Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Έχει ενέργεια ο τόπος»!

Στην Ήπειρο, στον ορεινό όγκο του νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στα Αθαμανικά Όρη, γνωστά και ως Τζουμέρκα, συναντώ τον Γιώργο Μεράντζα, τον τραγουδοποιό, τον καλλιτέχνη, τον ξενοδόχο, τον Άνθρωπο!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Είναι μια περιοχή της Ελλάδας που ακούγεται τα τελευταία 10 – 15 χρόνια» μου εξηγεί ο Γιώργος Μεράντζας ο οποίος κατάγεται από τα Πράμαντα και συγκεκριμένα από τον οικισμό Τσόπελα (2 χλ. από το χωριό).

«Έχει μια αγριάδα ο τόπος, έχει μια ενέργεια και μια διαφορετικότητα! Το νερό και το ποτάμι είναι πολύ σημαντικά για εμάς, ακόμη και για να τα ακούμε» μου λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος, συμπληρώνοντας «εάν δεν το έχουμε, είναι στέρηση για εμάς».

Τα Τζουμέρκα για τον Γιώργο Μεράντζα είναι τα νιάτα του, τα πρώτα του βήματα, είναι η επιστροφή του γιατί «είναι διαφορετικό να λείπεις, να κάνεις κύκλους στη ζωή σου και να επιστρέφεις στον τόπο σου, γιατί τότε ξέρεις πολύ καλά που έρχεσαι. Αν είσαι εδώ υπάρχει το ανεκπλήρωτο που δεν έφυγες» λέει.

«Έχουμε να δείξουμε τα βουνά, τα ποτάμια, τα λαγκάδια, όταν φεύγω από δω νιώθω μια θλίψη, και όταν έρχομαι σκέφτομαι διαφορετικά’ στην Αθήνα κάνω περισσότερο πράγματα τεχνοκρατικά» μου αναφέρει ο Γιώργος συμπληρώνοντας ότι η μεγαλύτερη περιουσία του αυτή τη χρονική στιγμή, είναι οι φίλοι. «Το θεωρώ τη μεγαλύτερη περιουσία, να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σ’ αγαπούν και τους αγαπάς. Και τους φίλους, κυρίως, τους επιλέγεις γιατί αντέχεις τα ελαττώματά τους!».

Η μουσική

Και η σχέση του Γιώργου Μεράντζα με τη μουσική; «Η σχέση μου με τη μουσική είναι ερωτική, τώρα πια που δεν τραγουδάω επαγγελματικά το χαίρομαι περισσότερο» μου αναφέρει. (σ.σ. Ο Γιώργος Μεράντζας μπήκε στο τραγούδι το 1973 και στη δισκογραφία το 1974. Τραγουδούσε επί 20 χρόνια, σε διάφορες μπουάτ, στη συνέχεια ξεκίνησε περιοδείες δίνοντας 1.600 συναυλίες ενώ έχει βγάλει 8 δίσκους). Σύνθημά του δε, «τραγουδάω ό,τι μας πονάει»!

Tips

-Ο παραδοσιακός ξενώνας «Ξενείον» λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια στα Πράμαντα και συγκεκριμένα στον οικισμό Τσόπελα (τηλ. 26590/ 62.350, www.xenion.gr).

-Η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων περιλαμβάνει περίπου 30 – 32 χωριά, τόσο στο νομό Ιωαννίνων όσο και στο νομό Άρτας.

-Τα Πράμαντα είναι σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 850 μ. κάτω από την εντυπωσιακή κορυφή Στρογγούλα (2.107 μ.). Πρόκειται για μαστοροχώρι με πολλές κτηνοτροφικές οικογένειες και οι μόνιμοι κάτοικοι του ανέρχονται γύρω στους 960. Στην πλατεία του χωριού ξεχωρίζει η βρύση του «Αράπη»  και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ υπάρχουν ταβέρνες που σερβίρουν ντόπια κρέατα.

 

Info

  • Τα Πράμαντα απέχουν γύρω στις τρεισήμισι ώρες από τη Θεσσαλονίκη. Ακολουθείτε την Εγνατία οδό για Ιωάννινα, και λίγο πριν την πόλη βγαίνετε στην έξοδο για Τζουμέρκα (244 χλμ.). Συνεχίζετε ακολουθώντας τις πινακίδες για Πράμαντα, δρόμος επαρχιακός με στροφές. Συνολικά θα διανύσετε 303 χλμ.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα