Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτη«Άρωμα» Κρήτης το…Μάιο!

«Άρωμα» Κρήτης το…Μάιο!

«Είστε Ελληνίδα;» ρωτούσαν με μεγάλη δόση απορίας υπάλληλοι στα duty free του αεροδρομίου του Ηρακλείου, στα καταστήματα των ξενοδοχείων και γενικότερα. Τέτοιο μήνα Έλληνας τουρίστας, λίγο δύσκολο…

Αποστολή – φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Νήσος Κρήτη, του Δαιδάλου και του Ίκαρου, του Μινωικού πολιτισμού και των περίφημων τοιχογραφιών, του Ελ Γκρέκο, του Καζαντζάκη, του Κορνάρου, της τοπικής κουζίνας, της τσικουδιάς και των αρωματικών βοτάνων, του ήλιου, της θάλασσας και του βουνού, της πόλης και του γραφικού χωριού, του σύγχρονου αστού και του παραδοσιακού Κρητικού.

Στην Κρήτη, λοιπόν, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, που χωρίζει το Αιγαίο πέλαγος από το Λιβυκό, το νησί που οριοθετεί την Ευρώπη από την Αφρική, το νησί των 660.000 κατοίκων, που από τη μιαν άκρη ως την άλλη είναι 400 χλμ., εκεί βρέθηκα για τρεις μέρες, στο πλαίσιο του road trip της διαδικτυακής πλατφόρμας Travel Massive.

DSCN0155 faros

Το road trip του Travel Massive

Η ομάδα ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 7 Μαΐου, από τα Χανιά και την ευρύτερη περιοχή. Τους συνάντησα την Τρίτη 10 Μαΐου στο Ρέθυμνο, μια πόλη που την έχω επισκεφτεί 3-4 φορές -μια μόνη μου κατακαλόκαιρο για λίγες ώρες, και τις υπόλοιπες τη χειμερινή περίοδο λίγο πριν την έναρξη του φημισμένου Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

To road trip στο Ρέθυμνο

Αυτήν την πόλη λοιπόν, το Ρέθυμνο, μ’ έκαναν να το αγαπήσω, άνθρωποι που γνώρισα εκεί, και μου μετέφεραν με το δικό τους ελκυστικό τρόπο την αγάπη τους για τον τόπο τους. Θα τους αναφέρω, τη Μαίρη Κοτσίφη εργαζόμενη στο τμήμα Τουρισμού του δήμου Ρεθύμνης, την Ιωάννα Γλύπτη ξεναγό, την Πέπη Μπιρλιράκη αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού, τη Βίκυ Βαμιεδάκη με ρίζες από κει, και συνάδελφο και φίλη!!

Το Ρέθυμνο, Μάιο μήνα, είχε άλλο ρυθμό, είχε κίνηση, είχε πολλούς τουρίστες, είχε ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία του, είχε άλλη «ατμόσφαιρα», άλλο φως!

Ρώτησα τον δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη, για την τρέχουσα τουριστική σεζόν. «Η εικόνα είναι κατώτερη απ’ ότι περιμέναμε» απάντησε αιτιολογώντας την κατάσταση η οποία επηρεάζεται σαφώς από τη γενικότερη τρομοκρατία, τη διόγκωση γεγονότων από τα ΜΜΕ, αλλά και από το προσφυγικό ζήτημα.

«Ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν» επισήμανε ο δήμαρχος Ρεθύμνης στο debbiestravel.wordpress.com, «και πρέπει με κάθε τρόπο να το προστατεύσουμε» συμπλήρωσε.

Η παραμονή μου στο Ρέθυμνο, είχε ένα γρήγορο καφεδάκι με φόντο το βενετσιάνικο λιμάνι και το φάρο του Ρεθύμνου, είχε συμμετοχή στο workshop του Travel Massive στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης, είχε ένα κέρασμα με burger – αγαπημένο σνακ- από το ολοκαίνουργιο Mojo Burgers (Δαμβέργη 38, Ενετικό λιμάνι) από δυο νεαρά παιδιά, που είδαν ότι υπάρχει μια κινητικότητα έξω από το μουσείο, και θέλησαν να μας ευχαριστήσουν,

DSCN0210

είχε και δείπνο στην όμορφη «Αυλή» (Χανθουδίδου & Ραδαμάνθυου, Παλιά Πόλη) της Κατερίνας, όπου την έχω επισκεφτεί κι άλλη φορά. Διανυκτέρευση στο «Jason Apartments Hotel» (Γιαμπουδάκη 48), δωμάτια με κουζινάκι και κομφόρ στυλ διαμερίσματος.

To road trip στο Ηράκλειο

Τετάρτη πρωί 11 Μαΐου και η αποστολή του Travel Massive κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα της Κρήτης, το Ηράκλειο, των 200.000 κατοίκων.

Κατευθυνόμαστε στο Κοκκίνι Χάνι, 10 περίπου χλμ. από το Ηράκλειο, εκεί όπου και θα διανυχτερεύσουμε επί 2 μέρες και νύχτες, στο 4άστερο ξενοδοχείο «Arina Sand Resort» των Vita Hotels με όλες τις ανέσεις, δωμάτια με θέα θάλασσα, πισίνες, spa, bar κτλ.

Πρώτος μας σταθμός η μοναδική στον κόσμο όλο Κνωσός, όπου η κυρία Αθηνά Σφακάκη, θα μας ξεναγήσει και θα μας πει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για αυτό το μινωικό ανάκτορο, σημαντικότατης πόλης κατά την αρχαιότητα με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια ως τον 5ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κνωσός υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα ενώ συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο, και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσού.

Να σημειώσω, ότι οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό το 1878, ενώ ακολούθησαν οι ανασκαφές από τον Άγγλο Arthur Evans (1900 – 1913 & 1922 – 1930), όπου αποκάλυψαν όλο το ανάκτορο.

«Οι επισκέπτες είναι περαστικοί!»

Αφήσαμε πίσω μας την Κνωσό και τον καυτό ήλιο και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο του Ηρακλείου, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο, όπου στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Λότζια.

IMG_20160511_134655 Lotzia

Ποια είναι η σημερινή εικόνα του Ηρακλείου, ρώτησα τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού Gian Andrea Garancini.

«Το 80% του πολιτιστικού πλούτου της Κρήτης βρίσκεται εδώ, στο Ηράκλειο, ωστόσο η πόλη δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον τουρισμό’ οι επισκέπτες είναι περαστικοί, της μιας μέρας» ανέφερε στο debbiestravel.wordpress.com ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Ηρακλείου, λέγοντας ότι τόσο τα Χανιά όσο και το Ρέθυμνο έχουν επενδύσει στην αισθητική, κάτι που δεν έχουν κάνει εκείνοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ το Ηράκλειο και η ευρύτερη περιοχή, έχουν να «πουλήσουν» παραλιακό μέτωπο, θάλασσα, πολιτισμό, ιστορία, ενδοχώρα, «δεν είμαστε city break προορισμός» λέγοντας ότι τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο «είναι μήνες νεκροί για το Ηράκλειο, και αυτό είναι ντροπή, γιατί έχουμε πολλά να δείξουμε» είπε ο Gian Andrea Garancini.

Ένας καφέ στο «Barolo» στην καρδιά της πόλης και το road trip και workshop του Travel Massive στο Ηράκλειο, συνεχίστηκε στο καφέ εστιατόριο «Μαρίνα» στη μαρίνα του Ηρακλείου με φόντο τα γιοτ και τον Κούλε, εκεί όπου ακολούθησε και το δείπνο. Εκεί, πανταχού παρόν, και τα ηδίποτα ΜΠΑΪΡΑΚΙ (ByRaki) του Γιώργου Νικηφόρου, τσικουδιά δηλαδή με διαφορετικές γεύσεις φρούτων.

Βηλάνα, Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι

Η επόμενη μέρα, Πέμπτη 12 Μαΐου, είχε μια σύντομη ξενάγηση στο κέντρο του Ηρακλείου, στο info point του δήμου Ηρακλείου με την high teck τεχνολογία και πολύ ενδιαφέρον πληροφοριακό υλικό για όλο το νησί.

Είχε όμως και τη διαδρομή στην αμπελουργική ζώνη Πεζών χαρακτηρισμένη ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ). Συγκεκριμένα στο οινοποιείο Νίκος Γαβαλάς (Domaine Nico Gavalas), στο Βοριά Μονοφατσίου (40 χλμ. από Ηράκλειο).

DSC_0009 papoydes trakter.JPG

Εκεί όπου θα μάθουμε για τις τοπικές ποικιλίες, το κρασί που παράγει ο Νίκος Γαβαλάς, τις δυνατότητες και την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Κρήτη.

Ωραίο κρασί, ζεστή φιλοξενία από την οικογένεια Γαβαλά, υπέροχα κρητικά εδέσματα από την κυρά Μαρίκα, ήρθε όμως η ώρα της επιστροφής.

Η βραδιά «έκλεισε» στον Ιππικό Όμιλο Καρτερού, εκεί όπου μας έκανε μια σύντομη ξενάγηση στο καινούργιο (2 χρόνων) θεατράκι η κυρία Άννα Μπαστάκη. «Κουβαλήσαμε όλες αυτές τις πέτρες, που βλέπετε, από την περιοχή Γιούχτας, δίχως να τις σπάσουμε, ατόφιες» μας είπε η κα. Άννα «για να έχουν την ενέργεια» συμπλήρωσε.

Αναμνήσεις μου έφερε ο Ιππικός Όμιλος Καρτερού, όταν πριν 12 χρόνια τον είχα επισκεφτεί για τις ανάγκες αγροτουριστικού ρεπορτάζ. Θυμάμαι, μου είχαν πει, ο παππούς Λευτέρης είχε ξεκινήσει το αγρόκτημα και αυτό συνεχίζει να πηγαίνει από γενιά γενιά.

Ήθελα να τον επισκεφτώ μέρα τον Όμιλο, το κρατώ για την επόμενη φορά’ όπως για την επόμενη φορά κρατώ την επίσκεψή μου στο Λασίθι, όπου συνέχισε η αποστολή του Travel Massive, ολοκληρώνοντας το road trip σήμερα, Σάββατο 14 Μαΐου.

Εις το επανιδείν!!!

DSCN0184

* Η αποστολή μας στην Κρήτη (Ηράκλειο) πραγματοποιήθηκε με την αεροπορική εταιρία Ellinair του Ομίλου Μουζενίδη, τους οποίους και ευχαριστούμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα