Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑνατολική Μακεδονία«Ο κόσμος το επιβραβεύει και αυτό είναι ηθική ικανοποίηση!»

«Ο κόσμος το επιβραβεύει και αυτό είναι ηθική ικανοποίηση!»

«Στόχος στη ζωή δεν είναι μόνο το χρήμα, αλλά και η αναγνώριση της δουλειάς μας» μου λέει με ισχυρή δόση αφοπλισμού ο άνθρωπος, που κρύβεται πίσω από το νέο «κόσμημα» της Δράμας, το πολυτελέστατο «Hydrama Grand Hotel».

Συνέντευξη στην Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Κρητικός στην καταγωγή, ο Μανώλης Λεδάκης, βρέθηκε στη Δράμα εντελώς τυχαία, πριν μερικά χρόνια, και πίνοντας καφέ εκεί στο «Ύδραμα», ένα καφέ που υπήρχε στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, μπροστά από το ιστορικό κτίριο, ένα διατηρητέο μνημείο -την πενταόροφη καπναποθήκη του Herman Spierer-, είδε μια πινακίδα που έγραφε «ΠΩΛΕΙΤΑΙ».

«Έπαιζα με το κινητό μου και μπήκα στη διαδικασία ενδιαφέροντος, να το δω το κτίριο και από μέσα, το είδα, με συγκίνησε η αρχιτεκτονική του, η ιστορία του και έτσι αποφάσισα να το αγοράσω» μου διηγείται ο Μανώλης Λεδάκης, καθισμένοι στο πολυτελέστατο δημιούργημά του, που μετράει μόλις ενάμιση μήνα λειτουργίας, το «Hydrama Grand Hotel».

«Το αγόρασα το 2006, τότε, υπήρχαν δουλειές, υπήρχαν χρήματα’ το άφησα γύρω στα 3 χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από μένα τι να το κάνω, και ύστερα από 3 χρόνια με τον αρχιτέκτονα Αντώνη Στυλιανίδη, ήρθαμε να δούμε το κτίριο, να δούμε τι μπορούμε να το κάνουμε» διηγείται ο κ. Λεδάκης και συνεχίζει  «ο Αντώνης έχοντας μελετήσει τόσο την αρχιτεκτονική του κτιρίου όσο και την ιστορία του, καταλήξαμε ότι η μόνη λύση ήταν να γίνει ξενοδοχείο».

DSCN9163

Η κρίση και η χρονοκαθυστέρηση

Και έτσι λοιπόν, ο αρχιτέκτοντας Αντώνης Στυλιανίδης, έχοντας εμπειρία πάνω στα ξενοδοχεία, πρότεινε στον Κρητικό επιχειρηματία να μετατρέψει το ιστορικό κτίριο σε ξενοδοχείο.

«Εμπιστευόμενος τον Στυλιανίδη, του λέω ωραία, ξεκίνα το» μου λέει ο κ. Λεδάκης. Δυο χρόνια περάσανε από τότε για τα σχέδια, τις άδειες (οικοδομικές, αρχαιολογία κτλ.), έως ότου το έργο άρχισε να κατασκευάζεται τον Αύγουστο του 2011.

«Ήταν η περίοδος που άρχισε η κρίση, είχα εγκρίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, είχα εγκρίσεις από τις τράπεζες, για το υπόλοιπο του δανεισμού, το θέμα είναι ότι η κρίση δημιούργησε πολλά προβλήματα στο χρόνο της υλοποίησης του έργου» εξηγεί ο κ. Λεδάκης, συμπληρώνοντας ότι εγγυητικές καθώς και χρήματα εκείνο το χρονικό διάστημα οι τράπεζες δεν έδιναν, έβαλε ο ίδιος τα ιδία κεφάλαια στην αρχή για να ξεκινήσει, «αυτά που ήμουν υποχρεωμένος να έχω, σιγά σιγά πήρα την πρώτη προκαταβολή του ΕΣΠΑ, μια εγγυητική επιστολή, μετά έψαχνα χρηματοδότηση, απευθύνθηκα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πρόγραμμα Jessica, έφαγα ενάμισι χρόνο από την έγκριση μέχρι την υλοποίηση να πάρω τα χρήματα» λέει ο κ. Λεδάκης, εξηγώντας μου ότι η χρονοκαθυστέρηση ήταν δεδομένη, και για το λόγο αυτό, το έργο αυτό που θα μπορούσε να τελειώσει σε δυόμισι χρόνια, του έφαγε πέντε!

«Η κρίση δηλαδή με ανάγκασε  να το παρατείνω και συνεχώς να αλλάζω την ημερομηνία έναρξης» λέει με δόση απογοήτευσης ο Κρητικός επιχειρηματίας.

Το προσωπικό και η ποιότητα

«Τελικά, με χίλια δυο βάσανα, καταφέραμε να ανοίξουμε στις 9 Απριλίου, και λειτουργεί αυτό που βλέπετε» μου λέει ο κ. Λεδάκης.

Οι πελάτες του ξενοδοχείου, όπως μου αναφέρει, φεύγει ενθουσιασμένος, και από την ποιότητα κατασκευής του ξενοδοχείου και από την ποιότητα υλικών, αλλά και από το σέρβις του προσωπικού.

«Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήσατε;» ρωτώ τον επιχειρηματία και μου απαντά «αυτή τη στιγμή απασχολώ 55 άτομα, τα οποία είναι όλοι Δραμινοί».

IMG_20160529_121818 Reception

Σ’ ότι αφορά την εμπειρία τους, ορισμένοι έχουν πάει σε τουριστικές περιοχές (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κ.ά.) έχοντας αποκομίσει εμπειρία, ενώ οι υπόλοιποι, μέσα από σχετικά σεμινάρια, εκπαίδευση αλλά  και θέληση, βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.

Από πλευράς κατασκευής και υλικών, όπως λέει ο κ. Λεδάκης, όλα τα υλικά είναι πιστοποιημένα καθώς και τελευταίας τεχνολογίας (ηχομονώσεις, σωληνώσεις αποχετεύσεων, πυρασφάλεια, δάπεδα λουτρών κ.ά.), «έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες ενός πεντάστερου ξενοδοχείου. Ο κόσμος το επιβραβεύει κα αυτό είναι ηθική ικανοποίηση!» λέει με γερή δόση…ικανοποίησης ο κ. Λεδάκης.

Άλλωστε, «στόχος στη ζωή δεν είναι μόνο το χρήμα, αλλά και η αναγνώριση της δουλειάς μας» τονίζει συγχαίροντας τον γιο του, Άγγελο, ο οποίος επιμελήθηκε όλο το έργο.«Τα συγχαρητήρια ανήκουν σ’ αυτόν και όχι σε μένα’ εγώ απλώς ήμουν ο χρηματοδότης, εκείνος υλοποίησε το έργο, εκείνος ήταν ο υπεύθυνος που επέλεξε τα υλικά και την εφαρμογή των υλικών» λέει με περηφάνια ο Μανώλης Λεδάκης για τον υιό του.

Συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές!

Αναμφίβολα, το άνοιγμα ενός πολυτελούς πεντάστερου ξενοδοχείου στο κέντρο της Δράμας, και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερο ειδυλλιακό σημείο, στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει έντονο ανταγωνισμό.

Εύλογα ρώτησα τον κ. Λεδάκη, το πώς αντιμετωπίζει το όλο εγχείρημα η κοινωνία της Δράμας.

«Οι άνθρωποι της Δράμας το έχουν αντιμετωπίσει θετικά. Κάποιοι επαγγελματίες το βλέπουν λίγο περίεργα, είναι όμως μέσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Καλό θα ήταν να με βλέπουν ως συνεργάτη, όπως τους βλέπω εγώ, και όχι ως ανταγωνιστή» απαντά ο κ. Λεδάκης, προσθέτοντας ότι δεν έχει νιώσει καθόλου ξένος στην περιοχή.

IMG_20160527_150901

Η Δράμα να γίνει προορισμός!

Όπως εξηγεί ο κ. Λεδάκης, η Δράμα έχει πολλούς προορισμούς, οι οποίοι όμως είναι αναξιοποίητοι. «Προσπαθώ σε συνεργασία με τις αρχές να μπορώ να φέρω κόσμο από το εξωτερικό’ νομίζω ότι το έχουν καταλάβει και έτσι θα συμβάλουμε όλοι ώστε η Δράμα να γίνει τουριστικό προϊόν» λέει ο κ. Λεδάκης.

Ο Κρητικός επιχειρηματίας επισήμανε ότι η Δράμα προσφέρεται για ποικίλες μορφές τουρισμού, όπως ο ιστορικός τουρισμός (σ.σ. αναφέρθηκε στο οχυρό Λίσσε στην περιοχή του Νευροκοπίου, όπου υπάρχει μεγάλο κοινό από Ελλάδα και εξωτερικό, που ενδιαφέρεται για την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), ο θρησκευτικός τουρισμός, ο φυσιολατρικός, ο οινοτουρισμός, που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή (σ.σ. στο νομό Δράμας υπάρχουν 7 οινοποιεία ενώ και στους όμορους νομούς – Καβάλας, Ξάνθης- υπάρχουν οινοποιεία).

Τέλος, σ’ ότι αφορά το ύψος της επένδυσης, ήταν στα 15.073.500 ευρώ, «έχει ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ αλλά, δεν μπορούσαμε να περιορίσουμε την ποιότητα των υλικών» εξηγεί ο κ. Λεδάκης επισημαίνοντας «ελπίζω να εκτιμηθεί και να σταθεί βιώσιμη η επιχείρηση».

IMG_20160527_181430 Espa

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα