Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΒορειοανατολικό ΑιγαίοΜε σκάφος στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Με σκάφος στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Μοναδικές εμπειρίες προσφέρει η επίσκεψη με ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης στη Λέσβο ενώ ευκαιρία αποτελεί και η απόδραση στο Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι!

Κείμενο: Ντ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η θαλάσσια περιήγηση όπου μέσα από το γυάλινο πυθμένα του ειδικού σκάφους «ΝΗΣΙΩΠΗ» οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παρουσία σημαντικών τύπων βιοκοινοτήτων όπως η κοραλλιογενής και τα «δάση» του φαιοφύκους Cystoseira, αλλά και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιήγηση στις θέσεις των ηφαιστειακών, τεκτονικών, γεωμορφολογικών και παρακτίων γεωτόπων. Δεκάδες ρήγματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια και στις απόκρημνες ακτές του νησιού μαρτυρούν την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν και είναι ενδεικτικά της πρόσφατης αποκοπής της νησίδας από την υπόλοιπη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας μπορείτε να γνωρίσετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της νησίδας, όπου συναντώνται 62 είδη πουλιών. Μεταξύ των ζώων αξίζει να σημειωθεί η παρουσία πουλιών όπως του Μαυροπετρίτη, της Καστανόπαπιας, της Πετροτριλίδας, του Κιρκινεζιού καθώς και μεγάλης αποικίας από κοινούς γλάρους (Ασημόγλαρους).

Πάρκο Νησιώπης-Θαλάσσια διαδρομή με σκάφος_s

Πεζοπορία στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου

Η πεζοπορία στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου αποτελεί μια ανεπανάληπτη δραστηριότητα. Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλους.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές στις 44 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και να θαυμάσουν το μοναδικής ομορφιάς χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης γνωρίζουν τις νέες εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων της οικογένειας των Ταξοδιείδων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει  το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου που αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιος στη φυσική του θέση με συνολικό μήκος 17,20 μέτρα, αλλά και δεκάδες άλλους κατακείμενους και ιστάμενους κορμούς δέντρων που έχουν έλθει στην επιφάνεια από τις συνεχιζόμενες εργασίες ανάδειξης των απολιθωμάτων της Νησιώπης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Η επίσκεψη στο Πάρκο Νησιώπης ξεκινάει με επιστημονική ενημέρωση όλων των επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες μεταβαίνουν στο λιμάνι του Σιγρίου, όπου με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα επισκέπτονται το θαλάσσιο χώρο του Πάρκου και στη συνέχεια αποβιβάζονται στο λιμανάκι της Νησιώπης όπου και περιηγούνται στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου.

Tips

-Οι οργανωμένες επισκέψεις στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται καθημερινά από το λιμάνι του Σιγρίου μετά από κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530 54434.

-Η επίσκεψη στο Πάρκο Νησιώπης θα πραγματοποιείται εφόσον οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τη μετάβαση με το σκάφος με γυάλινο πάτο και με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών 10 άτομα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα