Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποκριάτικες εκδηλώσεις !!!

Εντυπωσιακά άρματα, ευφάνταστες στολές και πολύχρωμες περούκες, αναβίωση παλιών εθίμων με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων και τοπικών εδεσμάτων.

Πόλεις, χωριά και νησιά της Ελλάδας γιορτάζουν τις Απόκριες και σας προσκαλούν να συμμετέχετε και να διασκεδάσετε μαζί τους!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Σοχός

Τα Μπαμπούγερα, η Ρούμπα και οι Σοχινές Αράπκες, η παρωδία του γάμου και οι «μέριου» ντυμένοι με τραγόμορφες στολές και κουδούνια. Στο Σοχό του δήμου Λαγκαδά αναβιώνουν τα παλιά έθιμα και ντόπιοι και επισκέπτες ξεφαντώνουν με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 11.00 ξεκινούν οι παραδοσιακοί χοροί και τα δρώμενα «Μπαμπούγερα», «Σούρβα», το δρώμενο – έθιμο «Αράπηδες» και το έθιμο «Καμήλας». Το Σάββατο 12/3, στις 18.00 είναι προγραμματισμένη η «Ρούμπα» όπου με τη συνοδεία ζουρνάδων το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης και στις 20.00 είναι η «Ζαππούς» με το άναμμα της πυράς.

Την Κυριακή της Τυρινής 13 Μαρτίου από τις 12 το μεσημέρι ξεκινάει η «Παρωδία γάμου» με την προετοιμασία και το ντύσιμο της νύφης, το «ξύρισμα» του γαμπρού, τους συγγενείς του κουμπάρου, στις 18.00 η ορχήστρα του «Κρουστόφωνου» θα παίζει αποκριάτικους ήχους στους δρόμους γύρω από την πλατεία ενώ στις 20.00 είναι η «Σοχινή Αράπκα».

Την Καθαρά Δευτέρα 14/3 στις 14.00 είναι το «Προστάβανι» – το έθιμο της συγχώρεσης-, και στις 16.00 η παρουσίαση των κουδουνοφόρων Σοχού.

DSC0049a Soxos

Μελίκη Ημαθίας

Το καρναβάλι της Μελίκης ξεκίνησε το 1960 από κάποιους ταλαντούχους καρναβαλιστές εκείνης της νοσταλγικής εποχής, οι οποίοι αυθόρμητα έβγαιναν στους δρόμους της Μελίκης τις ημέρες της Αποκριάς και καλούσαν τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι. Με βασικό άξονα τον Λαογραφικό Ομιλο Μελίκης και Περιχώρων διένυσε μια ανοδική κι επιτυχημένη πορεία στο χρόνο, που το κατέστησε ένα από τα σπουδαιότερα αποκριάτικα γεγονότα της χώρας μας.

Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου θα γίνει αναβίωση του θρακικού εθίμου «Καλόγερος». Το Σάββατο 12/3 θα γίνει ο ετήσιος χορός του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων ενώ την Κυριακή της Τυρινής 13/3, στις 13.00, στην κεντρική πλατεία θα γίνει αναβίωση παραδοσιακού γάμου και στις 19.30 θα ακολουθήσει το παραδοσιακό κάψιμο κέδρων στην πλατεία Νεοκάστρου.

Την Καθαρά Δευτέρα 14/3, στις 11 το πρωί, θα γίνει ξενάγηση παραδοσιακών συγκροτημάτων στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων η μεγάλη παρέλαση αρμάτων, καρναβαλιστών και παραδοσιακών συγκροτημάτων, στις 14.00.

karnavali melikis

Νάουσα

«Γενίτσαροι και Μπούλες» είναι η ονομασία του εθίμου με τις βαθιές ρίζες, που αναβιώνει μέχρι τις μέρες μας στην ιστορική πόλη της Νάουσας. Το έθιμο ξεκινάει την Κυριακή της Αποκριάς 6 Μαρτίου, όπου στις 9 το πρωί γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού, στις 11.00 π.μ. στο δημαρχείο είναι το προσκύνημα -τα μπουλούκια παίρνουν την άδεια από το δήμαρχο και ακολουθεί καθορισμένη διαδρομή των μπουλουκιών στην πόλη- ενώ στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Αλωνίων γίνεται το βγάλσιμο του πρόσωπου και χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου, με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί.

Το έθιμο επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Τυρινής 13/3 ενώ την Καθαρά Δευτέρα 14/3 όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου και γλεντούν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.

Ξάνθη

«Η πόλη με τα χίλια χρώματα» είναι το φετινό σύνθημα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης. Την Κυριακή 6/3, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, για τρίτη συνεχόμενη φορά, θα γίνει η παιδική καρναβαλική παρέλαση, με τίτλο: «Ήρωες των Παραμυθιών χρωματίζουν και χαρίζουν χαμόγελα στις παιδικές ψυχές….», ενώ το Σάββατο 12/3, στις 19.30 θα ξεκινήσει η βραδινή παρέλαση από την διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας, και θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι.

Την Κυριακή της Τυρινής, 13 Μαρτίου, πραγματοποιείται η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση όπου άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές. Η παρέλαση, με αρχηγό το Βασιλιά Καρνάβαλο, ξεκινάει από την είσοδο της πόλης, το γνωστό Φόρο, και μέσω της 28ης Οκτωβρίου περνάει από την Κεντρική Πλατεία για να καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟΞάνθης, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων. Εκεί ξεκινάει ένα ξέφρενο γλέντι, ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου.

Στις 18.30 θα αναβιώσει το Ξανθιώτικο έθιμο «Το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού.

* Μέχρι την Κυριακή της Τυρινής, στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, γνωριμία με την τοπική ιστορία κ.ά.

parelasi Xanthi

Κρύα Βρύση

Για 25η χρονιά η Κρύα Βρύση του δήμου Πέλλας υποδέχεται τις απόκριες, με τη συμμετοχή συλλόγων, σχολείων, φορέων και εθελοντών.

Το Σάββατο 12 Μαρτίου, από τις 10 το πρωί, θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για παιδιά με ταχυδακτυλουργούς, κλόουν, βάψιμο στα πρόσωπα, καραόκι κ.ά. ενώ το απόγευμα θα έχει χορευτικά από σύγχρονες σχολές χορού.

Την Κυριακή της Τυρινής 13/3, στις 13.00, στον κεντρικό πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών και των αρμάτων με τη συμμετοχή 20 ομάδων και 1.000 περίπου καρναβαλιστών.

DSCN6241 Krya Vrisi

Κοζάνη

Χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών στην Κοζάνη αποτελούν οι «φανοί» -φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν σκωπτικά τραγούδια στην τοπική διάλεκτο-, οι μασκαράδες που περιφέρονται σ’ όλη την πόλη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι μπάντες στους δρόμους, το κρασί, τα «κιχιά» και τα κεράσματα σε όλους.

Την Κυριακή 6/3 γιορτάζεται η παιδική αποκριά, με την έναρξη παρέλασης και είσοδο Μικρού Καρνάβαλου, στις 11 το πρωί, και γλέντι φανού στις 20.30 στην κεντρική πλατεία.

Την Κυριακή της Αποκριά 13/3, από τις 11 το πρωί ως τις 14.00 στην κεντρική πλατεία θα έχει γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, στις 15.00 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων ομάδων που εκπροσωπούν την κάθε γειτονιά και με το πέρας της παρέλασης, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει το άναμμα του κεντρικού φανού από το δήμαρχο Κοζάνης. Το βράδυ της ίδιας μέρας (20.30) σε κάθε γειτονιά ανάβουν όλοι οι «φανοί».

Πολύγυρος

Έντονα χρώματα, ρυθμός, μουσική, μεταμφιέσεις, χαμόγελα, ζωντάνια, αυθορμητισμός στο Καρναβάλι του δήμου Πολυγύρου! Ήδη, από την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου, έως την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016 ο Πολύγυρος γιορτάζει με χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, τσίρκο, παιχνίδια, παραμύθια, εκθέσεις, εικαστικά, τοπικές γεύσεις.

Το Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή παρέλαση, από το Ηρώο ως το Δημαρχείο.

Την Κυριακή της Τυρινής 13/3, από τις 11.00 το πρωί η «Κατσ΄αμάκα» θα σερβίρει δωρεάν στους επισκέπτες λουκάνικο, ελιές και κρασί στο πάρκο των Έξι Βρύσεων.
Στις 14.00 θα ξεκινήσει η παρέλαση των καρναβαλιστών επί της οδού Πολυτεχνείου (Ηρώο, δημαρχείο, πεζόδρομος, Έξι Βρύσες) και στις 15.00 θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Ιχνηλάτες της Παράδοσης» στην πλατεία Παραλή.

Έδεσσα

Στην Έδεσσα, από την Τσικνοπέμπτη έως την Κυριακή της Τυροφάγου, οι κάτοικοι της περιοχής γλεντούν με παραδοσιακούς χορούς, μουσική, μεζέδες, παραδοσιακά έθιμα, εκδηλώσεις κ.ά.

Το Σάββατο 5 Μαρτίου πραγματοποιείται το παραδοσιακό καρναβάλι της πόλης με τις Αρκούδες-Μέτσκες της Έδεσσας στους δρόμους της Έδεσσας με κέφι, χορό και ατέλειωτα κουδουνίσματα από τις παραδοσιακές κλαπουτάρκες. Φέτος μαζί με τους ραντιστές και τους κουδουνωφόρους θα είναι και η ομάδα του Μουσικού Πολύτροπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που φημίζεται για τις διονυσιακές κουδουνοφορίες της. Ώρα έναρξης 18.00 στον πεζόδρομο της Έδεσσας.
Την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στο κέντρο της πόλης, από τις 19.30, θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη διαδρομή. Το Σάββατο 12 Μαρτίου, 60 τυμπανιστές και 90 μαζορέτες θα ανοίξουν τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων των 20 ομάδων και χιλιάδων καρναβαλιστών! Η διαδρομή είναι από την πλατεία Αιγών – Γήπεδο, με ώρα έναρξης στις 18.00.

Την Κυριακή της Τυρινής, 13 Μαρτίου, θα λάβει δράση το έθιμο της Λάμκας … μαζί με Επτανησιακές Καντρίλιες, στις 20.00. Μια ώρα μετά, στις 21.00 θα γίνει το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, στο γήπεδο, και θα συνοδεύεται από πυροτεχνήματα!

Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου, πέταγμα χαρταετού, φασολάδα, λαγάνες και μουσική στο Ανεμοδρόμιο Παναγίτσας και σε πολλά χωριά και οικισμούς της Έδεσσας.

DSC00019 EDESSA

Σύρος

To Συριανό Καρναβάλι παρέα με το Γεώργιο Σουρή και τα Ζεϊμπέκια θα παντρέψει τη σάτιρα με την παράδοση και θα «σεργιανίσει» όλη τη Σύρο.

Το πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού 2016 άνοιξε την αυλαία του στις 26 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 19 Μαρτίου 2016, ενώ συμπεριλαμβάνει πολλές πρωτοτυπίες.

Το Σάββατο 5 Μαρτίου, στις 12:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, κάθε καρναβαλική ομάδα θα παρουσιάσει το θέμα της και στη συνέχεια θα “σεργιανίσει” στους δρόμους της Ερμούπολης σε εύθυμο και ξέφρενο κλίμα με τη συντροφιά της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Με αφετηρία την Πλατεία Μιαούλη, θα διασχίσουν την οδό Χίου – Παραλία – Θυμάτων Σπερχειού – Πρωτοπαπαδάκη – Ερμού.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, από τις 11:00 έως τις 14:00, στο πλαίσιο του «Καρναβαλιού στην Αγορά της Σύρου», οι επιχειρήσεις του νησιού μεταμφιέζονται σε καρναβαλικά μουσεία και εκθέτουν στις βιτρίνες τους κοστούμια των ομάδων που έχουν περάσει από το Συριανό Καρναβάλι.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, στις 11:30, οι καρναβαλικές ομάδες, με αφετηρία την Ερμούπολη, θα επισκεφθούν, μέσω συγκεκριμένης διαδρομής, αρκετά από τα χωριά της Σύρου. Σε κάθε χωριό θα πραγματοποιηθεί μικρή παρέλαση των καρναβαλιστών με εκπλήξεις, κεράσματα, μουσική και πολύ χορό.

Επίσης, στην ίδια μέρα στις 17:30, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακών στεφανωτών.

Στο πλαίσιο του φετινού Συριανού Καρναβαλιού 2016, το Animasyros -το Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων-, επιστρέφει στη φυσική του έδρα, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 για ένα διήμερο προβολών βραβευμένων ταινιών animation για παιδιά και ενήλικες, καθώς και εφαρμοσμένων εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων για παιδιά και Άτομα με αναπηρία.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι οι δύο παρελάσεις των καρναβαλικών ομάδων: Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 στην Άνω Σύρο με την αναβίωση του εθίμου των Ζεϊμπεκιών και την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων με τα άρματα στην Ερμούπολη.

Προωθητικό2

Ρέθυμνο

Όλη η πόλη του Ρεθύμνου συμμετέχει στο Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, από την πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη θα ξεκινήσει ποδηλατοβόλτα στην πόλη για μικρούς και μεγάλους.

Την Παρασκευή 11/3 θα έχει παραδοσιακές κρητικές καντάδες ενώ το Σάββατο 12 Μαρτίου τις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσει η παιδική παρέλαση από τη Λεωφ. Κουντουριώτη. Η εκκίνηση της νυχτερινής παρέλασης έχει οριστεί για τις 9 το βράδυ, από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και ο τερματισμός με dj πάρτι θα γίνει στην πλατεία Μικρασιατών.

Την Κυριακή της Τυρινής 13 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση, από τον κόμβο της Θεοτοκοπούλου και ο τερματισμός θα γίνει στις 14.30 στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου, όπου θα ακολουθήσει και πάρτι. Η τελετή λήξης του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού θα γίνει στις 18.30 στην Ελ. Βενιζέλου με την καύση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, φαντασμαγορικό σόου με πυροτεχνήματα και συναυλία με τη Γεωργία Νταγάκη.

Την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου, στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Ρεθύμνης, θα γιορταστούν τα Κούλουμα με παραδοσιακά εδέσματα και πέταγμα χαρταετού.

DSC_0115 Rethymno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα