Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΣτα χέρια του δήμου Θεσσαλονίκης η παραλία Θεσσαλονίκης!

Στα χέρια του δήμου Θεσσαλονίκης η παραλία Θεσσαλονίκης!

Οι υπογραφές έπεσαν και ο δήμος Θεσσαλονίκης, επί 49 έτη, θα αξιοποιεί το πανέμορφο παραλιακό μέτωπο της πόλης, με ότι αυτό συνεπάγεται’ ανάπλαση, αξιοποίηση και διαχείριση τμημάτων των δημόσιων ακινήτων του παραλιακού μετώπου, προσθέτοντας ακόμη περισσότερους πόντους, στο ήδη πολύ όμορφο κομμάτι της πόλης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου τα δημόσια ακίνητα του παραλιακού της μετώπου, παραχωρούνται προς αξιοποίηση στο δήμο Θεσσαλονίκης» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο της σημερινής υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) για την ανάπλαση, αξιοποίηση και διαχείριση τμημάτων των δημοσίων ακινήτων του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης.

DSCN9743

Αυτό σημαίνει, ότι για χρονική περίοδο 49 ετών, παραχωρούνται στο δήμο Θεσσαλονίκης προς αξιοποίηση, τμήματα των δημοσίων ακινήτων με ΑΒΚ (Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής) 168 και 2562 του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης, τα οποία περιλαμβάνονται στο ρυμοτομικό σχέδιο και εντάσσονται στα διοικητικά όρια του δήμου.

DSCN9748

Από τις Ομπρέλες ως το Μέγαρο Μουσικής

Συγκεκριμένα, η παραχώρηση αφορά στο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το ύψος όπου σήμερα βρίσκονται οι «Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου έως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Απομένουν να τακτοποιηθούν άλλα δυο κομμάτια, από το Λευκό Πύργο έως τις Ομπρέλες και από το Μέγαρο Μουσικής και μετά, μέχρι το κολυμβητήριο» είπε ο κ. Μπουτάρης επισημαίνοντας και την ανάγκη αξιοποίησης του επάνω τμήματος της παραλίας, όπου εκεί όμως φρενάρουν την όποια αξιοποίηση τα διάφορα νομικά προβλήματα.

Σκοπός της παραχώρησης είναι η ενιαία και ολοκληρωμένη αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών, η δυνατότητα για συντήρηση των υπαίθριων χώρων και των εγκαταστάσεων από τον δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και η ανάδειξη της δημόσιας περιουσίας.

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο δήμος προβλέπεται να αποδίδει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. ποσοστό 20% επί των πάσης φύσεως εσόδων από εκμεταλλεύσεις εμπορικού ή επιχειρηματικού χαρακτήρα και εν γένει από την ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση των παραχωρούμενων ακινήτων.

«Επιτέλους, αποδόθηκε στην πόλη, αυτό που όλοι νομίζανε ότι ανήκε στην πόλη» είπε ο κ. Μπουτάρης.

DSCN9747

«Κάναμε το αυτονόητο!»

«Κάναμε το αυτονόητο, που όμως, σ’ αυτές τις εποχές, είναι και το δυσκολότερο» είπε, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο πλαίσιο της σημερινής υπογραφής μνημονίου για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Όπως ο ίδιος, είπε, όταν ανέλαβε τα ηνία του ΤΑΙΠΕΔ, «διαπίστωσα με έκπληξη, ότι η διαχείριση της παραλίας της Θεσσαλονίκης δεν ανήκει στο δήμο» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας προσθέτοντας, ότι με αφορμή τη σημερινή υπογραφή για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, παίρνουν επίσης τον δρόμο αξιοποίησής τους. Το λιμάνι, το αεροδρόμιο η διαδικασία του οποίου προχωράει και ολοκληρώνεται το Νοέμβριο, η αγορά Μοδιάνο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, δυο μεγάλα ακίνητα στο αεροδρόμιο 800 στρ. το καθένα κ.ά., στοχεύουν προς αξιοποίηση με στόχο την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης τις επόμενες δεκαετίες.

«Ωστόσο, χρειάζεται συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς της Θεσσαλονίκης, για την αξιοποίησή τους, τόσο για το καλό της πόλης όσο και της τοπικής κοινωνία» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, έφερε τη Θεσσαλονίκη ως παράδειγμα, ως μοντέλο, για την αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

DSCN9751

Ο κοινόχρηστος χώρος προς όφελος της πόλης

«Από την 1η Ιουλίου του 2015 που αναλάβαμε, βρήκαμε ένα τεράστιο νομικό κενό, και κάναμε προσπάθειες για να δώσουμε λύσεις» είπε, από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Γιώργος Τερζάκης, επισημαίνοντας ότι ο κοινόχρηστος χώρος του παραλιακού μετώπου που δίνεται προς αξιοποίηση στο δήμο Θεσσαλονίκης, είναι προς το συμφέρον τόσο της πόλης όσο και της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Σ’ ότι αφορά το πάνω μέρος της παραλίας και το αριστερό μέτωπο, θα συσταθεί τριμελής επιτροπή από την ΕΤΑΔ, για τους απαραίτητους ελέγχους και διαδικασίες, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του.

DSCN9785 Blog periptero

Tips

-Για πρώτη φορά ρυθμίζεται νομικά και με ουσιαστικό τρόπο μια συμφωνία για το παραλιακό μέτωπο, δεδομένου ότι το 2006 που αρχικώς παραχωρήθηκε η Νέα Παραλία στο δήμο Θεσσαλονίκης, αυτή δεν είχε επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και άρα ήταν εκκρεμής.

-Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί να χρησιμοποιεί, να εκμεταλλεύεται ή να εκμισθώνει προς τρίτους τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις εντός της προς παραχώρηση έκτασης, να συμπράττει με αυτούς για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ακινήτων, να παραχωρεί τη χρήση τους με ή χωρίς αντάλλαγμα, ανάλογα με τη σκοπούμενη χρήση.

-Μετά τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου, εξασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης εκμίσθωσης και αξιοποίησης από το δήμο των ήδη ανεγερθέντων με ίδιες δαπάνες αναψυκτηρίων και περιπτέρων αναψυχής, ενώ δεν θίγονται οι παραχωρήσεις που αφορούν στο ακίνητο με ΑΒΚ 2562, δηλαδή στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο.

– Στη δημιουργία Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. «Θα δώσει άλλη ζωντάνια’ η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη της Μεσογείου, που δεν βλέπεις στη θάλασσά της, ούτε μια βάρκα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής υπογραφής μνημονίου με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, για την ανάπλαση, αξιοποίηση και διαχείριση τμημάτων των δημόσιων ακινήτων του παραλιακού της μετώπου.

-Σ’ ότι αφορά το παραλιακό μέτωπο, υπολογίζονται και οι πιθανές κατασκευές για στάσεις της θαλάσσιας συγκοινωνίας, που υφίσταται τα τελευταία δυο χρόνια και ενώνει τη Θεσσαλονίκη με Περαία, Μπαξέ, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η δημιουργία μαρίνων (σ.σ. αναφέρθηκαν σε τρία σημεία – δίπλα στο Λιμάνι, στο ύψος της Μ.Μπότσαρη και στο Μέγαρο Μουσικής) κ.ά.

DSCN9769

-Τέλος, να σημειώσουμε ότι το καινούργιο κομμάτι της Νέας Παραλίας, από το Λευκό Πύργο μέχρι τους Θαλάσσιους Όμιλους, παραδόθηκε στο κοινό, αρχές Δεκεμβρίου του 2013, εμπλουτίστηκε δε με νέους θεματικούς Κήπους (Κήπος της Μεσογείου, Κήπος των Γλυπτών, Κήπος των Εποχών κ.ά.), διαθέτει γυάλινα περίπτερα τα οποία βάσει της σημερινής υπογραφής τείνουν προς αξιοποίηση κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα