Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη108η η Θεσσαλονίκη στο συνεδριακό τουρισμό

108η η Θεσσαλονίκη στο συνεδριακό τουρισμό

Η Θεσσαλονίκη «χορεύει» στο ρυθμό της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων, που θα διεξαχθεί 24 – 27 Σεπτεμβρίου. Η πόλη βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως, και σιγά σιγά, αργά αλλά σταθερά, αναρριχάται σε υψηλότερες θέσεις στον χάρτη του συνεδριακού τουρισμού.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Οι μήνες Σεπτέμβριος σε ποσοστό 20,9%, Ιούνιος (19,6%), Οκτώβριος (12,9%) καθώς και Μάιος (11%) είναι αυτοί κατά τους οποίους πραγματοποιούνται τα περισσότερα συνέδρια στη Θεσσαλονίκη.

Η πόλη, ήδη, από την 219η θέση που κατείχε το 2013, κατάφερε να ανέβει 111 θέσεις και να σκαρφαλώσει στην 108η για το 2014, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 57%. Συνολικά, δηλαδή, για το 2014 διοργανώθηκαν 22 διεθνή συνέδρια, έναντι 14 το 2013.

Σ’ ότι αφορά την ευρωπαϊκή κατάταξη, η πόλη έχει ανέβει στην 60η θέση, μαζί με τη Φρανκφούρτη, το Μπέλφαστ και τη Χάγη, σημειώνοντας αύξηση 51 θέσεις σε σχέση με το 2013 που βρισκόταν στην 111η θέση.

Τι είναι αυτό όμως που βοήθησε την πόλη να ανέβει θέσεις; Αναμφίβολα η ίδρυση του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων, του Thessaloniki Convention Bureau (TCB), βασικό και απαραίτητο εργαλείο για την προσέλκυση συνεδρίων και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη.

DSCN9372

Το TCB

Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχοντας στόχο την ανάπτυξη, τη διαχείριση και την προβολή του συνεδριακού προϊόντος της πόλης, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για την προσέλκυση συνέδρων στη Θεσσαλονίκη.

«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε περισσότερα συνέδρια στην πόλη» είπε η πρόεδρος του TCB, Δέσποινα Αμαραντίδου, στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας του TCB.

DSCN9374

Πόλη δίχως ταυτότητα

Αυτό που επισήμανε η κα. Αμαραντίδου, είναι ότι «η πόλη δεν συνεργάζεται, οι φορείς δεν συνεργάζονται», ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε για άλλη μια φορά, «η πόλη δεν έχει ταυτότητα»!

Επισήμανε δε, ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας που βοηθάει την χώρα και κατ’ επέκταση τη Θεσσαλονίκη, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, «και πρέπει να γίνει το ισχυρό χαρτί» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

DSCN9376

 

Tips

– Σ’ ότι αφορά το φλουρί της βασιλόπιτας τυχερός αναδείχθηκε ο Δημήτρης Μουσιάδης, μέλος του δς της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

– Στις αρχές Φεβρουαρίου στο TCB θα ενταχθεί ως μέλος και ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής, και όπως έχει πει ο πρόεδρος, Γρηγόρης Τάσσιος, η Χαλκιδική διαθέτει 16.000 συνεδριακές θέσεις και με τη συμμετοχή της θα ενισχύσει το συγκεκριμένο είδος τουρισμού.

– Εκτός από το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο (σ.σ. 10 εκατ. σεφ ανήκουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αρχιμαγείρων), η πόλη διεκδικεί κι άλλα μεγάλα συνέδρια τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, όπως το συνέδριο των Ιατρικών Συλλόγων Ουρολογίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ.ά. Να σημειωθεί ότι για το 2014, βάσει στοιχείων από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων για τη Θεσσαλονίκη για την δεκαετία 2004 – 2014, τα ιατρικά συνέδρια, σε ποσοστό 18,8%, ήταν τα περισσότερα που πραγματοποιήθηκαν σε διεθνές επίπεδο, και ακολουθούν τα τεχνολογικά (13%), τα επιστημονικά (14,2%) και τα εκπαιδευτικά (7,8%).

– Ο συνεδριακός τουρισμός είναι από τους ακριβότερους κλάδους τουρισμού, με το σύνεδρο τουρίστα να ξοδεύει κατά μέσο όρο 120 ευρώ την ημέρα, εκτός συνεδρίου, και 1.000 ευρώ για την εγγραφή του στο συνέδριο, στη μετακίνηση και στη διαμονή του.

– Το «παρών» στην χθεσινή εκδήλωση έδωσαν το διοικητικό συμβούλιο του TCB, η πρόεδρος, Δέσποινα Αμαραντίδου, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, η γενική γραμματέας Βίκυ Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Χάρης Νεοφυτίδης, τα μέλη Γιάννης Ασλάνης και Σπύρος Πέγκας αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής ΑΕ. Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η γενική διευθύντρια του TCB, Εφη Κουδελή, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσσιος, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος Γιώργος Μαστροδημήτρης και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Γκότσης, ξενοδόχοι και στελέχη ξενοδοχείων και λοιποί εμπλεκόμενοι του τουρισμού.

DSCN9381

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα