Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΟ θρυλικός «Μουντζούρης» στην 81η ΔΕΘ!

Ο θρυλικός «Μουντζούρης» στην 81η ΔΕΘ!

Μπορεί να μην είστε στο μαγευτικό Πήλιο, είστε όμως στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα, στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ξεκινάει στις 10 Σεπτεμβρίου!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Τη μηχανή του Πηλίου, του γνωστού «Μουντζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά, όλοι όσοι επισκεφτείτε την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Ποιος, όμως, είναι ο θρυλικός «Μουντζούρης», ποια η ιστορία του και ποια η διαδρομή που εκτελεί, ακόμη και σήμερα;

Το ιστορικό τρενάκι, που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο, του οποίου οι εργασίες χάραξης και κατασκευής της γραμμής ξεκίνησαν στις 16 Δεκεμβρίου 1894.

Στις 12 Οκτωβρίου 1895 εγκαινιάστηκε το τμήμα Βόλου – Λεχώνια Πηλίου (12 χλμ.).

Η επέκταση της γραμμής μέχρι τις Μηλιές Πηλίου (16 χλμ.) αποφασίστηκε στα 1900 και τέθηκε σε λειτουργία το 1903.

Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, που γεννήθηκε στο Βόλο.

Η διαδρομή

Το τρενάκι του Πηλίου, ο «Μουντζούρης», με τα τέσσερα βαγόνια του, ξεκινάει από τα Άνω Λεχώνια Βόλου, και διασχίζει μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά).

Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια. Το υψόμετρο που βρίσκονται οι ράγες δίνουν τη δυνατότητα για άπλετη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο.

DSC_0152 Ano Lexonia

Ο «Μουντζούρης» πηγαίνει με ταχύτητα 20 χλμ./ώρα (μέγιστο), διασχίζοντας μικρές γαλαρίες και γεφύρια. Μοναδική, βεβαίως, η μεγάλη μεταλλική γέφυρα του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον κατασκευαστή Εβαρίστο Ντε Κίρικο.

Η μοναδική στάση του τρένου γίνεται για μόλις 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα,

DSC_0187 Ano Gatzea

για να συνεχίσει «ξεφυσώντας» και λικνίζοντας τα βαγόνια του, για μια διαδρομή συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων, και διάρκειας 90 λεπτών.

Το τρένο τερματίζει στο σταθμό των Μηλεών, και από κει ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στο γραφικό πηλιορείτικο χωριό. Από τις Μηλιές το τρενάκι αναχωρεί στις 3 το μεσημέρι.

DSC_0013 stathmos milies

Όσο για το όνομα «Μουντζούρης, δηλώνει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε κάποτε στο πέρασμά του. Ωραίες εποχές…!

Tips

– Κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη μηχανή του «Μουντζούρη», η οποία θα ζωντανέψει αναμνήσεις από την ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου, και είναι μήκους 7,5 μέτρων, βάρους 23 τόνων και ύψους 3,5 μέτρων.

-Η 81η ΔΕΘ ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Το φετινό πρόγραμμα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο, οι συμμετέχοντες φτάνουν τους 1.015, αποτελώντας ρεκόρ της τελευταίας πενταετίας.

IMG_2857

-Τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, η οποία γιορτάζει μαζί με την ΔΕΘ τα 90 χρόνια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης (σ.σ. η Ρωσία είχε συμμετάσχει στην πρώτη έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί το 1926), ενώ θα υπάρχουν θεματικά πάρκα, θεματικά αφιερώματα, πτήσεις με αερόστατα, καθημερινές συναυλίες, φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και εφήβους, το θρυλικό επιτραπέζιο παιχνίδι MONOPOLY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ κ.ά.

– Για τους μικρούς επισκέπτες, αξίζει της προσοχής τους, μεταξύ άλλων, «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» σε ένα παραμυθένιο θεματικό πάρκο, στο Περίπτερο 1, με χρώματα, πολύχρωμες κατασκευές, μαγικά αντικείμενα κ.ά.

-Αξιόλογοι και οι «Κήποι του Ιπποκράτη» με θεραπευτικά φυτά στα παρτέρια της ΔΕΘ, μια συνεργασία με την ελληνική εταιρία καλλυντικών APIVITA.

-Επίσης, κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί το 2ο φεστιβάλ μυστηρίου Θεσσαλονίκης «Mysticon», στο Περίπτερο 8 (1ος όροφος). Το φεστιβάλ ξεκινάει Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει 6 μέρες.

-Ωράριο λειτουργίας έκθεσης, Σ/Κ 10.00 – 22.00, Δευτέρα – Παρασκευή 16.00 – 22.00, τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ από Δευτέρα – Τετάρτη, 5 ευρώ από Πέμπτη – Κυριακή, και 10 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

HELEXPO SYNENTEYXI Φωτογραφία από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την 81η ΔΕΘ.

Info

  • Για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ο «Μουντζούρης» αναχωρεί Σάββατο και Κυριακή, στις 10:00 π.μ. από τα Άνω Λεχώνια και στις 15:00 από τις Μηλιές. Το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ/ενήλικες και 10 ευρώ/παιδιά (4 – 14 ετών), για μετάβαση με επιστροφή και για απλή μετάβαση 10 ευρώ και 6 ευρώ αντίστοιχα.
  • Το τρενάκι διατίθεται για ενοικίαση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
    Πληροφορίες για έκδοση εισιτηρίων, δρομολόγια και ενοικίαση του τρένου του Πηλίου στο γραφείο ταξιδίων Βόλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (τηλ./φαξ 24210/ 39.723).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα