Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΤο «Μακεδονία» του μέλλοντος!

Το «Μακεδονία» του μέλλοντος!

Ο νέος, και βεβαίως, μοντέρνος εσωτερικός χώρος του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Και η ανανεωμένη εξωτερική όψη του. Σίγουρα, βρίσκομαι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης;;; Ή μήπως, σε κάποιο hi tech αεροδρόμιο, ανά τον κόσμο;…

Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%8c%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b4%cf%81

Έμφαση στην άνεση, στην ασφάλεια και στη λειτουργικότητα, με στόχο οι επιβάτες που ταξιδεύουν να απολαμβάνουν μια άρτια ταξιδιωτική εμπειρία.

Αυτά υπόσχεται η εταιρεία Fraport Greece, παραχωρησιούχος της κοινοπραξίας Fraport- Κοπελούζου, που ως γνωστόν, το Νοέμβριο του 2014, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) επέλεξε προτιμητέο πλειοδότη για τις παραχωρήσεις, 40ετούς διάρκειας, 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων.

Και ένα από τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας – και το μεγαλύτερο- είναι και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Και επειδή, ο χρόνος πλησιάζει για να αναλάβει τα καθήκοντά της και τις υποχρεώσεις της η παραχωρησιούχος, σε πρόσφατη εκδήλωσή της, στη Θεσσαλονίκη, η Fraport Greece παρουσίασε τα σχέδιά της.

Αύξηση επιβατών 48%!

Τι και αν για το 2015 από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετακινήθηκαν περί τα 5,5 εκατομμύρια επιβάτες.

Τι και αν για το οκτάμηνο του 2016, μετακινήθηκαν περισσότερο από 2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. (σ.σ. Στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2016 ταξίδεψαν 2.048.666 επιβάτες έναντι 1.909.533 το αντίστοιχο περσινό).

Σύμφωνα, με τη νέα εταιρία η οποία θα αναλάβει καθήκοντα ενός ολοκληρωμένου «λίφτινγκ» του αεροδρομίου, εντός και εκτός, από το νέο έτος, αναμένεται αύξηση της τάξης του 48% στον αριθμό των επιβατών’ όλα αυτά μέχρι το 2026. Ποσοστό που μεταφράζεται σε 2,64 εκατ. επιπλέον επιβάτες ετησίως.

Εκσυγχρονισμός και επιμήκυνση περιόδου

Με άλλα λόγια, η Fraport Greece, κατά τη διάρκεια της 40ετούς περιόδου παραχώρησης, θα επιτύχει την ενδυνάμωση της εικόνας του αεροδρομίου σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας της Μακεδονίας. Πώς; Βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Fraport Greece, o τερματικός σταθμός του αεροδρομίου «Μακεδονία» θα ανακαινιστεί και θα εκσυγχρονιστεί, ενώ θα πραγματοποιηθεί αναδιάπλαση των εμπορικών χώρων του αεροδρομίου. Παράλληλα, η εταιρία προχωρά σε σύναψη νέων συμφωνιών με αεροπορικές εταιρίες και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, συμφωνίες οι οποίες αποσκοπούν στη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην αύξηση της συνολικής τουριστικής αγοράς.

Με έμφαση στην άνεση, στην ασφάλεια και στη λειτουργικότητα, η Fraport Greece θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών υποδομών του «Μακεδονία», καθώς και σε έργα με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος που θα βασίζεται στις ανάγκες των επιβατών.

Οι σημαντικές βελτιώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την αύξηση τόσο της χωρητικότητας του αεροδρομίου όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών   περιλαμβάνουν: 47% αύξηση  των σταθμών Check-in, 75% αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών, 50% αύξηση  του συνολικού αριθμού πυλών και διπλασιασμό των ζωνών ασφαλείας του αεροδρομίου. Ταυτόχρονα, όλες οι λειτουργίες του αεροδρομίου θα πραγματοποιούνται με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ασφαλείας.

Τέλος, τα έργα που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών με τη δημιουργία θέσεων power-in/push-back, την ανακαίνιση  του οδοστρώματος και την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού  με λειτουργικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις.

*

Σύμφωνα με την κοινοπραξία Fraport –Κοπελούζου και κατ’ επέκταση την Fraport Greece:

-Κατά την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης, θα καταβληθεί από τη Fraport Greece η συνολική αμοιβή παραχώρησης ύψους 1,234 δισ. ευρώ.

-Τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια δεν θα πωληθούν. Παραμένουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους.

-Στη διάρκεια της 40ετούς περιόδου παραχώρησης, η Fraport Greece θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων.

-Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Fraport Greece θα επενδύσει περίπου 330 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των αεροδρομίων στα πρώτα χρόνια, μέχρι το 2020. Στα επόμενα χρόνια, είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις για τη συντήρηση και πιθανή αύξηση της χωρητικότητας, με βάση τον όγκο κίνησης.

-Συνολικά, το ποσό των επενδύσεων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. (περιλαμβάνοντας την επένδυση των 330 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στην αρχική φάση).

 

 

 

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα