Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΕυεργετικός ο ιαματικός τουρισμός!

Ευεργετικός ο ιαματικός τουρισμός!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται, αύριο 22 Μαρτίου, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, πραγματοποιεί εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, με στόχο την προώθηση του ιαματικού τουρισμού.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Πρόκειται για ένα υγιές τουριστικό προϊόν, το οποίο μπορεί να επιφέρει την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου» επισημαίνει στο debbiestravel.wordpress.com ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Γιάννης Καραγιάννης αναφερόμενος στον ιαματικό τουρισμό και στην αυριανή ειδική εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος στην καρδιά των Αθηνών, προκειμένου να κάνει γνωστές στο κοινό τις ευεργετικές λειτουργίες του θερμαλισμού αλλά και να προβάλλει για πρώτη φορά τη δυναμική του κλάδου.

Εκτός από το επικοινωνιακό κομμάτι που θα έχει η αυριανή εκδήλωση, όπως λέει ο κ. Καραγιάννης, «θέλουμε να εξηγήσουμε στο μέσο Έλληνα, να αντιληφθεί, τι σημαίνει ιαματικός τουρισμός, και βεβαίως να του δώσουμε κίνητρα να επισκεφτεί τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας».

DSCN9809 Karagiannis

80 επιχειρήσεις με υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις

Στις μέρες μας, περισσότερες από 80 είναι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις στη χώρα. Από αυτές, οι 38 είναι δημοτικές επιχειρήσεις, 31 είναι ιδιωτικές και 7 κρατικές.

Ωστόσο, για να μπορέσει να φέρει θετικά αποτελέσματα και κατ’ επέκταση επενδύσεις και τόνωση της οικονομίας ο θερμαλιστικός τουρισμός, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα, αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων, άδεια λειτουργίας και το σημαντικότερο να υπάρχει πιστοποίηση αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από τον Οκτώβριο του 2013 ο ιαματικός τουρισμός – θερμαλισμός έχει ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οδηγία για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκάστοτε συστημάτων υγείας.

«Αυτό προσπαθούμε, ως Σύνδεσμος, να αναπτύξουμε με συγκεκριμένες προσπάθειες την οδηγία για τη διασυνοριακή συνεργασία’ να ανοίξουμε την αγορά του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα, την αγορά της Σουηδίας» εξηγεί στο debbiestravel.wordpress.com ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), Μάρκος Δανάς.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, τον τελευταίο χρόνο ο ΣΔΙΠΕ δουλεύει με στόχο την ανάπτυξη, «δουλεύουμε με τη λογική, να πέσουν χρήματα στα ιαματικά λουτρά, να υπάρξουν επενδύσεις» λέει ο κ. Δανάς συμπληρώνοντας ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σ’ αυτό το κομμάτι του τουρισμού είναι  πολύ μεγάλο!

danas3

Σ’ ότι αφορά το στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ιαματικές πηγές, οι 14 έχουν στα χέρια τους το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), 23 έχουν πάρει θετική γνωμάτευση και περιμένουν το ΦΕΚ, 8 ετοιμάζονται να καταθέσουν φάκελο ενώ 35 ιαματικές πηγές εξετάζονται από Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού έτσι ώστε να ενταχθεί και ο δικός τους φάκελος για το «πράσινο φως» της αναγνώρισης.

Ο ΕΟΠΠΥ 150 ευρώ, οι αντίστοιχοι οργανισμοί του εξωτερικού 1.700 ευρώ!

Σύμφωνα με το Enterprise Greece oι ιαματικές πηγές της Ελλάδας προσελκύουν 100.000 επισκέπτες ετησίως, αριθμός εξαιρετικά μικρός για τη δυναμική του κλάδου.

Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, ο θερμαλιστικός τουρισμός κινεί περίπου 24 εκατ. κόσμο στην Ευρώπη που ταξιδεύει για τη φροντίδα του, και αυτό περιλαμβάνει θεραπεία, πρόληψη και αποκατάσταση.

Άνω του 25% των ευκατάστατων Ευρωπαίων ταξιδιωτών αναζητούν πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες και τουριστικές υπηρεσίες. Επίσης, ένα 10% των Ευρωπαίων αναζητά, εκτός εθνικών συνόρων, υπηρεσίες σχετιζόμενες με την υγεία, σε λογικά οικονομικά πλαίσια, όλες τις εποχές του χρόνου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για μια τέτοια θεραπεία ο ΕΟΠΥΥ δίνει 150 ευρώ, ενώ αντίστοιχοι οργανισμοί παροχής υπηρεσιών υγείας του εξωτερικού (π.χ. Γερμανία, Ιταλία κ.α.) δίνουν περί τα 1.700 ευρώ!

DSC_0024 Sidirokastro

Info

-Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας πραγματοποιεί αύριο, Τρίτη 22 Μαρτίου, ειδική εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στο Περίπτερο του Συνδέσμου. Είναι ελεύθερη προς το κοινό και θα υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφορών.

-Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ιδρύθηκε το 1983 και έχει ως σκοπό να προστατεύσει και να αναπτύξει τους ιαματικούς και μεταλλικούς φυσικούς πόρους της Ελλάδας.

-Σήμερα, αριθμεί 55 δήμους – μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενώ η έδρα του βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

-Να σημειωθεί, ότι στο εισιτήριο της 22ας Μαρτίου 2016, θα προσφέρεται 50% έκπτωση για τους εξής προορισμούς – Λουτρά : Λουτρακίου (Πόζαρ) Αριδαίας, όλα τα υδροθεραπευτήρια της Αιδηψού, Αγκίστρου Σερρών, Σιδηροκάστρου Σερρών, Αμαράντου Κόνιτσας, Ν. Απολλωνίας, Λαγκαδά, Πικρολίμνης, Πλατυστόμου, Γαλήνης Καμένων Βούρλων, Μανδρακίου Νισύρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα