Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΒορειοανατολικό ΑιγαίοΤα «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO»

Τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO»

Πέντε περιοχές της Ελλάδας χαρακτηρίζονται ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO», ενώ στο σύνολο υπάρχουν 120 πάρκα σε 33 χώρες.

 

Η νήσος Λέσβος, η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, η περιοχή του Εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου στην Ήπειρο, το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού στην Πελοπόννησο καθώς και η περιοχή Σητείας στην Κρήτη είναι οι πέντε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO».

Τώρα θα αναρωτηθείτε, τι είναι τα Γεωπάρκα; Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομιά και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δημιουργία τους προτάθηκε ως ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του αγροτικού χώρου το 2000 από τέσσερις φορείς διαχείρισης περιοχών που διαθέτουν σημαντικά γεωμνημεία, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Reserve Geologique de Haute Provence στη Γαλλία, το VulkanEifel στη Γερμανία και το Maestazgo στην Ισπανία, που έθεσαν και τις βάσεις για τη δημιουργία του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Παρουσίαση του νέου προγράμματος

«Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» είναι το θέμα της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου προγράμματος της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 και ώρα 10:30, στο Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Εκδήλωση Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Αντικείμενο της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τη σημασία της ένταξης περιοχών που αποκτούν παγκόσμια αναγνώριση.

Η διάκριση «Παγκόσμιο Γεωπάρκο» αποτελεί διεθνές σήμα ποιότητας των φυσικών-γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής που μπορούν να συμβάλλουν στην παγκόσμια προβολή και τοπική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση της Λέσβου και των άλλων τεσσάρων ελληνικών Γεωπάρκων που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα» καθώς και οι δυνατότητες και προοπτικές που αναπτύσσονται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αυτό σημαντικό παγκόσμιο πρόγραμμα.

Η παρουσίαση του νέου προγράμματος της UNESCO θα γίνει από τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

DSC_0179 dieythintis

 

Tips

-Η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015, αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program) σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» (UNESCO Global Geoparks).

-Στο νέο Πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που αντιστοιχούν σε 120 γεωπάρκα από 33 χώρες.

-Οι συνεχείς προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων, η διαρκής βελτίωση υπηρεσιών και προϊόντων προς τους επισκέπτες, η καινοτομία, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη και επέκταση του Δικτύου, έδωσε το έναυσμα το 2015 στην UNESCO να υιοθετήσει το θεσμό του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, παράλληλα με τα άλλα δύο προγράμματα της, τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

-Tα Γεωπάρκα αγκαλιάστηκαν από όλες τις ηπείρους και καλωσορίστηκαν θερμά από το σύνολο σχεδόν των 195 Κρατών Μελών της UNESCO, που ενέκριναν τη δημιουργία του τρίτου προγράμματος αναγνώρισης περιοχών διεθνούς αξίας της UNESCO. Η απόφαση αυτή βρίσκει σήμερα την Ελλάδα, που ήταν από την έναρξη του θεσμού στην πρωτοπορία, σε μια ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση καθώς διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα