Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΒυζαντινή Θεσσαλονίκη – πόλη ‘ανοιχτό βυζαντινό μουσείο’!

Βυζαντινή Θεσσαλονίκη – πόλη ‘ανοιχτό βυζαντινό μουσείο’!

Μια πόλη ‘ανοιχτό βυζαντινό μουσείο’ μπορεί να χαρακτηριστεί η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μετά την Κωνσταντινούπολη.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

 

«Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» είναι ο τίτλος του ευρύτερου έργου της πρωτοβουλίας την οποία έχουν αναλάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας  είναι η ανάδειξη της Βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης ως στοιχείου πολιτισμού, παράδοσης, ιστορίας και μνήμης καθώς και η αξιοποίηση της ως ουσιαστικού πόρου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας.

Ένα τριήμερο εκδηλώσεων, από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου, με στόχο την προβολή της Βυζαντινής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, μέσω συνδυασμένων δράσεων πολιτισμού, τέχνης,  εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας καθώς και τη δημιουργία μόνιμου θεσμού ανάδειξης της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης.

Θεσσαλονίκη – στοιχείο πολιτισμού και παράδοσης

«Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης, ως στοιχείου πολιτισμού και παράδοσης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου, σχετικά με τη δράση «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής Ημερίδας, Χαρά Παπαδοπούλου Μάρδα, επισήμανε, ότι ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας είναι η προβολή ταυτότητας της Θεσσαλονίκης ως μιας πολυπολιτισμικής πόλης, η οποία θα φέρει τουριστική ανάπτυξη με οικονομικά χαρακτηριστικά.

«Είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Βυζαντινών Πόλεων και η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό με σεμνότητα» ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου Μάρδα, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

img_20161012_123735 Από αριστερά: Κοσμάς Καλογιάννης (α’ αντιπρόεδρος ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης (πρόεδρος ΕΣΘ), Χαρά Παπαδοπούλου Μάρδα (υπεύθυνη συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής Ημερίδας, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας (Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης), Θανάσης Σέμογλου (αντιπρόεδρος Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ).

Tips

-Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη, στο πλαίσιο της δράσης «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» έχουν οριστεί για το τριήμερο Παρασκευή 4 – Κυριακή 6 Νοεμβρίου.

-Οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα ανοίξουν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, με  συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Μουσικές στα Ίχνη του Βυζαντίου». Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, επίσης στο Μέγαρο Μουσικής, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα, με τίτλο «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός ως Εργαλείο Οικονομικής Ανάπτυξης: Η Περίπτωση της Θεσσαλονίκης». Η α’ συνεδρία έχει τίτλο «Ο Βυζαντινός πολιτισμός και η πόλη της Θεσσαλονίκης», η β’ συνεδρία «Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου ως επιχειρησιακό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης» και η γ’ συνεδρία «η πολιτιστική κληρονομιά ως ευκαιρία ανάπτυξης και δικτύωσης των σύγχρονων πόλεων».

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πατριαρχική – αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Δημητρίου.

-Θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις όπως, παιχνίδια γνωριμίας με το Βυζάντιο, έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με θέμα «Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» κ.ά.

-Συνδιοργανωτές του τριημέρου είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης,   το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ο ΟΜΜΘ, το ΚΘΒΕ, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του  δήμου Θεσσαλονίκης. Εκκρεμεί πρόταση να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

*

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Θεσσαλονίκη, η πόλη που ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο – στρατηγό του Φίλιππου του Β’- το 316 π.Χ., στο σύνολό της, έχει εγγεγραμμένα από το 1988 στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO 15 (δέκα πέντε) παλαιοχριστιανικά – βυζαντινά μνημεία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα