Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑνατολική Μακεδονία«Θερμά» Χριστούγεννα για τους ξενοδόχους της Βορείου Ελλάδος

«Θερμά» Χριστούγεννα για τους ξενοδόχους της Βορείου Ελλάδος

Πέντε μόλις ημέρες από τον εορτασμό των Χριστουγέννων και οι επιχειρηματίες του τουρισμού σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς – αστικούς και ορεινούς- είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Από την Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Οι πληρότητες αγγίζουν το 80% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως είναι ο νομός Φλώρινας, με το έθιμο των φωτιών, την προπαραμονή των Χριστουγέννων, το ποσοστό φτάνει μέχρι και το 100%.

Η έλλειψη χιονιού από τα χιονοδρομικά κέντρα, δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κόσμου, και αυτές τις ημέρες των εορτών, επιθυμώντας να αποδράσει από την καθημερινότητα, αποφασίζει να ταξιδέψει, με ή χωρίς χιόνι.

Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο debbiestravel.wordpress.com σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στους δημοφιλείς προορισμούς, τις τιμές και τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών, συμπεραίνουμε ότι και οι φετινές γιορτές θα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός που θα τονώσει, έστω και για αυτό το δεκαπενθήμερο – μέχρι και τα Φώτα-, τον εσωτερικό τουρισμό. Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων κυμαίνεται σε τριήμερα και τετραήμερα, γεγονός που βοηθάνε φέτος, ημερολογιακά, οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (σ.σ. Παρασκευή).

DSC_0088

ΔΡΑΜΑ

Με την «Ονειρούπολη» – το χριστουγεννιάτικο χωριό που στήνεται στο κέντρο της Δράμας τα τελευταία 12 χρόνια – οι πληρότητες τόσο στην πόλη όσο και στον ορεινό όγκο του νομού, κινούνται κατά μέσο όρο στο 50% – 55%.

Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού, Άγγελος Καλλίας, «έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες που έρχονται για την Ονειρούπολη, αυθημερόν». Σ’ ότι αφορά το γενικότερο κλίμα, «για τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είμαστε στο 80%’ εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι στο ενδιάμεσο που οι πληρότητες είναι στο 30%» εξηγεί ο κ. Καλλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται μια μείωση της τάξεως του 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σ’ ότι αφορά τις τιμές κυμαίνονται από 45 ευρώ ως 75 – 80 ευρώ, ανάλογα τον τύπο του καταλύματος.

DSC_0038 Oneiroupoli

ΦΛΩΡΙΝΑ

Το 100% αγγίζουν οι πληρότητες στην πόλη της Φλώρινας αλλά και τους δημοφιλείς προορισμούς του νομού (Νυμφαίο, Πισοδέρι κ.ά.) για τις ημέρες των Χριστουγέννων, εκεί όπου στις 23 Δεκεμβρίου, αναβιώνει το έθιμο με τις αναμμένες φωτιές στις γειτονιές της πόλης αλλά και στα γύρω χωριά (Ξινό Νερό, Άγιος Παντελεήμονας, Αετός κ.α.).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων, Μιχάλη Παρλάνη, «οι πληρότητες για την Πρωτοχρονιά είναι στο 80%» συμπληρώνοντας ότι για τα Φώτα δεν έχει υπάρξει ακόμη ενδιαφέρον.

Αυτό που παρατηρεί για φέτος ο κ. Παρλάνης είναι ότι ο κόσμος κλείνει για τις ημέρες των εορτών, δίχως να επηρεάζεται από την έλλειψη χιονιού. «Άλλες χρονιές, ρωτούσανε εάν θα έχει χιόνια, φέτος δεν τους ενδιαφέρει» εξηγεί ο κ. Παρλάνης.

Σε χαμηλές πληρότητες κινούνται οι ημέρες ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ σ’ ότι αφορά τις τιμές των καταλυμάτων, ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν τα 100 ευρώ, ανάλογα τον τύπο του δωματίου.

DSC_0192 Florina

ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Οι προκρατήσεις στην «Αράχωβα της Μακεδονίας» – τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο- στο Καϊμάκτσαλαν, βρίσκονται στο 85% – 90%, και ο κόσμος κλείνει για τριήμερα και τετραήμερα.

«Το χωριό είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο» λέει ο αντιδήμαρχος δημοτικής Ενότητας δήμου Έδεσσας, Χρήστος Βερικούκης συμπληρώνοντας ότι χιόνι έχει μόνο ψηλά στο χιονοδρομικό κέντρο. Να σημειώσουμε, ότι τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας διαχειρίζεται η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στην οποία και ανήκει. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι το χιονοδρομικό κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, και για φέτος, ευελπιστούν να χιονίσει σύντομα, ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Σ’ ότι αφορά τις τιμές στα καταλύματα του Παλιού Αγίου Αθανασίου, για τις ημέρες των εορτών, κυμαίνονται από 80 ευρώ το δίκλινο έως 200 ευρώ, ανάλογα τον τύπο του καταλύματος.

DSC_0342 P.A. Athanasios

ΓΡΕΒΕΝΑ

Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, και στις πίστες της «Ελιμείας» οι λάτρεις των χειμερινών σπορ απολαμβάνουν τη χιονοδρομία.

Οι πληρότητες στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού, Γιώργο Νταγκούμα, για τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι στο 60% ενώ σε υψηλότερα ποσοστά βρίσκονται για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Οι τιμές στα καταλύματα ξεκινούν από τα 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, και αυξάνονται ανάλογα τον τύπο του δωματίου.

000010a Vasilitsa

ΗΜΑΘΙΑ

Αντίθετα, με τις περιοχές που προαναφέραμε, ο νομός Ημαθίας, κινείται, μέχρι στιγμής, υποτονικά. Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού και αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Δημήτρης Μάντσιος, «το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, δεν υπάρχουν όμως κρατήσεις» και όπως ο ίδιος δηλώνει την κατάσταση επηρεάζει αρνητικά η έλλειψη χιονιού.

Έτσι, πέντε μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι πληρότητες στην Ημαθία είναι στο 60%, ο μέσος όρος διαμονής είναι 2 – 3 νύχτες ενώ σ’ ότι αφορά τις τιμές κυμαίνονται μεταξύ 50 ευρώ – 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ανάλογα τον τύπο του καταλύματος.

DSC_0037 Naousa

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα