debbiestravel Travel + more!

Travel, tourism news, travel in Greece & all over the world, food & travel,culture,economy

Ήρθα και… Έδεσσα!!!

«Που θα φάμε;» ρωτούν οι Έλληνες’ «πού θα πληρώσουμε εισιτήριο για τους καταρράκτες;» ρωτούν οι ξένοι! 45.000 τουρίστες περνούν ετησίως από το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης στο πάρκο Καταρρακτών της Έδεσσας, δηλαδή το 7% του συνόλου των επισκεπτών της περιοχής.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Τι σχέση έχετε με την Έδεσσα;» με ρώτησε ένας κάτοικος της πρωτεύουσας του νομού Πέλλας, της Έδεσσας. «Μια σχέση γεμάτη αναμνήσεις, νοσταλγία, αγάπη» του απάντησα.

Αναμνήσεις γιατί, σαν σήμερα, θυμάμαι που μας πήγαιναν οι γονείς μας στους περίφημους καταρράκτες,  και βγαίναμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες. Νοσταλγία, για εκείνες τις όμορφες, αθώες εποχές. Και αγάπη, γιατί η Έδεσσα είναι μια πόλη φιλική, είναι μια πόλη πράσινη, είναι η πόλη των νερών, των καταρρακτών, των τεσσάρων εποχών, είναι μια πόλη με φιλόξενους κατοίκους!

Έτσι, λοιπόν, μ’ αυτά και με κείνα, βρέθηκα στην Έδεσσα για άλλη μια φορά’ και φυσικά το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να περάσω από το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, στο πάρκο των Καταρρακτών.

«Κολώνα» του Κέντρου η Κατερίνα Δέλλιου, υπεύθυνη του Κέντρου, εξυπηρετικότατη, γλυκύτατη, χαμογελαστή. Να και ο Βαγγέλης Κυριακού, ο προϊστάμενος του τμήματος Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Έδεσσας.

Πάρκο Καταρρακτών και υπαίθριο μουσείο Νερού

12 καταρράκτες έχει η πόλη (δυο είναι ορατοί και επισκέψιμοι), εκ των οποίων, ο ένας – ο Κάρανος (σ.σ. πήρε την ονομασία του από τον βασιλιά Ηρακλείδη Κάρανο που ίδρυσε το 814 π.Χ. την πρωτεύουσα του πρώτου βασιλείου των Μακεδόνων), είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων, με ύψος πάνω από 70 μ. Πολύ κοντά στον Κάρανο και ο διπλός – διχαλωτός καταρράκτης, δίνοντας τη διάσταση του πως ήταν κάποτε οι καταρράκτες.

Οι απαραίτητες φωτογραφίες στους καταρράκτες, μπροστά από τους καταρράκτες, πίσω από τους καταρράκτες, μοναδική η αίσθηση της δύναμης του νερού, και φεύγουμε για… υπαίθριο μουσείο Νερού.

Δίπλα στο Πάρκο Καταρρακτών, είναι το υπαίθριο μουσείο Νερού, εκεί όπου βλέπουμε το Μύλο της Γεύσης (πρώην Σησαμοτριβείο) με ξεναγήσεις στα τοπικά προϊόντα και γεύσεις του τόπου, τον Βοτανικό κήπο με αρωματικά φυτά του νερού, το Ηλιακό Ρολόι (δείχνει ώρα Γκρήνουιτς), το Μύλο του Νερού με έκθεση για τις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις, το Ενυδρείο – Ερπετάριο στο Νερόμυλο «Γιαννάκη» κ.ά.

Να σημειώσουμε ότι στο υπαίθριο μουσείο Νερού λειτουργούν και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έκθεση και σχολή κεραμικής και ζωγραφικής, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.

Βαρόσι

Είναι η συνέχεια του υπαίθριου μουσείου Νερού, είναι η αρχαία ακρόπολη της Έδεσσας, η παλιά πόλη με τα σπίτια με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τα σαχνισιά, είναι ο χριστιανικός μαχαλάς κατά την οθωμανική περίοδο με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες.

Βαρόσι σημαίνει οχυρωμένο μέρος, και ενώ το 1944 οι Γερμανοί έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας, το 1983 αναγνωρίστηκε ως ιστορική συνοικία, ενώ σήμερα κάνοντας βόλτα αισθανόμαστε το χρόνο να έχει σταματήσει. Παράλληλα, βλέπουμε και κάποια σπίτια που έχουν αναπαλαιωθεί, κάποια έχουν μετατραπεί σε φιλόξενους ξενώνες, και ένα έχει αναπαλαιωθεί από το δήμο Έδεσσας το οποίο θα φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα κτλ.

Από το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου έχουμε πανοραμική θέα στον κάμπο αλλά και στην αρχαία Έδεσσα (Λόγγος) που βρίσκεται 2 χλμ. πριν την πόλη, και στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στο Βαρόσι και το Λαογραφικό μουσείο, το βυζαντινό εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου του 14ου αιώνα, το Παρθεναγωγείο, ο βυζαντινός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου του 14ου αιώνα, ο οποίος σώθηκε από τη μετατροπή του σε τζαμί, και σήμερα είναι επισκέψιμος με εξαιρετικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό του και επίσης εξαιρετικό τέμπλο και ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Παραδίπλα και ο «Ψηλός Βράχος» σημείο must της πόλης, στο «φρύδι της πόλης» όπως το λένε, με υπέροχη θέα. Λειτουργεί καφέ αναψυκτήριο, που μεταξύ άλλων σερβίρει και μεζέδες, πίτσα κ.ά.

Το πεζοδρομημένο κέντρο

Τόσο το κέντρο της πόλης όσο και όλες οι παραποτάμιες διαδρομές έχουν πεζοδρομηθεί, με ενημερώνουν η Κατερίνα και ο Βαγγέλης. Έχει περίπου μια πενταετία, έχει πεζοδρομηθεί και η Δημοκρατίας γεμάτη καφετέριες και ταχυφαγεία. Έχουν πεζοδρομηθεί οι παραποτάμιες διαδρομές που μας οδηγούν στο ιστορικό βυζαντινό γεφύρι Κιουπρί, με το ομώνυμο πάρκο και το δημαρχείο απέναντι. Εκεί κάθε Πέμπτη γίνεται λαϊκή αγορά, ενώ λειτουργεί και καφέ αναψυκτήριο το οποίο σερβίρει και διάφορα πιάτα.

Στο πεζοδρομημένο κέντρο και οι Μικροί Καταρράκτες, λίγο πιο πέρα, πάνω από την Πλατεία Ελευθερίας, το Ρολόι της πόλης, χτισμένο από πουρόπετρα το 1900, υπάρχει και ένα τζαμί στην πόλη (από τα 6 που υπήρχαν κατά την Οθωμανική περίοδο), όπου η περιήγηση γίνεται μόνο εξωτερικά.

Σε κοντινή απόσταση και ο σιδηροδρομικός σταθμός, και δίπλα μεζεδοπωλείο ταβερνάκι με θέα τις ράγες του σταθμού.

«Υπάρχει μια δυσκολία σύνδεσης του ιστορικού με το εμπορικό κέντρο της πόλης» λέει στο debbiestravel.wordpress.com ο Βαγγέλης Κυριακού, και για το λόγο αυτό, τον Ιανουάριο του 2017 θα καταθέσουν πρόταση, ώστε να μετακινηθεί το δημοτικό στάδιο που βρίσκεται ακριβώς στο μέσο των δυο κέντρων.

Τσομπλέκι, μπάτζος με κεράσι και φλογέρες!

Μεσημέριασε και είναι ώρα για μεζέδες’ και όχι απλά για μεζέδες, αλλά υπό τους ήχους των νερών! Τι είναι το τσομπλέκι; Τοπικό φαγητό με μοσχαράκι μαγειρεμένο στο πήλινο με μελιτζάνες, πατάτες, τυριά και πιπεριές. Έχουμε όμως και τυρί μπάτζο σαγανάκι με μαρμελάδα κεράσι, έτσι, για να «σπάει» λίγο την αλμύρα, έχουμε και οσομπούκο μοσχαρίσιο με χυλοπίτες και φέτα, και σαλάτα Εδέσσης με γλυκό κεράσι. Επιμένω, βλέπετε, στο κεράσι. Μα, είναι πασίγνωστα, και πεντανόστιμα, τα κεράσια Βοδενών, και να σκεφτείτε, ότι εδώ παράγεται το 4% της παγκόσμιας παραγωγής κερασιού.

Είναι και οι φλογέρες, για να μας γλυκάνουν με το δικό τους τρόπο, το παραδοσιακό γλυκό της Έδεσσας, με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα σε ψημένο φύλλο με αμυγδαλόψυχα.

Ήρθα και… Έδεσσα, ήρθα και μένω, και φεύγω, και θα ξανάρθω, ήρθα στην Έδεσσα και είπα ότι θα επιστρέψω σύντομα. Μόλις 89 χλμ. από Θεσσαλονίκη!!

Tips

-Το Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης Επισκεπτών Έδεσσας λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα (τηλ. 23810 20300, www.edessacity.gr).

-Πολύ σύντομα θα διατίθεται ενιαία κάρτα εισόδου για όλους τους επισκέψιμους χώρους της Έδεσσας (υπαίθριο μουσείο Νερού, Ενυδρείο – Ερπετάριο, Λαογραφικό μουσείο κ.ά.) Θα κοστίζει 5 ευρώ/άτομο και θα την προμηθεύεστε είτε από το Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης είτε από την ιστοσελίδα του Κέντρου (τηλ. 23810 20300, www.edessacity.gr).

-Αξίζει δε να σημειώσουμε, ότι το πολύ ενημερωμένο Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης Επισκεπτών Έδεσσας, λειτουργεί από το 1997, είναι ένα από τα 71 συνολικά αντίστοιχα κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών που λειτουργούν στην Ελλάδα, με το παλαιότερο να βρίσκεται στους Δελφούς.

-Οι επισκέψιμοι χώροι (μουσεία, μύλοι, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες κτλ.) στην Έδεσσα λειτουργούν καθημερινά, 10.00 – 16.00, εκτός Δευτέρας. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 23810 20300.

Advertisements

One comment on “Ήρθα και… Έδεσσα!!!

  1. Pingback: Ήρθα και… Έδεσσα!!! | tolmima

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: