Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαPress Trips/ΣυνεντεύξειςΗ Χαλκιδική, η επιμήκυνση της σεζόν και ο οδικός της άξονας

Η Χαλκιδική, η επιμήκυνση της σεζόν και ο οδικός της άξονας

Διανύοντας την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και με τον καιρό να διατηρείται, μέχρι στιγμής, σε καλοκαιρινά επίπεδα, οι τουρίστες στη Χαλκιδική εξακολουθούν και απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Τυχεροί…

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

dscn9213

Άλλη μια εβδομάδα απομένει για τη φετινή σεζόν για τα περισσότερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, αφού, ως επί το πλείστον, η επόμενη εβδομάδα είναι η εβδομάδα των τελευταίων αναχωρήσεων για φέτος.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία κλείνουν στις 15 Οκτωβρίου και με αφορμή την ολοκλήρωση της σεζόν, συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) και πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) Γρηγόρη Τάσιο.

itb-2016-01

800.000 αφίξεις στη Χαλκιδική

Πόσοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική τη φετινή σεζόν και τι εθνικότητες, μας τα αναλύει ο κ. Τάσιος.

«Είχαμε περί τις 800.000 αφίξεις, από τις οποίες, οι μισές ήταν οδικές και οι άλλες μισές αεροπορικές» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο κ.Τάσιος.

Από αυτές, οι οδικές ήταν ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Στις οδικές αφίξεις συμπεριλαμβάνονται κυρίως οι Βαλκανικές αγορές, ενώ, στις αεροπορικές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από Γερμανία καταγράφηκαν 170.000 αφίξεις, από Ρωσία 65.000 και από Μ. Βρετανία 55.000 αφίξεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νέα αγορές που κινούνται ανοδικά στο νομό τα δυο τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία, αγορές που το 2011 δεν υπήρχαν καν στη Χαλκιδική.

«Από Ολλανδία είχαμε περί τις 15.000 αφίξεις, ενώ από Βέλγιο και από Ιταλία, 10.000 αφίξεις από κάθε χώρα» λέει στο debbiestravel.gr ο κ.Τάσιος διευκρινίζοντας ότι αυτά τα νούμερα αφορούν αποκλειστικά στα ξενοδοχεία του νομού Χαλκιδικής. Οπότε, αντιλαμβάνεστε, ότι ο παραπάνω αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθ’ ότι πολλοί τουρίστες  επέλεξαν είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, είτε κάμπινγκ για τη διαμονή τους.

Η Τουρκία κινήθηκε στις 7.000 – 8.000 αφίξεις, «και σίγουρα, θα ήταν περισσότερες, εάν δεν υπήρχε η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο» εξηγεί ο κ. Τάσιος.

«Και Έλληνες;» ρωτάμε τον πρόεδρο της ΕΞΧ. «Οι Έλληνες κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, τον Αύγουστο» αναφέρει ο κ. Τάσιος, συμπληρώνοντας ότι, οι διακοπές τους συρρικνώθηκαν από τις 7 μέρες που ήταν πριν 4 χρόνια, στις 3-5 μέρες φέτος.

dscn0295

Μείωση

Κάνοντας, λοιπόν, την αποτίμηση της φετινής σεζόν, ο κ. Τάσιος μας ενημερώνει «η σεζόν κλείνει με μείωση της τάξεως του -7%, -8% σε σχέση με πέρυσι και στα έσοδα με -10%», εξηγώντας ότι ενώ στις αρχές του καλοκαιριού οι προβλέψεις ήταν για μεγαλύτερη μείωση – διπλάσια- ωστόσο υπήρξε, μια αναστροφή του κλίματος, κυρίως μετά τις 10 Ιουνίου.

Η μείωση των εσόδων προέρχεται, αφενός από τα πολλά εκπτωτικά πακέτα που προωθήθηκαν’ για παράδειγμα, σε ξενοδοχεία άνω των 80 δωματίων τα early bookings της τάξεως του 15%-25% συνεχίστηκαν μέχρι και τα τέλη Μαΐου, και σε πολλές περιπτώσεις έως και τα μέσα Ιουνίου (αντί για τα τέλη Απριλίου).

Και σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η μείωση στα έσοδα, επιβαρύνεται και από την αύξηση του ΦΠΑ, «όπου τη 1 μονάδα την πήραμε πάνω μας εμείς», καθώς και από τον τιμάριθμο +5% και τον φόρο του ΕΝΦΙΑ που είναι διπλάσιος στα νομικά πρόσωπα (εταιρίες).

Επιμήκυνση περιόδου

«Τελικά, έχει έρθει, αυτή η πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στη Χαλκιδική;» ρωτήσαμε τον πρόεδρο της ΕΞΧ, Γρηγόρη Τάσιο.

«Όχι» απαντάει αφοπλιστικά στο debbiestravel.gr και συνεχίζει «για να υπάρξει επιμήκυνση, πρέπει να δημιουργηθούν προϊόντα και υπηρεσίες’ εναλλακτικός τουρισμός,  ποδηλατόδρομοι, περιπατητικές διαδρομές, θεματικό πάρκο, να είναι τα μουσεία ανοιχτά, τα μαγαζιά ανοιχτά, και βεβαίως και τα ξενοδοχεία» επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Και για να υπάρξει επιμήκυνση τουριστικής περιόδου στη Χαλκιδική, ο κ. Τάσιος, πιστεύει ότι πρέπει να προωθηθούν ‘κοινά πακέτα’ με τη Θεσσαλονίκη’ για παράδειγμα, 3 μέρες Θεσσαλονίκη – 4 Χαλκιδική. Κάτι, που μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει.

Ο νέος οδικός άξονας

Από τα μέσα Ιουνίου, όλοι όσοι κατευθύνονται στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, έχουν διαπιστώσει, ότι κάτι έχει αλλάξει. Πρόκειται για το νέο οδικό άξονα Νέα Ποτίδαια – Κασσανδρεία, μήκους 17,5 χλμ., με δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, και δυο νέους κόμβους, στη Νέα Φώκαια και στην Κασσανδρεία. Με το όριο ταχύτητας να είναι στα 100 χλμ./ώρα, η μετακίνηση σ’ αυτό το κομμάτι της χερσονήσου, είναι, σαφώς, πιο άνετη και πιο ασφαλής.

Σχολιάζοντας το νέο οδικό άξονα, ο κ. Τάσιος στο debbiestravel.gr, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή. «Ό,τι γίνεται σε έργα υποδομής, αναβαθμίζει τον προορισμό’ μακάρι ο νέος οδικός άξονας να έφτανε και μέχρι τη Νικήτη, και μέχρι την Ουρανούπολη» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΞΧ και του ΤΟΧ.

Και αν σκεφτείτε, ότι από τις 800.000 αφίξεις τουριστών τη σεζόν στο νομό Χαλκιδικής, οι μισές είναι οδικές, τότε, καταλαβαίνετε, ότι τα έργα υποδομής, όχι απλά είναι σημαντικά, είναι άκρως απαραίτητα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα