Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚυκλάδες«Εδώ το φως μπαίνει κατευθείαν στην ψυχή σου»!

«Εδώ το φως μπαίνει κατευθείαν στην ψυχή σου»!

«Όσα κι αν έχει διαβάσει κανείς για τη Δήλο πριν, ποτέ δεν είναι προετοιμασμένος για το φως της…» αναφέρει ο σκηνοθέτης Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας, για την ταινία του «ΔΗΛΟΣ 2015» που συμμετέχει στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Μια ταινία για τη Δήλο, για το νησί που στην αρχή έπλεε ακυβέρνητο στο Αιγαίο, ώσπου το ακινητοποίησε ο θεός της θάλασσας για να γεννηθεί σε αυτό το φως, ο Απόλλων!

H ταινία «ΔΗΛΟΣ 2015» συμμετέχει στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά.

Η ταινία αναφέρεται στο λαμπρότερο καταμεσής στο Αιγαίο νησί -τη Δήλο-, τη μικρή νησίδα, που παραδομένη στο σύμπαν και με σύμμαχο το φως υπήρξε για αιώνες το κέντρο του κόσμου’ εκεί όπου συνέρρεαν χιλιάδες άνθρωποι από όλη την υφήλιο για να προσκυνήσουν τον Απόλλωνα και τη δίδυμη αδελφή του Άρτεμη, να γιορτάσουν, να ανταλλάξουν εμπορεύματα και ιδέες και να συμβιώσουν. Μια συντελεσμένη ουτοπία κοσμοπολιτισμού.

Γιώργος Χωραφάς-Aντώνης Κιούκας Ο σκηνοθέτης της ταινίας “ΔΗΛΟΣ 2015” Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας (αριστερά) με τον πρωταγωνιστή Γιώργο Χωραφά (δεξιά).

Το μυστηριακό της φως…

H ταινία δεν προσεγγίζει την Δήλο επιστημονικά και δε φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική και αρχαιολογική της σημασία.

Είναι όμως μια ταινία για το φως της, το μοναδικά μυστηριακό και εξαγνιστικό, για το αιώνιο ταξίδι των ανθρώπων και των ιδεών χθες και σήμερα.

« Όσα κι αν έχει διαβάσει κανείς για τη Δήλο πριν, ποτέ δεν είναι προετοιμασμένος για το φως της» λέει στο debbiestravel.wordpress.com ο σκηνοθέτης της ταινίας Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας και συνεχίζει «πόσο καθαρό και ‘ευγενικό’ είναι’ σαν να έχεις την εμπειρία του φωτός πρώτη φορά στη ζωή σου!»

Γιώργος Χωραφάς-Κωνσατντίνος Αρβανιτάκης-Aντώνης ΚιούκαςΑντώνης Θεοχάρης Κιούκας (σκηνοθέτης), Κωνσταντίνος Αβανιτάκης (διευθυντής φωτογραφίας), Γιώργος Χωραφάς (ηθοποιός)

Διεισδύει στους πόρους σου!

«Όταν βαπτίζεσαι σ’ αυτό το θαυμαστό φως της Δήλου, ανοίγουν τα μάτια σου, το φως αυτό διεισδύει στους πόρους σου» αφηγείται με θαυμασμό στο debbiestravel.wordpress.com ο κ. Κιούκας.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, «το φως αυτό διευρύνει την ύπαρξή σου, οι έγνοιες φαίνεται να εξαφανίζονται’ αισθάνεσαι ελεύθερος, ήρεμος, ανοιχτός στο θαύμα».

Είναι σα να βλέπεις ξανά τα πράγματα σαν παιδί με έκπληξη και απορία, γιατί είναι το φως τόσο αλλιώτικο στη Δήλο! «Δεν ξέρω, αλλά ΕΙΝΑΙ!» τονίζει ο κ. Κιούκας λέγοντας ότι σιγά σιγά, το φως της Δήλου, σε βυθίζει σ’ αυτό που μπορεί κανείς να ορίσει ως θεϊκή παρουσία!

Γιώργος Χωραφάς στα γυρίσματα ΔΗΛΟΣ DELOS 2015_02

Μυθικό, άπειρο, μυστηριακό…

Το φως, όπως επισημαίνει ο κ. Κιούκας, οπουδήποτε αλλού απλώς υπάρχει, σαν το δέρμα, ζωτικό αλλά απαρατήρητο. «Στη Δήλο, το φως αποκτάει άλλες διαστάσεις’ γίνεται μυθικό, εκθαμβωτικό, φωτεινό, απτό, μαλακό, άπειρο, μυστηριακό και πνευματικό» μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της ταινίας «ΔΗΛΟΣ 2015» Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας.

Μιας ταινίας για το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας έως στο κέντρο της ύπαρξής του, ταινία για τα πανανθρώπινα σύμβολα, την πανανθρώπινη αλήθεια της ζωής, του έρωτα και του θανάτου.

Μιας ταινίας για τις αισθήσεις, που μαθαίνουν πρώτες κι ακολουθεί ο νους στην προσπάθειά του να μετατρέψει το αφανές σε προφανές, ν’ αλλάξει το ψέμα και να το αντικαταστήσει με την αλήθεια, να μεταμορφώσει το σκοτάδι σε φως, το άδηλο νησί σε Δήλο.

«Εδώ το φως μπαίνει κατευθείαν στην ψυχή σου’ ανοίγει τις πόρτες της καρδιάς σου, σε κάνει να αισθάνεσαι γυμνός, εκτεθειμένος, απομονωμένος σε μια μεταφυσική ευδαιμονία» επισημαίνει ο κ. Κιούκας.

Info

-Οι προβολές της ταινίας είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Κυριακή 13 Μαρτίου, ώρα 17.30, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» και την Τετάρτη 16 Μαρτίου, ώρα 17.30, στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη».

– Η σκηνοθεσία της ταινίας «ΔΗΛΟΣ 2015» όπως προαναφέραμε είναι του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα και πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Χωραφάς​. Το σενάριο υπογράφει η Αλέκα Δήμου και ο Δημήτρης Καράβολας, την μουσική έγραψε ο Πλάτων Ανδριτσάκης, διευθυντής Φωτογραφίας είναι ο Κωνσταντίνος Αβανιτάκης, στην εκτέλεση παραγωγής είναι η Θάλεια Καλαφατά και στον ήχο ο Θοδωρής Μέλης. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Qkas Productions και διαρκεί 25 λεπτά.

Tips

-Τα γυρίσματα της ταινίας «ΔΗΛΟΣ 2015» διήρκησαν μία εβδομάδα, «τόσο χρόνο μπορούσε να διαθέσει ανάμεσα στις διεθνείς του υποχρεώσεις ο Γιώργος Χωραφάς, ευγενώς προσφερθείς να συμμετάσχει στην ταινία ως οδηγός – αφηγητής» εξηγεί ο κ. Κιούκας αναφέροντας ότι δεν χρειαζόταν περισσότερος χρόνος, «μιας και ο τόπος βρίσκεται εκεί ακίνητος αιώνες τώρα, και εμείς ξέραμε πολύ καλά τι αναζητούσαμε».

-Πραγματοποιήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2015, «γιατί θέλαμε τη Δήλο, έτσι όπως την βλέπουν μόνο οι Μυκονιάτες’ δηλαδή ανοιξιάτικα λουλουδιασμένη, με τα ερείπια και τη φύση να προσφέρουν μια εικόνα ανεπανάληπτη» λέει στο debbiestravel.wordpress.com ο σκηνοθέτης Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας.

-Η ταινία «ΔΗΛΟΣ 2015» γυρίστηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Μυκόνου και της ΚΑ Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα