Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΜαγειρικές στη Θεσσαλονίκη απ’ όλον τον κόσμο!

Μαγειρικές στη Θεσσαλονίκη απ’ όλον τον κόσμο!

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Γιώργος Μαστροδημήτρης, ο Χρήστος Γκότσης και η Κική Εμμανουηλίδου με τους Charles Carroll, Andy Cuthbert και Ragnar Fridriksson*; Είναι όλοι τους σεφ!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

wcc2016-logo-web-640x168 

Τουλάχιστον 1.000 σεφ απ’ όλον τον κόσμο θα βρίσκονται επί 4 μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος, το Παγκόσμιο Συνέδριο των Αρχιμαγείρων Worldchefs Congress & Expo 2016, που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια!

Μια μοναδική ευκαιρία να προβληθεί σ’ όλον τον κόσμο η γαστρονομία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας, και γενικότερα της Ελλάδας, να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα, η ποιότητά τους, οι παραδόσεις τους, γεγονός που συνεπάγεται με περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση στις εξαγωγές.

Η Θεσσαλονίκη και οι γεύσεις της

«Τι γνωρίζετε για τη Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης;» ρωτήσαμε βασικά στελέχη της Παγκόσμιας Λέσχης Αρχιμαγείρων, τα οποία έδωσαν το «παρόν» στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων.

«Έχουμε έρθει στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, μέχρι στιγμής, τρεις φορές, Ιανουάριο, Ιούλιο και τώρα τον Σεπτέμβριο» απάντησε στην ερώτηση του debbiestravel.wordpress.com ο διευθυντής συνεδρίων της Παγκόσμιας Λέσχης Αρχιμαγείρων και διευθυντής της Παγκόσμιας Λέσχης Νέων Σεφ, Andy Cuthbert.

Σε κάθε τους επίσκεψη είχαν και κάτι διαφορετικό να δουν, να δοκιμάσουν, είτε αυτό ήταν σε εστιατόρια, είτε σε γυράδικα είτε σε street food. «Και ήταν, όλα πολύ νόστιμα» επισήμανε στο debbiestravel.wordpress.com ο Andy Cuthbert.

img_20160922_123840

Ο ελληνικός καφές!

«Ωστόσο, τον Ιούλιο, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα παραγωγό ροδάκινων, ο οποίος μάλιστα κάνει και το 40% της παραγωγής του εξαγωγή στις ΗΠΑ, επισκεφτήκαμε και μια φάρμα βοοειδών, εκεί όπου τα ζώα άκουγαν κλασσική μουσική και επίσης τα τάιζαν με βιολογικές τροφές» εξήγησε ο διευθυντής συνεδρίων της Παγκόσμιας Λέσχης Αρχιμαγείρων και διευθυντής της Παγκόσμιας Λέσχης Νέων Σεφ, Andy Cuthbert, συμπληρώνοντας ότι ένας ελληνικός καφές που ήπιε στο δρόμο – πηγαίνοντας στα σύνορα της Ειδομένης για να δουν τι τρώνε οι πρόσφυγες και μετανάστες που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί- του άρεσε πάρα πολύ!

4 μέρες γαστρονομία!

Περί τους 1.000 σεφ και 34 ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο, καθένας από τους οποίους θα καταδείξει μία διαφορετική πλευρά της παγκόσμιας γαστρονομίας, θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη επί 4 μέρες, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ – Helexpo.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστεί στο κοινό μία δυναμική γκάμα ομιλητών, συμπεριλαμβανομένου του «πατέρα» της μοριακής κουζίνας Hervé This. Το συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενήσει τις ενότητες «Ταΐζουμε τον πλανήτη – Καταπολεμούμε τη φτώχια», «World Chefs Without Borders – Αρχιμάγειρες χωρίς Σύνορα», «Παγκόσμιος τελικός των Worldchefs ‘Global Chef Challenge Final’», «Bill Gallagher Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες».

«Θα μιλήσουμε για όλα αυτά τα προγράμματα, διαδραστικά και μη, και για τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί για να πάνε στους ανθρώπους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Worldchefs, Charles Carroll, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής συνεδρίων των Αρχιμαγείρων Andy Cuthbert σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα είναι ευκαιρία για τους νέους σεφ να εξερευνήσουν την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα ενώ θα υπάρξουν πολλές επιδείξεις μαγειρικής από Έλληνες και ξένους μαγείρους.

Ο Ragnar Fridriksson, γενικός διευθυντής Worldchefs, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για καλύτερες μαγειρικές συνήθειες, τόσο από τους επαγγελματίες σεφ όσο και από τους καταναλωτές, στην εκπαίδευση ανά τον κόσμο για τη βιωσιμότητα της τροφής, στην υψηλή ποιότητα υλικών, στις θρεπτικές τροφές κ.ά.

img_20160922_121851

Η Μακεδονική Κουζίνα

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων στηρίζουν τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Θεοφάνης Παπάς, αναφέρθηκε στην προσθετική αξία που δίνει ο πρωτογενής τομέας, επισημαίνοντας ότι η ΠΚΜ είναι πρώτη σ’ όλη την Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παραγωγή στο κομμάτι της κτηνοτροφίας.

Αναφέρθηκε στη «Μακεδονική Κουζίνα», ένα πρότζεκτ με 100 συνταγές εμπνευσμένες από τις περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων. Επίσης, πολύ σύντομα εστιατόρια και ταβέρνες θα μπορούν να πιστοποιηθούν με το σηματάκι, δίνοντας προσθετική αξία στο προϊόν τους. «Στοχεύουμε στην ποιότητα, και όχι στην ποσότητα» είπε ο κ. Παπάς.

Από την πλευρά της η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι για τη Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση η διεξαγωγή αυτού του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων, να αναδειχθούν τα προϊόντα του τόπου, κάτι που θα φέρει και αύξηση στις εξαγωγές!

Info

-Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της ΔΕΘ – Helexpo, 24- 27 Σεπτεμβρίου 2016 (www.worldchefs2016.org).

-Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων γίνεται κάθε δυο χρόνια’ το 2014 στο Stravanger της Νορβηγίας ενώ το 2018 θα λάβει χώρα στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Για το 2020, στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν τρεις πόλεις – Λυών Γαλλίας, Αγία Πετρούπολη Ρωσίας και Σύδνεϋ Αυστραλίας- με το τελικό αποτέλεσμα να ανακοινώνεται την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στο «Ι.Βελλίδης» μεταξύ 11.00 π.μ. – 12.00 π.μ.

-Να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων εκπροσωπεί η εταιρία συνεδρίων «ΑRTION» με έδρα της τη Θεσσαλονίκη, και όπως δήλωσε η πρόεδρος της, Δέσποινα Αμαραντίδου, η διαδικασία κατάκτησης του συνεδρίου στην χώρα μας, ξεκίνησε το 2010, με το θετικό αποτέλεσμα να έρχεται το 2012. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τη γαστρονομία, τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας και παράλληλα να αυξήσουμε τις εξαγωγές» επισήμανε η κα. Αμαραντίδου, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

-Το Συνέδριο στηρίζουν η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος (εθνικός φορέας υποδοχής), καθώς και οι Λέσχες Αρχιμαγείρων Αθήνας, Βορείου Ελλάδας και Κρήτης (τοπικοί φορείς υποδοχής) και οι χορηγοί επικοινωνίας του.

giorgos-kiki  Γιώργος Μαστροδημήτρης – Κική Εμμανουηλίδου

*Ο Γιώργος Μαστροδημήτρης είναι πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς», ο Χρήστος Γκότσης είναι αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς», η Κική Εμμανουηλίδου είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς». Ο Charles Carroll είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Λέσχης Αρχιμαγείρων, ο Andy Cuthbert είναι διευθυντής συνεδρίων της Παγκόσμιας Λέσχης Αρχιμαγείρων και ο Ragnar Fridriksson είναι γενικός διευθυντής Worldchefs.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα