Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λαβ (Love) Αντίπαρος!!

Ένα μόλις ναυτικό μίλι βρίσκεται η Αντίπαρος, νοτιοδυτικά της Πάρου. Επτά λεπτά με το φεριμπότ, από την Πούντα της Πάρου στην Αντίπαρο, ή 20 λεπτά από την Παροικιά.

Κείμενο + φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Είναι τόσο κοντά αναμεταξύ τους, και όμως, η αίσθηση ανάμεσα στα δυο νησιά, είναι τελείως διαφορετική! Τόσο κοντά λοιπόν, και όμως τόσο… μακριά!

Επτά χιλιόμετρα απέχει η Πούντα από την Παροικιά, την πρωτεύουσα και λιμάνι της Πάρου. Και όσο πλησιάζεις προς την Πούντα, τόσο νιώθεις, ότι, να, έτσι θα κάνεις, και θα αγγίξεις το απέναντι νησί’ που δεν είναι άλλο από την Αντίπαρο.

Τα φεριμπότ, τύπου «παντόφλα», εκτελούν δρομολόγια κάθε 20 λεπτά (σ.σ. αυτό το διάστημα, διαφορετικά κάθε μισή ώρα). Μόλις ένα ναυτικό μίλι απέχει το νησί, δηλαδή 7 λεπτά της ώρας. Δηλαδή, μέχρι να επιβιβαστείς, και να βγάλεις εισιτήριο, έφτασες!

1,30 ευρώ ανά άτομο κοστίζει το εισιτήριο της μίας διαδρομής, 6,30 ευρώ το αυτοκίνητο, και 1,50 ευρώ το μηχανάκι. (σ.σ. Από Παροικιά τα δρομολόγια ξεκινούν στις 10 το πρωί, και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ/διαδρομή).

Και το φεριμπότ «πιάνει» στο λιμάνι της Αντιπάρου. Απέναντι σε καλωσορίζει η Αγία Μαρίνα, δεξιά σου απλώνεται το μικρό λιμανάκι – ο Μώλος ή Σκάλα όπως το λένε-, με τις ψαρόβαρκες και τα τουριστικά πλοιάρια. Καφετέριες, ταβερνάκια και εστιατόρια, μάρκετ, πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων, δωμάτια και ξενοδοχεία, είναι το σκηνικό στο λιμάνι.

Και κάπου, εκεί, ξεκινάει και το κεντρικό δρομάκι, το εμπορικό κέντρο του νησιού, με κάθε είδους μαγαζιά’ από εστιατόρια και ταχυφαγεία, μέχρι μουσικά καφενεία και καφέ μπαρ, και από είδη ρουχισμού μέχρι διακοσμητικά, σουβενίρ και μάρκετ.

Σφύζει από ζωή το κεντρικό δρομάκι όλες τις ώρες της ημέρας, το βράδυ, όμως, παρατηρείται το αδιαχώρητο!!! Και ναι, δες τώρα, εάν είσαι τυχερός (ή), «πέφτεις» και πάνω στον… Τομ Χανκς!!! Βγάζεις και την αναμνηστική σου!!!!

received_1457147937644813

Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και το Κάστρο

Οι λαχταριστές μπουκαμβίλιες, α, να και το σχολείο στο νησί, και πιο πάνω, πιο πάνω, η πλατεία του Αγίου Νικολάου με την ομώνυμη εκκλησία, μητρόπολη της Αντιπάρου. Από κει, ο δρόμος ευθεία οδηγεί στην πύλη του Κάστρου, δυτικά φτάνει ως το Σιφνέικο Γιαλό (σ.σ. ναι, εκεί πάμε για το ηλιοβασίλεμα!), και νότια πηγαίνει προς άλλα δρομάκια και σπίτια.

Περνάς την πύλη του Κάστρου, μια χαρακτηριστική πέτρινη καμάρα, κοντοστέκεσαι και διαβάζεις την πινακίδα περί Κάστρου Αντιπάρου, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 1440 για να στεγάσει και να προστατέψει τους κατοίκους από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών σχηματίζουν το τείχος, ενώ στη θέση του κεντρικού πύργου, έχει απομείνει μόνο η βάση. Λίγο εγκαταλελειμμένο δείχνει το Κάστρο, ωστόσο ένα όμορφο σπίτι, περιποιημένο, τραβάει την προσοχή, με το οικόσημο των Λορεντάνο, με τις μπουκαμβίλιες του, βαμμένο, με τη γαλανόλευκη να ανεμίζει, αλλά και τις παιδικές φωνές να ακούγονται από το εσωτερικό του! Στο Κάστρο και οι εκκλησίες του Προδρόμου και της Γεννήσεως του Χριστού.

Άγιος Γεώργιος και παραλίες

Με κατεύθυνση νοτιοανατολικά του νησιού, από το λιμάνι, συναντούμε, την παραλία Ψαραλυκή (1η και 2η) με χρυσαφένια άμμο και πεύκα. Επόμενη παραλία η Παναγιά (ή 3η Ψαραλυκή) με αρμυρίκια για σκιά, άμμο, ταβέρνα και ενοικιαζόμενα στην είσοδο της παραλίας.

Μετά είναι τα Γλυφά, στη συνέχεια πινακίδα για Σπήλαιο (δεξιά, 9 χλμ. συνολικά από το λιμάνι) και αμέσως μετά τη διασταύρωση, το Απάντημα όμορφη παραλία με beach bar και εστιατόριο.

Πολυσύχναστη η παραλία Σωρός (9 χλμ. από λιμάνι), η μεγαλύτερη της Αντιπάρου, οργανωμένη με beach bar, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα. Πριν τη μεγάλη παραλία, ο Μικρός Σωρός. Νότια από το Σωρό, ο Σώστης και η Φανερωμένη με το ομώνυμο ξωκλήσι.

Στα 12 χλμ. από το λιμάνι, στο νοτιότερο τμήμα του νησιού, ο οικισμός Άγιος Γεώργιος, με βίλες, ενοικιαζόμενα στούντιο, μικρούς κολπίσκους με βότσαλο και αμμουδιά, λίγα αρμυρίκια για σκιά και θέα το νησάκι Δεσποτικό.

Στο κέντρο του οικισμού, δυο τρεις όμορφες ταβερνούλες και ένα καφέ, μικρό λιμανάκι (σ.σ. από κει ξεκινάει τουριστικό σκάφος για το ακατοίκητο Δεσποτικό με το εκκλησάκι της Παναγίας, την παραλία του και τον κολπίσκο Λιβάδι νότια του νησιού), και η παραλία με λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες. Νότια και ο Επιτάφιος, που φτάνει κανείς, δια θαλάσσης.

Δυτικά της Αντιπάρου, μετά τον Κάμπο, είναι τα Λιβάδια, παραλία με άμμο, δίχως σκιά, και πιο νότια τα Μοναστήρια, δυο παραλίες ανάμεσα σε δυο λόφους.

Κοντά στον οικισμό, ο Σιφνέικος Γιαλός, παραλία με άμμο, ιδανική για το ηλιοβασίλεμα, (500 μ. από την πλατεία της Χώρας), ο Άγιος Σπυρίδωνας με πολύ ρηχά νερά, η παραλία του Κάμπινγκ (700 μ. από το λιμάνι), σε τμήμα της οποίας κάνουν γυμνισμό*.

Σπήλαιο

Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στις παρυφές του όρους του Αϊ Γιάννη, και αναμφίβολα, είναι ένα από τα ομορφότερα και πλέον εντυπωσιακά αλλά και μυστηριώδη σπήλαια. Σπήλαιο κατακόρυφο, αναπτύσσεται σε περίπου 100 μέτρα βάθος, χωρίζεται σε τρία επίπεδα, με τρεις διαφορετικές αίθουσες.

332 σκαλοπάτια κατεβαίνεις (συνολικά περίπου 360) μέχρι τη Βασιλική Αίθουσα. Εκεί, όπου υπάρχει χαραγμένη η φράση «ΟΘΩΝ Α’ – ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 27 ΣΕΠ. 1840».

Δεν έχω λόγια, βγαίνω από το σπήλαιο, και πραγματικά δεν έχω λόγια. Από τα ωραιότερα, τα εντυπωσιακότερα, τα πιο μυστηριώδη σπήλαια, που έχω επισκεφτεί μέχρι στιγμής, ανά τον κόσμο! Και για το λόγο αυτό, και όχι μόνο, ετοιμάζω, ξεχωριστό ρεπορτάζ για το σπήλαιο της Αντιπάρου!!!

Tips

-Ως Ωλίαρος ήταν γνωστή στην αρχαιότητα η Αντίπαρος και μ’ αυτήν την ονομασία την αναφέρει ο Έλληνας γεωγράφος του 3ου αιώνα π.Χ. Ηρακλείδης ο Κρητικός στο έργο του «Περί νήσων».

– Παρά το μικρό της μέγεθος, οι μόνιμοι κάτοικοι υπολογίζονται περί τους 1.000.

– *Στην παραλία του κάμπινγκ Αντιπάρου, είχαν γυριστεί, πριν από δυο χρόνια, σκηνές, της τρίτης ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (σ.σ. οι δυο προηγούμενες ήταν οι Bank Bang», «Wasted Youth»), της τολμηρής «Suntan», ερωτικής, κωμικής και ταυτόχρονα δραματικής ταινίας, αλλά άκρως καλοκαιρινής! (σ.σ. Γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν και στην παραλία Φανερωμένη, νότια του νησιού, και στην ιστορική ντίσκο La Luna!

-Το σπήλαιο της Αντιπάρου απέχει 10 χλμ. από το λιμάνι και οι ώρες λειτουργίας είναι 10.00 – 18.00, με τελευταία επίσκεψη στις 17.30. Είσοδος 5 ευρώ, παιδιά 6-12 ετών 2,50 ευρώ, παιδιά κάτω των 6 ετών δωρεάν. Μην το χάσεις, θα χάσεις!!!

-Στο νησί λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, στούντιο, βίλες για όλα τα βαλάντια, εντός της Χώρας, αλλά και στον Άγιο Γεώργιο, στο Σωρό, στην Παναγία και στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα