Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ζητάμε μέτρα ανακούφισης»!

Το επείγον της κατάστασης, σ’ ότι έχει να κάνει με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, μετέφεραν φορείς της Λέσβου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, στο υπουργείο Τουρισμού, καταθέτοντας τις αρνητικές επιπτώσεις, στον τομέα του τουρισμού.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Αυτή η κατάσταση είναι σαν σεισμός’ ζητάμε επειγόντως μέτρα ανακούφισης» επισημαίνει με αγωνία στο debbiestravel.wordpress.com, ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και μέλος του Δ.Σ., Θρασύβουλος Καλογρίδης.

Το πρόβλημα, όπως άλλωστε είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα έντονο στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και στην Κω, και οι επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού είναι ανυπολόγιστες.

«Το 70% των προσφύγων/μεταναστών περνάει από τη Λέσβο» λέει ο κ. Καλογρίδης κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου σ’ ότι αυτό συνεπάγεται.

DSC_0082 Thrasos Kalogridis Kefalaki

-60% στα τσάρτερ

Μιλώντας στο debbiestravel.wordpress.com ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και μέλος του Δ.Σ., Θρασύβουλος Καλογρίδης, επισημαίνει ότι το 60% των πτήσεων τσάρτερ για το νησί της Λέσβου έχει ακυρωθεί.

«Από τις 30 πτήσεις τσάρτερ που είχαμε στη Λέσβο, εβδομαδιαίως, έχουμε κατέβει στις 14» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογρίδης.

Κοινωνικός και μαθητικός τουρισμός

Ποιες είναι όμως οι προτάσεις που καταθέτουν οι εμπλεκόμενοι φορείς προς το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού;

«Ζητάμε μέτρα ανακούφισης προς τις επιχειρήσεις, όπως φορολογικού χαρακτήρα, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ κ.ά.» εξηγεί στο debbiestravel.wordpress.com ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και μέλος του Δ.Σ., Θρασύβουλος Καλογρίδης.

Επιπρόσθετα, ζητούν την προσέλκυση κι άλλων κοινωνικών ομάδων, πέρα των τουριστών, που αυτοί, όπως φαίνεται τείνουν να εκλείψουν από το νησί, και γενικότερα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν τόσο έντονα το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κοινωνικός τουρισμός αλλά και ο εκπαιδευτικός τουρισμός, μέσω των μαθητικών εκδρομών, είναι κάποιες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς της Λέσβου προς την αν. υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, με στόχο την τόνωση της τουριστικής κίνησης του νησιού. Επιπρόσθετα, η στοχευμένη διαφημιστική προώθηση του νησιού.

«Να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα και γενικότερα το κράτος να δώσει κίνητρα για την τόνωση του τουρισμού στα νησιά μας» επισημαίνει ο κ. Καλογρίδης.

Εκτός ελέγχου

Σε ερώτηση μας προς τον πρόεδρο του ΕΟΑΕΝ και πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου και μέλος του Δ.Σ., Θρασύβουλο Καλογρίδη, σ’ ότι αφορά, την άλλη όψη του νομίσματος, δηλαδή, την εκμετάλλευση των επαγγελματιών απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες, ο κ. Καλογρίδης απαντά «αυτά γινόταν το καλοκαίρι, όπου η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το hot spot (σημείο συγκέντρωσης) στη Μόρια (6 χλμ. βόρεια από την πόλη της Μυτιλήνης), η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. «Μακάρι να αγόραζαν από τις τοπικές επιχειρήσεις» λέει χαρακτηριστικά στο debbiestravel.wordpress.com ο κ. Καλογρίδης.

Tips

-Να σημειωθεί, ότι χθες, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, υπήρξε συνάντηση μεταξύ φορέων της Λέσβου και του ΕΟΑΕΝ και της αν. υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά, με κύριο θέμα συζήτησης τις αρνητικές επιπτώσεις και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νησί της Λέσβου εξαιτίας των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μολύβου και στον τομέα του τουρισμού.

12767409_1056639687732952_953691848_n Από αριστερά: Βαγγέλης Μυρσινιάς, Ελενα Κουντουρά, Θρασύβουλος Καλογρίδης.

-Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και μέλος του Δ.Σ., Θρασύβουλος Καλογρίδης, και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των επαγγελματιών, Φορέων και Δημοτών Μήθυμνας (Μολύβου) και Πέτρας, Δημήτριος Βατής.

-Από την πλευρά του υπουργείου έγινε κατανοητή η έκταση του προβλήματος και συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνεργασία, για να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μέτρα που προτάθηκαν από τους φορείς της Λέσβου.

– Ωστόσο, το νησί της Λέσβου έχει απέραντες ομορφιές, και μάλιστα για όλες τις εποχές του χρόνου. Περισσότερα διαβάστε εδώ!

*Σ’ ότι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό το debbiestravel.wordpress.com διατηρεί τις ευαισθησίες του, σχετικά με το δράμα που βιώνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, και βεβαίως αντιλαμβάνεται πλήρως την αγωνία επαγγελματιών του τουρισμού στα νησιά που δέχονται το μεγάλο ρεύμα. Θα επανέλθουμε με το σχετικό και “φλέγον” θέμα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα