Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαPress Trips/ΣυνεντεύξειςΟ τρύγος, τα «Βοροινά», ο οινοτουρισμός!

Ο τρύγος, τα «Βοροινά», ο οινοτουρισμός!

«Τα ‘ΒορΟινά» είναι η γιορτή του κρασιού, η καλύτερη εκδήλωση στην Ελλάδα» λέει στο debbiestravel.wordpress.com ο πρόεδρος της ‘Οίνοι Βορείου Ελλάδος’ Στέλλιος Μπουτάρης!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

BOROINA_COVER_2_THESS_Sept_2016

Είναι μια γιορτή, η οποία απευθύνεται τόσο στο νέο κόσμο όσο και στους οινόφιλους’ είναι μια ευκαιρία για δοκιμή νέων και παλαιών σοδειών, αποσταγμάτων και κυρίως το κοινό να έρθει σε επαφή με τους οινοπαραγωγούς, τους οινολόγους των Κτημάτων και γενικότερα των ανθρώπων που εμπλέκονται με την παραγωγή του κρασιού.

Τα «ΒορΟινά» τα οποία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2005 έχουν καθιερωθεί και στην Αθήνα, στη γιορτή του Αγίου Τρύφωνα (1 Φεβρουαρίου) και περιστασιακά σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι οινοπαραγωγοί – μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ενώ παράλληλα υπάρχουν και δράσεις που σχετίζονται με το κρασί, τον οινοτουρισμό, τα παραδοσιακά προϊόντα κ.ά.

Η χρονιά των λευκών!

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και γνωστό οινοπαραγωγό, Στέλλιο Μπουτάρη, σχετικά με την πορεία του φετινού τρύγου.

«Ακόμη προχωράει ο τρύγος» μας είπε ο κ. Μπουτάρης, εξηγώντας ότι ο φετινός τρύγος παρουσιάζει ανομοιομορφίες, λόγω των καιρικών συνθηκών.

stelios_boutaris

Κατά τα πρώτα στάδια του βλαστικού κύκλου σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες που επιτάχυναν την έκπτυξη των οφθαλμών και την ανθοφορία των αμπελιών. Προς το τέλος της άνοιξης εκδηλώθηκαν βροχοπτώσεις οι οποίες κατά περιοχές, οδήγησαν σε μια μικρή μείωση της παραγωγής. Την περίοδο του καλοκαιριού επικράτησαν γενικά ξηροθερμικές συνθήκες, με απουσία βροχοπτώσεων, υψηλές θερμοκρασίες ημέρας και ήπιες το βράδυ.

«Τα λευκά πηγαίνουν πολύ καλά, ενώ σ’ ότι αφορά τα ερυθρά έχουν τις ανομοιομορφίες τους» εξηγεί στο debbiestravel.wordpress.com ο κ. Μπουτάρης. Τα δε ξινόμαυρα – φημισμένη ποικιλία ΠΟΠ της Νάουσας αλλά και του Αμυνταίου Φλώρινας- «όποιοι τα καλλιέργησαν σωστά – ράντισμα, καθαρό αμπέλι, αρκετό φύλλωμα κ.ά.- πήγαν καλά, διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα» μας ενημερώνει ο κ. Μπουτάρης.

Δηλαδή, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ωρίμανση των σταφυλιών εξελίσσεται πολύ καλά, με τις λευκές ποικιλίες να χαρακτηρίζονται από ικανοποιητικό αλκοολικό βαθμό, καλές οξύτητες και αυξημένη έκφραση των αρωματικών χαρακτηριστικών τους.

Για τις ερυθρές ποικιλίες, το φαινολικό δυναμικό τους εξελίσσεται πολύ καλά, δημιουργώντας προσδοκίες για παραγωγή ποιοτικών οίνων, με πλούσιο στόμα, αρωματικούς και με ικανότητα παλαίωσης.

Η Ελλάδα και ο οινοτουρισμός της

Η «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», η οποία λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια, έχει καθιερώσει στη χώρα μας τον οινοτουρισμό με τη δημιουργία του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος». Παράλληλα, δημιουργεί ή συμβάλλει ενεργά και πρωτοπόρα σε δράσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με στόχο την προώθηση του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού.

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και γνωστό οινοπαραγωγό, Στέλλιο Μπουτάρη, σχετικά με την πορεία της Ελλάδας, και δη της Βορείου Ελλάδος, στον οινοτουριστικό χάρτη.

dscn9958

«Οινοτουρισμός δεν είναι μόνο δοκιμάζουμε κρασιά’ οινοτουρισμός είναι και πολιτισμός και τέχνες» εξηγεί ο κ. Μπουτάρης στο debbiestravel.wordpress.com, επισημαίνοντας ότι στόχος των οινοπαραγωγών είναι να προωθήσουμε την περιοχή τους και ως οινοτουριστικό προορισμό.

Βλέπουμε, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια, στη Βόρεια Ελλάδα, τόσο στη Δράμα, όσο και στη Νάουσα, γίνονται δράσεις που σχετίζονται άμεσα με το κρασί, τις ποικιλίες του τόπου και τα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στην κάθε περιοχή.

«Περιοχές που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως για παράδειγμα, η Σαντορίνη, η Κρήτη, είναι αναπτυγμένος ο οινοτουρισμός» αναφέρει ο κ. Μπουτάρης λέγοντας ότι στη Σαντορίνη υπάρχουν 5 tour operators οι οποίοι δραστηριοποιούνται αποκλειστικά με τον οινοτουρισμό.

Τέλος, ο κ. Μπουτάρης, εξήγησε, ότι 9 στις 10 οινοπαραγωγικές χώρες ζούνε από τον οινοτουρισμό. «Μικρά οινοποιεία ζούνε από τον οινοτουρισμό και όχι από τις πωλήσεις τους’ αυτό είναι το μέλλον των μικρών οινοποιείων, πρέπει όμως να υπάρχει ροή όλο το χρόνο και υποδομές» αναφέρει στο debbiestravel.wordpress.com, ο κ. Μπουτάρης.

Σ’ ότι αφορά τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο οινοτουριστικό χάρτη, «δεν έχουμε μπει ακόμη» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα