Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδική«Πράσινο κλειδί» και στην εστίαση

«Πράσινο κλειδί» και στην εστίαση

Μετά τον ξενοδοχειακό τομέα, το αναγνωρισμένο οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key, έρχεται να επεκταθεί και στο χώρο της εστίασης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Εκεί αποσκοπεί η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης -εθνικού χειριστή του διεθνούς Προγράμματος Green Key-, και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος -Chefs Club of Greece-, ώστε το ευρύτατα αναγνωρισμένο οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key  να επεκταθεί και στο χώρο της εστίασης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που το πρόγραμμα βράβευσης Green Key επεκτείνεται και στο χώρο της εστίασης βοηθώντας τις επιχειρήσεις του κλάδου μας στην εφαρμογή σωστής περιβαλλοντικής διαχείρισης, με ενεργή συμμετοχή του προσωπικού και εκτεταμένη πληροφόρηση των πελατών μας» δηλώνει ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτος Καρούμπας, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην διαχείριση του νερού, της ενέργειας και των απορριμμάτων, διατηρώντας το επίπεδο του καθαρισμού πολύ υψηλό.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος Green Key, Νατάσσα Αντωνοπούλου, επισήμανε ότι η ορθολογική διαχείριση των τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων εστίασης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων και στη μείωση απορριμμάτων.

«Η οικολογία σημαίνει οικονομία και το αντίστροφο και σε καμία περίπτωση η εξοικονόμηση δεν σημαίνει μείωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος», είπε, μεταξύ άλλων, η κα. Αντωνοπούλου, στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Tips

– Το πρόγραμμα Green Key προσφέρει περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχει καθοριστική σημασία για την προώθηση του ποιοτικού τουρισμού, αλλά και προβολή και διεθνή αναγνώριση στις επιχειρήσεις που το αποκτούν.

– Κατά τη διάρκεια της 11ης έκθεσης Horeca, που πραγματοποιείται 12 – 15 Φεβρουαρίου, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan ΕXPO, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (σ.σ. θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan ΕXPO, στις 17.00), η Ελληνική Εταιρία  Προστασίας της Φύσης θα ενημερώνει τους ξενοδόχους και τα στελέχη τους για τα οφέλη της συμμετοχής και  βράβευσής τους με το Green Key.

– Να σημειώσουμε ότι το 2016 υπάρχουν 2.350 βραβευμένες με το Green Key τουριστικές μονάδες σε 50 χώρες, από τις οποίες 165 στην Ελλάδα.

DSC_0157 Τουριστική μονάδα με το σήμα Green Key στην έρημο Wadi Rum της Ιορδανίας

– Το Green Key είναι ένα οικολογικό σήμα ποιότητας για τουριστικές μονάδες και στο δίκτυο σήμερα συμμετέχουν όλες οι μορφές ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων και εγκαταστάσεων αναψυχής, αλλά αργότερα θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς τουριστικού ενδιαφέροντος. Η επιβράβευση με το σήμα Green Key προϋποθέτει την τήρηση αριθμού οικολογικών απαιτήσεων, των κριτηρίων δηλαδή του προγράμματος. Σήμερα, είναι διαθέσιμα τα κριτήρια για ξενοδοχεία, ξενώνες, χώρους κατασκήνωσης (campings), συνεδριακά κέντρα.

– Σ’ ότι αφορά τα πιστοποιημένα οικολογικά σήματα ποιότητας, αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Χαλκιδική είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα ShMILE 2, το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί το πιστοποιημένο σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eco label στον τομέα του τουρισμού. Είχε δε συμμετάσχει στο διεθνές συμπόσιο που είχε πραγματοποιηθεί στην Άκαμπα της Ιορδανίας, τον Απρίλιο του 2014, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

«Η συγκεκριμένη προσπάθεια θα δώσει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους είτε πρόκειται για μικρά είτε για μεγάλα καταλύματα να πιστοποιηθούν με το διεθνές περιβαλλοντικό σήμα Eco label και γενικά θα μπουν οι επιχειρηματίες σε μια φιλοσοφία ”πράσινης διαχείρισης”» μας είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, συμπληρώνοντας ότι ευρύτερος στόχος της προσπάθειας είναι ο προορισμός να αποκτήσει υπεραξία περιβαλλοντικής πολιτικής.

DSCN8440 Ο πρόεδρος της ΕΞΧ, Γρηγόρης Τάσιος, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συμποσίου για το πιστοποιημένο σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eco label στον τομέα του τουρισμού, που είχε πραγματοποιηθεί στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα