Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική ΜακεδονίαΑπό το χωράφι του αγρότη στο πιάτο του γευσιγνώστη!

Από το χωράφι του αγρότη στο πιάτο του γευσιγνώστη!

Στην παλιά καλύβα γίνεται οργασμός. Τι είναι βρε παιδιά, τι έγινε; «Να, λέμε να στείλουμε μερικά κεράσια, μέσω… διαδικτύου» λένε οι παραγωγοί, τα κτήματα των οποίων βρίσκονται λίγο έξω από την Έδεσσα, την πόλη των νερών και των τεσσάρων εποχών!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το κτήμα είναι…ιδεολογία’ «εδώ βρίσκεις την ησυχία σου και εδώ χαίρεσαι τους καρπούς της φύσης» λένε οι αγρότες που παράγουν τα περίφημα κεράσια Βοδενών, τα κεράσια Έδεσσας δηλαδή, με τη μοναδική τους γεύση!

Τα κεράσια είναι ευαίσθητα και μαζεύονται με το κοτσανάκι που τα διατηρεί φρέσκα. Τα περισσότερα παίρνουν το δρόμο για το μανάβικο ή το συνεταιρισμό, κάποια όμως είναι ιδιαίτερα και πάνε στους φίλους των αγροτών.

Όπως οι ίδιοι λένε, υπάρχουν κάποιες κερασιές ξερικές και τα κεράσια αντέχουν πολύ και είναι πιο τραγανά. Εκεί χρησιμοποιούνται μόνο βοηθητικά, όχι τοξικά, και κοπριά από τις γειτονικές στάνες.

DSCN0260

Οι κερασιές και τα κεράσια Βοδενών

Το δέντρο θέλει συνεχή περιποίηση, κλάδεμα στην ώρα του, μάζεμα τα αγριόχορτα γύρω γύρω, και η ανθοφορία φέρνει τον καρπό. Όσοι καρποί είναι αδύναμοι πέφτουν κάτω μόνοι τους και οι άλλοι μεγαλώνουν και είναι γευστικότατοι.

Η γευσιγνωσία από τους αγρότες είναι καθημερινή, ώστε κάθε κλαδί να μαζευτεί την ώρα που πρέπει.

Τα κεράσια Έδεσσας ή αλλιώς κεράσια Βοδενών έχουν ιστορία από τον 18ο αιώνα, όπου γίνεται συστηματική η καλλιέργεια ποικιλιών κερασιού.

Η παραγωγή κερασιού στην περιοχή της Έδεσσας αποτελεί το 40% – 45% της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Οι δε οικισμοί που καλλιεργούνται τα περίφημα κεράσια Βοδενών είναι ο Άγρας, η Αγία Φωτεινή, τα Βρυττά, η Καρυδιά, η Κερασιά, το Κλησοχώρι, τα Καισαριανά, οι Λύκοι, η Μαργαρίτα, το Μεσημέρι, το Νησί, η Πλατάνη, το Προάστιο, το Ριζάρι, το Σάμαρι, ο Σωτήρας, η Φλαμουριά.

Γευστικά κεράσια παράγονται και σε άλλες περιοχές της Πέλλας, όπως στην περιοχή της Βεγορίτιδας, της Κορυφής – Όρμας – Λουτρακίου και του Αρχαγγέλου.

DSCN0259

Info

Οι αγρότες έρχονται σε απευθείας επαφή με τους καταναλωτές, τους γνωρίζουν και αισθάνονται υπεύθυνοι για αυτούς, αλλά και οι ίδιοι οι… πελάτες γίνονται κερασογνώστες, μιας και μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με τον αγρότη (μέσω τηλεφώνου στο 6958 340280) ή ακόμη και να επισκεφτούν το κτήμα του στο χωριό (www.cherriesonline.gr).

Μέσω του διαδικτυακού τόπου (www.cherriesonline.gr) μπορείτε να παραγγείλετε περιορισμένη ποσότητα κερασιών. Οι παραγωγοί θα σας ενημερώσουν πότε θα μαζέψουν τα κεράσια και πότε θα σας τα στείλουν με κούριερ, αντικαταβολή ή μέσω τραπέζης.

-To (www.cherriesonline.gr) λειτουργεί με την υποστήριξη του δήμου Έδεσσας, της Δημτοικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας και του www.edessacity.gr.

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα