Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΞενοδοχείαΔιασχίζοντας το ιστορικό μονοπάτι Συρράκο – Καλαρρύτες!

Διασχίζοντας το ιστορικό μονοπάτι Συρράκο – Καλαρρύτες!

«Έχετε δυο επιλογές’ είτε θα πάτε οδικώς από Συρράκο για Καλαρρύτες είτε θα ακολουθήσετε το ιστορικό μονοπάτι, που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα…!», μας είπαν’ και εμείς, φυσικά, επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή!!

Γράφει και φωτογραφίζει η Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com, debbiestravel.wordpress.com)

Βρέθηκα στην περιοχή των Τζουμέρκων, και του ορεινού όγκου των Ιωαννίνων, για άλλη μια φορά, με αφορμή την εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησε πρόσφατα το ταξιδιωτικό γραφείο «Splendid Travel» στη Θεσσαλονίκη και ο Ηλίας Νικολαΐδης.

Η βάση μας στα Πράμαντα και στο «Ξενείον» του Γιώργου Μεράντζα, και από κει και ύστερα, απολαύσαμε διαδρομές στη γύρω περιοχή, και όχι μόνο. Μια από αυτές, και η διαδρομή στα δυο ιστορικά χωριά, γνωστά για την αρχιτεκτονική τους και τη μακρόχρονη ιστορία τους, τα δυο βλαχοχώρια, το Συρράκο και τους Καλαρρύτες.

DSC_0034 Συρράκο (αριστερά) – Καλαρρύτες (δεξιά)

Δυο χωριά, τα οποία εκτός από την κοινή τους ιστορία, ενώνονται και με ένα ιστορικό μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από τη θέση «Στρατώνες», διασχίζει τη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού και περνώντας από τη Σκάλα, καταλήγει στον Καλαρρύτικο ποταμό. Ξεκινώντας από Καλαρρύτες για Συρράκο, και αντίστροφα. Εμείς το επιχειρήσαμε αντίστροφα. Ξεκινάμε;

DSCN0046

Η διαδρομή

Αφήσαμε το λεωφορείο στην είσοδο του Συρράκου, χωριού χτισμένου σε υψόμετρο 1.200 μ. στις πλαγιές της Πίνδου. Διασχίζοντας το χωριό, καταλήξαμε στην άλλη άκρη, εκεί απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι. Μια ξύλινη πινακίδα αναγράφει «Χρούσια ποταμός – Καλαρρύτες» και η ομάδα αρχίζουμε προσεχτικά να ακολουθούμε το πέτρινο –κατηφορικό στην αρχή- καλντερίμι.

Είναι το σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή’ είναι το τμήμα Σκάλα προς Συρράκο – Καλαρρύτικος ποταμός που συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και το αναγράφουν και οι σχετικές πινακίδες!

Ναι, έχει μια επικινδυνότητα, το πέτρινο καλντερίμι είναι στενό, κατηφορικό και επικίνδυνο σε αρκετά σημεία. Θέλει προσοχή!

Φτάνουμε στο ποτάμι, κάνουμε στάση, βγάζουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και συνεχίζουμε διασχίζοντας στο ξύλινο γεφύρι.

DSCN9988Από αριστερά, Γιάννης Τζιοπάνος, Ηλίας Νικολαΐδης, Μπάμπης Τάσιος, Μάγδα Θεοδοσιάδου (δεξιά), Σούλα Θεοχαρίδου, Ντέπυ Χιωτοπούλου, Σάκης Αποστολίδης.

Και, από κει, και ύστερα, ξεκινούν κι άλλα..δύσκολα! Ζόρικη ανηφόρα, ψηλά σκαλοπάτια, υψομετρική διαφορά που σου βγαίνει η γλώσσα, ιδρώνεις, ξεϊδρώνεις, αυτό είναι’ πρέπει να το βγάλεις το μονοπάτι!

DSCN0013

Μήκος διαδρομής 1 χλμ. και 720 μέτρα, διάρκεια πορείας 1 ώρα και 20 λεπτά, τύπος διαδρομής πεζοπορική, βαθμός δυσκολίας μέτριος, υψόμετρα αρχής – τέλος διαδρομής 1.100 μ. – 960 μ., ιδιαίτερη προσοχή στο τμήμα Σκάλα προς Συρράκο – Καλαρρύτικος ποταμός. Αυτά αναγράφουν οι σχετικές πινακίδες που συναντάμε κατά μήκος της διαδρομής.

Ως βαθμό δυσκολίας θα έλεγα ότι είναι μέτριο προς δύσκολο, για όλους όσοι δεν είναι έμπειροι σε πεζοπορικές διαδρομές τέτοιου τύπου. Ως διάρκεια πορείας δίνω τη 1 ώρα και 30 λεπτά και άλλα περίπου 15 λεπτά για να φτάσει κανείς από την άκρη του μονοπατιού στο κέντρο του χωριού Καλαρρύτες κάνοντας ολιγόλεπτες στάσεις για μερικές φωτογραφίες κτλ.

Ωστόσο, η εμπειρία είναι μοναδική, τα τοπία πολύ όμορφα, η φύση –τέτοια εποχή- υπέροχη, και ναι, αξίζει να το επιχειρήσετε’ αρκεί να φοράτε κατάλληλα παπούτσια, να έχετε καλή παρέα, αντοχή, υπομονή και επιμονή!!!

DSCN0034

 

*

Σε κομβικό σημείο και σε απόσταση 15 χλμ. από Πράμαντα, 7 χλμ. από Συρράκο, 5 χλμ. από μονή Κηπίνας, 10 χλμ. από Καλαρρύτες, βρίσκεται το χωριό Προσήλιο, χτισμένο στην πλαγιά του όρους Περιστέρι (Λάκμος). Εκεί λειτουργεί το ξενοδοχείο «Λάκμος» και διαθέτει 15 δωμάτια (τα 10 με τζάκι) και θέα τις βουνοκορφές των Τζουμέρκων, εστιατόριο και καφέ

Tips

-Το Συρράκο είναι χαρακτηρισμένο από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός’ λιθόστρωτα καλντερίμια, πετρόχτιστες βρύσες από τις οποίες τρέχει γάργαρο νερό, ιστορικό χωριό που γέννησε επιφανείς Έλληνες όπως τον ποιητή  Κώστα Κρυστάλλη, τον Ιωάννη Κωλέττη πρώτο πρωθυπουργό της Ελλάδας (1844 – 1847), τον ποιητή και συγγραφέα Γεώργιο Ζαλοκώστα κ.ά.

DSCN9860

-Από το Συρράκο κατάγεται και η χρυσή ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στο αγώνισμα του βάδην στα 20 χλμ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

-Στο χωριό το χειμώνα μένουν ελάχιστοι κάτοικοι, μονάχα οι επαγγελματίες, ενώ το καλοκαίρι σφύζει από ζωή.

-Στο Συρράκο λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, το καφέ παντοπωλείο του Βασίλη Ντόντορου, στο μονοπάτι για την πλατεία του χωριού, εκεί, όπου μεταξύ άλλων, θα βρείτε και σουβενίρ.

-Είναι και το λαογραφικό μουσείο – βιβλιοθήκη του Κώστα Κρυστάλλη, το παραδοσιακό σπίτι της Ερμηνείας Φωτιάδου, το λαογραφικό μουσείο του μεγαλέμπορου Κώστα Αυδίκου, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του χωριού, στην κεντρική πλατεία, η βρύση Γκούρα στο κέντρο του χωριού με τη θολωτή στέγη,  το Πνευματικό Κέντρο, το νεόκτιστο συνεδριακό κέντρο κ.ά.

-Το Συρράκο απέχει 23 χλμ. από Πράμαντα, 16 χλμ. από Καλαρρύτες, 90 χλμ. από Ιωάννινα, 350 χλμ. από Θεσσαλονίκη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα