Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη«Μια κατσαρόλα με διαφορετικά υλικά»!

«Μια κατσαρόλα με διαφορετικά υλικά»!

«Ας φανταστούμε τη Θεσσαλονίκη ως μια κατσαρόλα που ο καθένας που εκπροσωπεί έναν πολιτισμό, μια κουζίνα, έχει βάλει τα δικά του υλικά» είπε χαρακτηριστικά ο εμπνευστής του 1ου Συνεδρίου Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, και υπεύθυνος του τομέα Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής της σχολής, Παναγιώτης Καραφουλίδης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Οκτώ διαφορετικές κουζίνες, οκτώ κουζίνες που έχουν επηρεάσει, αναμφίβολα, τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Μια γαστρονομία, που όπως ανέφερε, σήμερα, ο γνωστός σεφ Βαγγέλης Δρίσκας, στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, «η Θεσσαλονίκη είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που τρώμε καλά!».

«Θεσσαλονίκη: γεύσεις από την Ανατολή ως τη Δύση» είναι ο τίτλος του 1ου συνεδρίου γαστρονομίας που πραγματοποιείται, σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.

DSCN0238 panel titlos Εικόνα από το πάνελ του Α’ γκρουπ. Από αριστερά, Ροζάνα Σεμερτζιάν (εκπρόσωπος Αρμένικης κουζίνας), Pasquale Lembo (εκπρόσωπος Ιταλικής κουζίνας και αντιπρόεδρος Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης), Καίτη Ταρφόν (εκπρόσωπος Σεφεραδίτικης κουζίνας), Ayhan Ekinci (εκπρόσωπος Οθωμανικής κουζίνας και ιδιοκτήτης του ομώνυμου εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη), Βαγγέλης Δρίσκας (σεφ, παρουσιαστής, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής κ.ά.)

«Για εμάς, συμβαίνει για πρώτη φορά μια τέτοια προσπάθεια, να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για τους ανθρώπους αλλά και για τους επαγγελματίες της πόλης και το καταναλωτικό κοινό, με απώτερο στόχο να μοιραζόμαστε γνώσεις αλλά και εμείς να συγκεντρώσουμε πληροφορίες από τους ειδήμονες, με σκοπό να γίνουνε πιο γνώριμα πράγματα που είναι άγνωστα» αναφέρει στο debbiestravel.wordpress.com ο Παναγιώτης Καραφουλίδης.

Είναι ο εμπνευστής για τη διεξαγωγή αυτού του συνεδρίου, είναι και ο υπεύθυνος στον τομέα Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής της σχολής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, όπου στο συγκεκριμένο τομέα φοιτούν περί τους 800 σπουδαστές.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στο debbiestravel.wordpress.com, «μας δίνεται η ευκαιρία, για πρώτη φορά, να μαζέψουμε οκτώ κουζίνες που επηρεάσανε την πόλη, για να επηρεαστούμε και εμείς από αυτήν τη διαδικασία και να κατανοήσουμε πλέον με ένα διαφορετικό μάτι τη γαστρονομία της» και συμπληρώνει «ελπίζω, να συγκινηθούμε, να μάθουμε, να προβληματιστούμε από αυτό το συνέδριο».

Και όπως χαρακτηριστικά είπε στην εισαγωγή του, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του «Makedonia Palace», «η Θεσσαλονίκη, ανέκαθεν, ήξερε να δίνει, και ιδιαίτερα στη γαστρονομία της»!

Ο έντονος χαρακτήρας και γεύση!

Στον ιδιαίτερο χαρακτήρα, στον έντονο χαρακτήρα και την έντονη γεύση της Θεσσαλονίκης στάθηκε ο διευθυντής διοίκησης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Μιχάλης Μαθιουλάκης, επισημαίνοντας ότι η κουζίνα της Θεσσαλονίκης, έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά «από τη συνύπαρξη των ανθρώπων, διαφορετικών θρησκειών, διαφορετικών κουλτούρων, γλωσσών και παραδόσεων, που έχουν καταφέρει να αντέξουν στο πέρασμα των χρόνων» ανέφερε με τη σειρά του, ο κ. Μαθιουλάκης, στο δικό του καλωσόρισμα.

Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε, «όλα τα συναισθήματα, η χαρά, η λύπη, ξεπηδούν μέσα από μια μπουκιά», που όλα ξαναζωντανεύουν και ανασύρουν την ιστορία και το παρελθόν της Θεσσαλονίκης.

DSCN0230 Mathioulakis Ο διευθυντής διοίκησης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Μιχάλης Μαθιουλάκης

«Στη Θεσσαλονίκη, τρώμε καλά!»

Πώς άλλωστε να μην τρώμε καλά στη Θεσσαλονίκη, όταν συνυπάρχουν τόσες διαφορετικές κουζίνες, τόσοι πολιτισμοί, τόσες διαφορετικές κουλτούρες;

«Η Θεσσαλονίκη είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας, που τρώμε καλά» είπε, από την πλευρά του ο συντονιστής του συνεδρίου, και καταξιωμένος σεφ, Βαγγέλης Δρίσκας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε στο εισαγωγικό του καλωσόρισμα, «η γαστρονομία είναι πολιτισμός, και ο πολιτισμός δεν έχει όρια», και μεταξύ άλλων, έκανε ένα νοερό ταξίδι, σ’ ένα από τα πολλά ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει, το οποίο όμως του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση’ ένα ταξίδι στην Περσία, η οποία όπως είπε είναι η κοιτίδα της γαστρονομίας.

DSCN0245 vriskas lilian Ο γνωστός σεφ Βαγγέλης Δρίσκας με τη Λίλιαν Σαμαρά από το τμήμα Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι 8 κουζίνες

Τα 8 γαστρονομικά ταξίδια που χαρακτηρίζουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης, χωρίστηκαν σε δυο γκρουπ με το πρώτο γκρουπ και εκπρόσωποί τους να παρουσιάζουν τη σεφαραδίτικη κουζίνα, την οθωμανική κουζίνα, την ιταλική και την αρμένικη, και το δεύτερο γκρουπ να παρουσιάζει την αθωνική κουζίνα, την κρητική, την ποντιακή και τη μικρασιατική κουζίνα.

DSCN0258 kreas fasoli

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα