Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΞενοδοχείαΧρονιά με ευκαιρίες αλλά… και κινδύνους!

Χρονιά με ευκαιρίες αλλά… και κινδύνους!

Χρονιά με ευκαιρίες αλλά και με μεγάλους κινδύνους χαρακτηρίζει τη φετινή τουριστική σεζόν ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

« Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του 2015, άλλο τόσο πιθανό είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια απρόβλεπτη χρονιά» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακίρης, στο πλαίσιο της 5ης Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ.

Tο 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις επισημαίνει ο τουριστικός κόσμος της χώρας μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση και κάνοντας παράλληλα έκκληση συνένωσης των δυνάμεων της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για την στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και του τουρισμού της χώρας.

Με σύνθημα «ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας» πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, η 5η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, με τη συμμετοχή πλέον των 1.000 ξενοδόχων, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, η αν. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο γ. γ. Τουρισμού Γεράσιμος Ζαχαράτος.

Τι ζητάει ο ξενοδοχειακός κόσμος

Αναμφίβολα η φετινή χρονιά είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, με το μεταναστευτικό πρόβλημα να βρίσκεται σε έξαρση και να απασχολεί ιδιαίτερα όλους όσοι εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν, και όχι μόνο.

Επιπλέον, φέτος, τα ξενοδοχεία θα έχουν διπλάσιο ΦΠΑ στη διαμονή, και γενικότερα επικρατεί έντονη ανησυχία, για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν και κατά πόσο η τουριστική εικόνα της Ελλάδας θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά.

Στο πλαίσιο της 5ης Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ, ο πρόεδρος, Γιώργος Τσακίρης, απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στη νομοθέτηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, επί τη βάσει των προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην ειδική ενότητα της Γενικής Συνέλευσης για το Sharing Economy.

Ταυτόχρονα ζήτησε από την πολιτεία :

α) Την ορθολογική ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μην περάσουν στα κοράκια των αγορών

β) Την άμεση ολοκλήρωση ενός νέου, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου, που να ευνοεί τις ιδιωτικές επενδύσεις

γ) Την προώθηση δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

δ) Την ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος του ΕΝΦΙΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικά την απάλειψη της αδικίας σε βάρος των ατομικών επιχειρήσεων.

Tips

  • Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του τουρισμού, με βασικά εργαλεία τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της υποδομής και της λειτουργίας υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.
  • Από την πλευρά της η αν. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφερόμενη στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των παράνομων καταλυμάτων επισήμανε ότι έχουν ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για την οικονομία διαμοιρασμού και «σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, θα είμαστε σε θέση μέσα στις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση» είπε, μεταξύ άλλων, η κα. Κουντουρά.
  • Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε και στην επιτυχή νέα διαδικασίας κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων που γίνεται με διαφάνεια από το Επιμελητήριο.
  • Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης αναπτύχθηκαν οι πολλαπλές επιπτώσεις από την εξάπλωση της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) στον τουρισμό, με ομιλητές το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Τουριστικής Προώθησης και Προβολής του Βερολίνου (VisitBerlin) Burkhard Kieker και το γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό, στην Εστίαση και στον Αγροτικό Τομέα (EFFAT) Harald Wiedenhofer. Παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν και οι προτάσεις του ΞΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Τέλος, παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που ακτινογραφεί τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, ενώ έγινε και ο απολογισμός δράσεων του Ξ.Ε.Ε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα