Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΙόνιοΚέρκυρα: Η αρχόντισσα!

Κέρκυρα: Η αρχόντισσα!

Δώδεκα και τέταρτο το μεσημέρι το φεριμπότ «Ελένη» αναχωρεί από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό του την Κέρκυρα. Δέκα οκτώ ναυτικά μίλια, ένα ταξίδι δυο περίπου ώρες. Πιάνω θέση στο κατάστρωμα και απολαμβάνω!!

Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Νεαρόκοσμος πάει και έρχεται στο φεριμπότ, βλέπετε, είναι η εποχή για τις εκδρομές των σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, και η επιλογή τους για το νησί των Φαιάκων, είναι δημοφιλής. Πάλι καλά, γιατί αυτή η «μόδα» που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια, να πηγαίνουν εκδρομή στο εξωτερικό.. Δηλαδή, έχετε δει την Ελλάδα, και επιλέγετε το εξωτερικό;

Ας τα αφήσουμε όμως αυτά, και ας ταξιδέψουμε στο νησί! Στην Κέρκυρα, στο ξακουστό νησί των Φαιάκων με την αρχοντιά του, την Παλιά του Πόλη η οποία από το 2007 έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τα γραφικά καντούνια και τις πλατείες με τον βενετσιάνικο «αέρα». Το νησί με τις φυσικές του ομορφιές, πλούσιο σε βλάστηση, – να φανταστείτε αυτήν την εποχή στο νησί συναντάει κανείς 36 διαφορετικά είδη άγριας ορχιδέας-, αλλά  και με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας. Ακόμη και τους θερινούς μήνες, που δεν βρέχει, το ποσοστό της υγρασίας φτάνει το 98%, μας ενημέρωσε η ξεναγός μας Αλεξάνδρα Καρδακάρη.

DSCN0074 Liston.JPG

Στην πόλη

Πρωτεύουσα της Κέρκυρας η Χώρα, η οποία εντυπωσιάζει με τα καντούνια της, τις μεγάλες πλατείες, τις λεωφόρους, τα κάστρα και τα ανάκτορα, τα αρχοντικά της, τις εκκλησιές με τα περίτεχνα καμπαναριά, τις καμάρες (‘βόλτα’ ονομάζονται τα κενά τα οποία τώρα φιλοξενούν καφετέριες, εστιατόρια και εμπορικά μαγαζιά, ενώ από πάνω είναι τα σπίτια).

Περίπου 40.000 υπολογίζονται οι κάτοικοι που ζουν στην πόλη της Κέρκυρας – Παλιά και Νέα- ενώ το σύνολο του πληθυσμού στο νησί είναι περίπου 140.000. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι όλα τα χωριά της Κέρκυρας – πάνω από 200- κατοικούνται, κάτι που κρατάει ζωντανή την επαρχία του νησιού.

Η Κέρκυρα είναι το έβδομο σε μέγεθος ελληνικό νησί και το δεύτερο των Επτανήσων – μετά την Κεφαλονιά- με 592 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η πόλη της Κέρκυρας έχει αυτόν τον κοσμοπολίτικο αέρα, την αισθάνεσαι αυτήν την αρχοντιά, ιδίως εκεί στο Λιστόν – την πλακόστρωτη Λεωφόρο Γεωργίου Α’ με την τοξωτή στοά και τα βενετσιάνικα φανάρια-, όπου με ηλιόλουστες ημέρες, επικρατεί το αδιαχώρητο. Βλέπεις καλοντυμένες κυρίες αλλά και κυρίους, την καταλαβαίνεις τη διαφορά!

Ξεχωρίζει η μεγάλη πλατεία Σπιανάδα -η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων-, την οποία έφτιαξαν οι Βενετοί για λόγους άμυνας. Υπολογίζεται ότι 3.000 κτίσματα καταστράφηκαν για να γίνει η Σπιανάδα, την οποία στην πορεία διαμόρφωσαν οι Βρετανοί. Στο δε γκαζόν της πλατείας, από την άνοιξη και μετά διοργανώνονται αγώνες κρίκετ. Να φανταστείτε ότι υπάρχουν 17 ομάδες κρίκετ στο νησί!

DSCN0017 Spianada.JPG

Δεκαεπτά όμως είναι και οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, αφού οι Κερκυραίοι τη μουσική και το τραγούδι το έχουν στο αίμα τους. «Δε νοείται Κερκυραίος να μην έχει περάσει έστω και μια φορά, στη ζωή του, από Φιλαρμονική» μας λέει η ξεναγός μας Αλεξάνδρα. Όπου η μικρότερη φιλαρμονική αποτελείται από 100 μέλη και η μεγαλύτερη από 500.

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, η οποία απλώνεται ανάμεσα στα δυο φρούρια – το Παλιό και το Νέο-, έχει αρχιτεκτονική επηρεασμένη από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ψηλά σπίτια, στενοί δρόμοι, μικρές πλατείες, το δε σκηνικό με τα καντούνια, τις μπουγάδες απλωμένες από το ένα σπίτι στ’ άλλο, τα φαρδιά σκαλοπάτια (σκαλινάδες) δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό.

DSC_0107 Royxa.JPG

Όμορφη και η πλατεία Δημαρχείου, εκεί όπου κάποτε ήταν η Στοά των Ευγενών, η Λότζια, και το Θέατρο Σαν Τζιάκομο. Σήμερα, εκεί βρίσκεται το δημαρχείο – όπως άλλωστε προδίδει το όνομα- και γύρω γύρω υπάρχουν καφέ, ταχυφαγεία κ.ά. Η παλαιότερη συνοικία είναι το Καμπιέλο με την εκκλησία της Παναγίας της Κρεμαστής και την πλατεία με το βενετσιάνικο πηγάδι.

Οι προσόψεις των κτιρίων είναι βαμμένες στα παραδοσιακά χρώματα της Κέρκυρας – κεραμιδί, σωμό, κίτρινο κ.ά.- πολλές, από τις οποίες, δίνουν την αίσθηση της απόλυτης εγκατάλειψης. «Εάν τα σπίτια δεν έχουν στέγες με κεραμίδια και δεν είναι βαμμένα στα παραδοσιακά χρώματα της Κέρκυρας, δεν μπορούν να πάρουν ηλεκτρικό ρεύμα» μας ενημερώνει η κα. Αλεξάνδρα.

Must βεβαίως η επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού, με το ψηλότερο καμπαναριό της πόλης. Το σκήνωμα του Αγίου αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα.

Για το Παλιό Φρούριο ή Φορτέτσα με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χρειάζεται να διαβούμε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε νησί. Εφόσον έχετε χρόνο αξίζει πραγματικά να το επισκεφτείτε, όπου μεταξύ άλλων, θα δείτε τον ιστορικό φάρο του 1882 – ο πρώτος ηλεκτροδοτούμενος φάρος στην Ελλάδα κατασκευασμένος από τους Βρετανούς-, τον πύργο του Ρολογιού, στεγάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη, τα Αρχεία της Κέρκυρας κ.ά.

Τόσο το Παλιό Φρούριο, όπως και το Νέο Φρούριο – και η Παλιά Πόλη όπως προαναφέραμε- ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα Μουράγια

Από την Κάτω Πλατεία, εκεί όπου βρίσκονται τα ανάκτορα των Μιχαήλ και Γεωργίου και που στις μέρες μας στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης με τα 11.000 εκθέματα, περνάω την καμάρα του Αγίου Γεωργίου και κατηφορίζω προς το λιμάνι, διασχίζοντας ουσιαστικά τη γειτονιά Μουράγια, με την υπέροχη θέα στη θάλασσα!

Θα δω την Αναγνωστική Εταιρία, από το 1836,- το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας- στο πρότυπο της ομώνυμης εταιρείας της Γενεύης, της οποίας μέλη ήταν ο Καποδίστριας, ο Ανδρέας Κάλβος και πολλοί άλλοι Επτανήσιοι. Εκεί γυρίστηκε και η ελληνική ταινία με τη Ρένα Βλαχοπούλου «Η κόμισσα της Κέρκυρας».

Στο κτίριο της Νομαρχίας – της πρώτης Νομαρχίας της Ελλάδας- υπήρξε το σπίτι που γεννήθηκε το 1776 ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Σήμερα στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Μετάφρασης και Διερμηνείας. Απέναντι είναι η πύλη του Αγίου Νικολάου με τον ορμίσκο Φαληράκι. Κατηφορίζοντας τα Μουράγια συναντώ πινακίδα που με ενημερώνει ότι εκεί βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας και το βυζαντινό μουσείο, όπου για να φτάσω θα ανέβω τη σκαλινάδα. Πιο κάτω, το σπίτι σε χρώματα σωμό, είναι εκείνο που έζησε και πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Κατά μήκος του δρόμου, συναντώ πινακίδες και άλλων επιφανών, Ελλήνων και ξένων, που έζησαν κατά καιρούς στο νησί.

Μπλέκομαι στα δρομάκια της Παλιάς Πόλης, για να πάρω λίγες ακόμη εικόνες και την ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. Η ώρα πέρασε, κατευθύνομαι στο λιμάνι, εκεί όπου το φεριμπότ «Αγία Ειρήνη» θα βάλει πλώρη, για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας!

*Η αποστολή μας στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε με το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Athos Travel», το οποίο και ευχαριστούμε.  

Διαδρομές

-Στο Κανόνι (5 χλμ. από την Πόλη της Κέρκυρας), τοποθεσία στην άκρη της χερσονήσου, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας ενώ από κει ξεκινούν βαρκάκια για το Ποντικονήσι με το εκκλησάκι του Παντοκράτορα. «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι» σιγοτραγουδάμε, τραγούδι γραμμένο για τις ανάγκες της ταινίας «Η κόμισσα της Κέρκυρας», με πρωταγωνιστές τους αξέχαστους Ρένα Βλαχοπούλου και Αλέκο Αλεξανδράκη.

DSC_0135 Kanoni.JPG

-Στα Γουβιά υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες για ιστιοπλοϊκά σκάφη, καθώς καιαρκετά ξενοδοχειακά συγκροτήματα για πολυτελή και ευχάριστη διαμονή.

-Από τον Πέλεκα ατενίζουμε την υπέροχη θέα την ώρα που δύει ο ήλιος, ενώ ονομαστό είναι και το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιώτισσας.

-Στο Γαστούρι βρίσκεται το Αχίλλειον, το ανάκτορο όπου έζησε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ (Σίσι), ενώ στους κήπους του ανακτόρου είναι το φημισμένο άγαλμα του «Θνήσκοντος Αχιλλέως».

-Η Παλαιοκαστρίτσα βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας, εκεί και το ομώνυμο μοναστήρι του 13ου αιώνα και το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο.

-Η Λευκίμη νότια της Κέρκυρας φημίζεται για το κρασί της. Εκεί βρίσκονται τα μοναστήρια της Παναγίας Κυράς των Αγγέλων και της Παναγίας του Αρκουδήλα», σε τοποθεσία στο λόφο Αρκουδήλα. Νότια του νησιού ξεχωρίζουν και οι αμμοθίνες και το δάσος των κέδρων πάνω στην άμμο.

Tips

Σ΄ ότι αφορά το όνομα του νησιού, λόγω το ότι το σχήμα του μοιάζει με δρεπάνι, χρησιμοποιήθηκαν τα ονόματα Δρεπάνη ή Μάκρις, οι αρχαιότερες ονομασίες δεμένες με την ελληνική μυθολογία. Άλλες ονομασίες ήταν Κασσωπαία, Άργος ή Κέραυνα. Σχερία ονομάστηκε από τον Όμηρο (αν παραδεχθούμε ότι η Κέρκυρα ταυτίζεται με το διάσημο νησί των Φαιάκων που περιγράφεται στην Οδύσσεια). Από τους κατοίκους της, προέρχεται το όνομα Φαιακία. Το όνομα Κέρκυρα επικρατεί τελικά στη νεοελληνική ενώ το Κόρκυρα προέρχεται από τη δωρική διάλεκτο των αρχαίων κατοίκων της Κορκυραίων. Κορυφώ ή Κορυφή ή Κορφή ή Κορφοί ή Corfu ονομαζόταν κατά το Μεσαίωνα, πιθανά λόγω των δύο οχυρωμένων κορυφών της μεσαιωνικής πόλης. Με το τελευταίο όνομα το νησί είναι γνωστό εκτός Ελλάδας.

-Στην Κέρκυρα ιδρύθηκε το 1824 η Ιόνιος Ακαδημία – το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο-. Είναι το ροζ κτίριο, στο νότιο τμήμα της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται και ο ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια αλλά και η Σκαλινάτα που κατηφορίζει (ή ανηφορίζει) στο ύψος του ξενοδοχείου Corfu Palace (σ.σ. εκεί στεγάζεται και το καζίνο της Κέρκυρας).

-Στην Κέρκυρα ιδρύθηκε και η πρώτη Φιλαρμονική της Ελλάδας, το 1840. Η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας είναι η παλαιότερη της Ελλάδας – και κατ’ επέκταση του νησιού- η οποία κατάφερε να ενσαρκώσει, από το ξεκίνημά της κιόλας, το όνειρο του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (ισόβιου επίτιμου προέδρου και καλλιτεχνικού διευθυντή του σωματείου).

-Η οικονομία του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό και την καλλιέργεια ελιάς. Πάνω από 3 εκατ. ελαιόδεντρα υπάρχουν στο νησί, η δε συγκομιδή της ελιάς γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο. Ο τύπος της ελιάς είναι λιανοελιά.

-Τρία ανάκτορα υπάρχουν στο νησί, των Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κάτω Πλατεία, το  Μον Ρεπό στην Παλαιόπολη, με 258 στρέμματα έκταση σε ένα εξωτικό κατάφυτο τοπίο από αιωνόβια δέντρα (σ.σ. για την ιστορία τη νεοκλασσική έπαυλη έχτισε το 1831μ.Χ. ο Άγγλος αρμοστής Adams για θερινή κατοικία, κυρίως για την Κερκυραία σύζυγό του ( το γένος Παλατιανού), ενώ μετά την ένωση με την Ελλάδα (1864 μ.Χ.) χρησιμοποιήθηκε ως θερινό Βασιλικό Ανάκτορο. Σήμερα είναι επισκέψιμο για το κοινό.), και το Αχίλλειον το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.

– Σημαντικό ρόλο στο νησί κατέχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί από το 1985 και έχει τμήματα Ιστορίας, Ξένων Γλωσσών – Μετάφρασης – Διερμηνείας (οι μοναδικές στην Ελλάδα), Μουσικών Σπουδών, Aρχειονομίας και Bιβλιοθηκονομίας, Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ασιατικών Σπουδών.

Παραλίες και τοπικές λιχουδιές

Για κολύμπι, στην οργανωμένη δημοφιλέστατη παραλία Γλυφάδα (16 χλμ. από την πρωτεύουσα), στη Δασιά παραλιακό θέρετρο, στο Υψος, στις παραλίες γύρω από τις Μπενίτσες (13, 5 χλμ.), στην Παλαιοκαστρίτσα (25 χλμ.), στο Κοντοκάλι, στη Μυρτιώτισσα, στον Κοντογιαλό κ.α.

Για φαγητό, τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές όπως η παστιτσάδα (σ.σ. συνήθως χρησιμοποιούν χοντρό μακαρόνι σαν αυτό που φτιάχνουν το παστίτσιο. Ωστόσο στα εστιατόρια τη σερβίρουν και με κλασική σπαγγέτι ή πένες, και με μοσχαράκι ή κόκορα. Αυτό δε που κάνει τη διαφορά είναι το σπιτσιέρικο μείγμα, όπως ονομάζεται, το οποίο αποτελείται από 13 διαφορετικά μπαχαρικά). Το σοφρίτο (λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος με λευκή σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο), μπουρδέτο (βραστός σκορπιός ή γαλέος ή μπακαλιάρος παστός ξαλμυρισμένος καλά, με κόκκινη καυτερή σάλτσα (πολύ κοκκινοπίπερο και καυτερή πιπεριά ολόκληρη), που στο τέλος σβήνεται με χυμό φρέσκου λεμονιού), μπακαλιάρος αλιάδα (με σκορδαλιά), τσιγαρέλι (τσιγαριστά αγριόχορτα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο), γλυκά (μάντολες, μαντολάτο, περγαμόντο, μανταρίνι, συκομαΐδα κ.ά.), κουμκουάτ (γλυκό, ποτό, παγωτό κ.ά.), τσιτσιμπύρα (αναψυκτικό από χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ, νερό και ζάχαρη), αλλαντικά όπως σαλάδο (καπνιστό αλεσμένο χοιρινό κρέας με πολύ πιπέρι και αλάτι), νούμπουλο (χοιρινό κόντρα φιλέτο ολόκληρο, αλατισμένο και πασπαλισμένο με πιπέρι) κ.ά., τοπική μπύρα από μικρές ζυθοποιίες κ.ά. Το δε κουμκουάτ το εισήγαγε στο νησί από την Ιαπωνία, ο γεωπόνος Μέρλιν που δημιούργησε την ομώνυμη ποικιλία πορτοκαλιών.

DSCN0103.JPG

Info

Στην Κέρκυρα φτάνετε είτε οδικώς μέχρι Ηγουμενίτσα (320 χλμ.) διασχίζοντας την Εγνατία οδό (ταξίδι διάρκειας περίπου 3 ωρών) και από κει ακτοπλοϊκώς με φέριμποτ. Δρομολόγια με φεριμπότ έχει από Ηγουμενίτσα 2.30 π.μ., 8.30 π.μ., 12.15, 15.00 και 19.30 και από Κέρκυρα 5.45 π.μ., 9.30 π.μ., 11.30 π.μ., 15.30 και 18.00 (το τελευταίο δρομολόγιο δεν εκτελείται Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο). Πληροφορίες στα τηλ. 26650 25540, 26610 20674, 80608 φεριμπότ «Αγία Ειρήνη» και «Ελένη». Για περισσότερα δρομολόγια καλέστε στο λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας στο τηλ. 26650 99400. Από 1η Απριλίου, οι ώρες δρομολογίων αλλάζουν.

DSCN0142

-Άλλος τρόπος μετάβασης είναι αεροπορικώς με πτήσεις της Astra Airlines από Θεσσαλονίκη, καθημερινά εκτός Κυριακής, Τετάρτης, Παρασκευής, ή με Aegean Airlines από Αθήνα. Τηλέφωνο αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας» 26610 30180.

– Σ’ ότι αφορά, μερικά από τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Athos Travel», και είχαμε την ευκαιρία να δούμε είναι, το «Bintzan Inn» 3 αστέρων, σε απόσταση 7 χλμ. από την Πόλη στο δρόμο προς Γαστούρι. Πρόκειται για οικονομική επιλογή με σχετικές ανέσεις, πισίνα, καφέ εστιατόριο. Το «Chandris Hotels Resorts» στη Δασιά («Dassia Chandris» & «Corfu Chandris») 4 αστέρων plus, στο Κανόνι το «Hellenis» 3 αστέρων, το «Ariti» 4 αστέρων, το «Royal Boutique» ενώ υπάρχουν κι άλλες επιλογές στον κατάλογο του πρακτορείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα