Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτην Κακοπετριά την αρχόντισσα!

Στην Κακοπετριά την αρχόντισσα!

Ταξιδεύουμε στην Κύπρο και κατευθυνόμαστε στην οροσειρά του Τρόοδος, περιοχή η οποία, μεταξύ άλλων, είναι γνωστή για τα αγροτουριστικά της καταλύματα, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, τα γραφικά χωριά της, τις εκκλησίες που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO κ.ά.

Αποστολή – φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Επισκεπτόμαστε ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά της περιοχής του Τρόοδος, την Κακοπετριά, την αρχόντισσα των ορεινών θέρετρων, όπως την αποκαλούν.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ. και έχει τον Όλυμπο και την ψηλότερη κορυφή του – τη Χιονίστρα 1.952 μ.- να την κοιτάζει από ψηλά.

Ο παλιός οικισμός χτισμένος μεταξύ δυο παραποτάμων του Καρκώτη, αποτελεί σπάνιο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, και είναι ελκυστικός όλες τις εποχές του χρόνου. Ο Καρκώτης, ο οποίος διασχίζει το χωριό και είναι αυτός που της δίνει ζωή. Το νερό είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε ως πηγή ενέργειας για τους παραδοσιακούς μύλους του χωριού, όπου άλεθαν το σιτάρι έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

DSCN9901

Πλακόστρωτα δρομάκια

Περπατώντας τα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού χαζεύω τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τις χαρακτηριστικές ψαλιδωτές τους στέγες φτιαγμένες με ξύλινους δοκούς, καλάμια και κεραμίδια.

Απολαμβάνω τη φύση και το κελάιδισμα των πουλιών, αφουγκράζομαι το κελάρυσμα του νερού, συνομιλώ με κατοίκους του χωριού, η κυρά Ελένη πουλάει παραδοσιακά γλυκά και βότανα,

πιο πάνω καταλήγω στην παραδοσιακή ταβέρνα Linos Inn, εκεί όπου λειτουργεί και ξενώνας.

 

Ο Αλέκος Αλκιβιάδης του Linos Inn θα τραγουδήσει στην αυλή του ξενώνα και κάποιοι από την παρέα θα σιγοντάρουν!

«Παιδιά, ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε, έχουμε να επισκεφτούμε κι άλλα αξιοθέατα» μας φωνάζει η Γεωργία Κωνστάντη η ξεναγός μας.

Αχ, και να διανυχτερεύαμε εκεί, μονολόγησα’ είναι για να ξαναγυρίσω…

* Η αποστολή πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού τον οποίο και ευχαριστούμε! http://www.visitcyprus.com

Tips

-Σ’ ότι αφορά το όνομα της Κακοπετριάς, λέγεται ότι οι πολλές ακατέργαστες πέτρες ευθύνονται για την ονομασία. Ο θρύλος λέει, ότι μια πολύ μεγάλη πέτρα στο σμίξιμο των παραποτάμων, πλάκωσε κάποτε ένα νιόπαντρο ζευγάρι, που ακολουθώντας την παράδοση έκανε εκεί τον τελετουργικό γύρο της πέτρας. Αυτήν την πέτρα, οι κάτοικοι του χωριού, την ονόμασαν προς ανάμνηση του αδικοχαμένου ζευγαριού, «πέτρα του ανδρόγυνου». Ο θρύλος της «πέτρας του ανδρόγυνου» και το ιερό που βρέθηκε στην περιοχή «Αηλάδες» συνδέουν την Κακοπετριά με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης.

-Στην περιοχή υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, κάποιες από τις οποίες συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ξεχωριστή είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης (ανήκει στην UNESCO) ενώ στην περιοχή και συγκεκριμένα στη Γαλάτα είναι η Παναγία της Ποδίθου του 16ου αιώνα, η εξωτερική σκεπή της οποίας φτάνει μέχρι το έδαφος (επίσης ανήκει στην UNESCO).

-Το μονοπάτι της φύσης ξεκινάει από τον Νερόμυλο και είναι διάρκειας μισής ώρας με βαθμό δυσκολίας 1.

-Στην Κακοπετριά λειτουργούν πολλά αγροτουριστικά καταλύματα και ξενώνες όλο το χρόνο. Από γεύσεις, δοκιμάστε κλέφτικο, σεφταλιά, σουβλάκια, γεμιστούς ανθούς, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού κ.ά. Απέχει 16 χλμ. από τον Τρόοδο.

-Ο ορεινός όγκος του Τρόοδος καταλαμβάνει το κεντρικό και νοτιοδυτικό μέρος της Κύπρου. Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 2.000 κλίνες καθώς και αγροτουριστικά καταλύματα (www.agrotourism.com.cy), 20 εκδρομικοί χώροι με κιόσκια, barbeque και τουαλέτες υπό την εποπτεία του Τμήματος Δασών, 70 περίπου οργανωμένα μονοπάτια, 57 χλμ. σηματοδοτημένων ποδηλατικών διαδρομών, 10 εκκλησίες που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO. Η περιοχή του Τρόοδος απέχει 55 χλμ. από Λεμεσό, 70 χλμ. από Λευκωσία.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα