Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚυκλάδεςΚαμπανία, πολιτιστικοί πόροι και UNESCO !

Καμπανία, πολιτιστικοί πόροι και UNESCO !

Μόνο το 50% των κατοίκων γνωρίζουν που βρίσκεται η Καμπανία’ η ιστορική περιοχή ονομαστή για την παραγωγή του λευκού αφρίζοντος οίνου, κοινώς της σαμπάνιας!

Αποστολή στη Σαντορίνη: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

16-louis-roederer-vineyard-in-ay-one-of-their-grand-cru-rated-vineyards

150 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, 34.000 εκτάρια φυτεμένοι αμπελώνες, 4.000 παραγωγοί, 12.000 αμπελοκαλλιεργητές, 312 εκατομμύρια πουλημένες φιάλες, πάνω από 1 δις αποθηκευμένες φιάλες στα κελάρια των οινοποιών, 5,8 δις ευρώ ο περσινός κύκλος εργασιών. Όλα αυτά, στην Καμπανία (γαλλιστί «Σαμπάνι» Champagne) στη βορειοανατολική πλευρά της Γαλλίας.

Η Καμπανία είναι πασίγνωστη σ’ όλον τον κόσμο για τη σαμπάνια που παράγει και όχι για την περιοχή, όπου μόνο το 50% των κατοίκων γνωρίζουν σχετικά με το που βρίσκεται.

Μια περιοχή, η οποία μάλιστα, από τις 4 Ιουλίου του 2015, έχει ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με την ονομασία «Champagne slopes, houses and cellars – World Heritage» δηλαδή «Καμπανία οι πλαγιές, τα σπίτια, τα κελάρια – Παγκόσμια Κληρονομιά».

Το προφίλ του οινοτουρίστα στην Καμπανία

Πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα στοιχεία που ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου Οινοτουρισμού, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Σαντορίνη 14 – 16 Οκτωβρίου.

dscn9473

1,2 εκατ. τουρίστες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, επισκέφτηκαν πέρυσι την περιοχής της Καμπανίας, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν άνθρωποι υψηλής κατηγορίας, μορφωμένοι, πάνω από 45 ετών, Γάλλοι αλλά και ξένοι (60%) όπου το 80% προέρχονταν από χώρες της Ευρώπης και το 20% από άλλα μέρη του κόσμου.

Όπως επισήμαναν οι ομιλητές του συνεδρίου, το 71% των επισκεπτών στην Καμπανία πηγαίνει για τα κελάρια και τα κρασιά, το 60% για να δει τους αμπελώνες και το 38% για την πολιτιστική κληρονομιά.

Θέσεις εργασίας και ημερήσια κατανάλωση

Πεντακόσιες πενήντα πιστοποιημένες περιηγήσεις εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Καμπανίας, αυτό δε που αξίζει να σημειωθεί είναι οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί από τον οινοτουρισμό και αγγίζουν τις 14.600. Επιπλέον 30.000 θέσεις εργασίας υπάρχουν για την παραγωγή της σαμπάνιας.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση του οινοτουρίστα που επισκέπτεται την Καμπανία είναι στα 113 ευρώ, στο σύνολο των 6 – 10 ημερών διανυχτερεύει από 2 έως 5 νύχτες, ενώ συνολικά ξοδεύει περί τα 980 ευρώ, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ.

Η υποψηφιότητα της Καμπανίας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αναμφίβολα ανεβάζει τους στόχους των εμπλεκόμενων, μεταξύ των οποίων, την αύξηση της επισκεψιμότητας από 1,2 εκατ. τουρίστες σε 1,5 – 2 εκατ. επισκέπτες ετησίως στο σύνολο της περιφέρειας της Καμπανίας και βεβαίως η σύνδεση της περιοχής με τη σαμπάνια και η ώθηση στο κομμάτι του οινοτουρισμού.

«Το στοίχημα είναι να συνδέσουμε το brand με την περιοχή» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ομιλητές της παρουσίασης για την Καμπανία, τους πολιτιστικούς πόρους και την UNESCO.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα