάστανά της, και κάθε χρόνο πραγματοποιείται γιορτή κάστανου (σ.σ. διοργανώθηκε στις 22-23 Οκτωβρίου). Επίσης, ανάμεσα στο παραθαλάσσιο Στόμιο και την Καρίτσα βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου όπου πιθανολογείται ότι η πρώτη ανακαίνιση του έγινε στα χρόνια των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών (976-1024).

xyla

*

– Η Καρίτσα απέχει περίπου 140 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Ακολουθείτε την εθνική οδό για Αθήνα, και στο ύψος των Τεμπών, στρίβετε με προσοχή αριστερά (σ.σ. υπάρχουν σχετικές πινακίδες).

– Για τη διαμονή σας λειτουργούν ξενώνες στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή.

– Για φαγητό, θα γευτείτε ψητά στη σούβλα και της ώρας, μαγειρευτά, τυροκομικά, τσίπουρο κ.ά.

– Η περιοχή προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κανό – καγιάκ, πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία, διαδρομές 4×4, διάσχιση φαραγγιών (canyoning) κ.ά. Σε κοντινή απόσταση από την Καρίτσα βρίσκεται το φαράγγι της Καλυψώς, ένα από τα δημοφιλέστερα της περιοχής, με καταρράκτη που πέφτει από ύψος 70 μ.

paralia

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα