Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑνατολική ΜακεδονίαΦρέσκο χιόνι στα χιονοδρομικά κέντρα

Φρέσκο χιόνι στα χιονοδρομικά κέντρα

Μπορεί το χιόνι να άργησε να πέσει τη φετινή σεζόν και τόσο οι λάτρεις των χειμερινών σπορ όσο και οι επαγγελματίες που έχουν τις επιχειρήσεις τους στα χιονοδρομικά κέντρα και γύρω απ’ αυτά, να ήταν δυσαρεστημένοι, παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες χιονοπτώσεις έφεραν χαμόγελα και βεβαίως ανέβασαν την αδρεναλίνη στα… βουνά!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Καϊμακτσαλάν

Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν, στο όρος Βόρας, ξεκινούν από τα 2.018 μ., το κεντρικό σαλέ βρίσκεται στα 2.050 μ., η δε κορυφή του  φτάνει στα 2.524 μ., εκεί όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, ήδη από πέρυσι, διαχειρίζεται η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία επιβλέπει και τον Παρνασσό.

Σ’ ότι αφορά τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με τον διευθυντή, Θάνο Παναγιωτόπουλο, «υπάρχει μια πτώση σε σχέση με πέρυσι και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες». Οι τιμές για τους αναβατήρες είναι 15 ευρώ Σ/Κ και αργίες και 10 ευρώ το παιδικό και αντίστοιχα τις καθημερινές 10 ευρώ και 5 ευρώ.

*

– Για διαμονή στον Παλιό Αγ. Αθανάσιο, στην Παναγίτσα, στην Αρνισσα, στην Εδεσσα.

Απόσταση: νομός Πέλλας, 136 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 45 χλμ. από Εδεσσα, 17 χλμ. από Αγ. Αθανάσιο, 25 χλμ. από Παναγίτσα.

– Τηλ.: 23810 32000

 Ελατοχώρι

Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιέριων Ορέων ενώ από τις πίστες ψηλά φαίνεται ο ποταμός Αλιάκμονας, το Βέρμιο, ο Βόρας και το Πάικο. Στη βάση του χιονοδρομικού λειτουργούν σχολές σκι, καταστήματα, ιατρείο, διώροφο σαλέ με θέα στην κεντρική πίστα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του χιονοδρομικού, Θωμά Αποστόλου, οι τελευταίες χιονοπτώσεις έδωσαν πολύ καλό χιόνι, ενώ σ’ ότι αφορά τη φετινή σεζόν, «από Πρωτοχρονιά μέχρι και τα Φώτα πήγαμε πολύ καλά, στη συνέχεια έκανε ‘κοιλιά’, και τώρα είναι και πάλι καλά» λέει στα «Ταξίδια» του «ΑτΚ» ο κ. Αποστόλου.

Οι τιμές για τους αναβατήρες είναι 11 Σ/Κ και αργίες, 8 ευρώ καθημερινές, 5 ευρώ η καρέκλα.

*

– Για διαμονή, στο Ελατοχώρι, στο Παλιό και το Νέο Χωριό.

Απόσταση: νομός Πιερίας, 104 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 36 χλμ. από Κατερίνη, 8 χλμ. από Ελατοχώρι.

Τηλ.: 23510 82994, 72122 (σαλέ)

Βασιλίτσα

Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου και από τις πίστες της φαίνονται ο Ολυμπος, ο Σμόλικας, ο Γράμμος, το Βίτσι, ενώ από τη θέση Γομάρα βλέπουμε τη Σαμαρίνα. Η βάση για τους αναβατήρες βρίσκεται στα 1.625 μ. ενώ η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1.780μ. Εκεί λειτουργεί σαλέ, υπάρχουν καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, ενώ βρίσκεται και η αφετηρία του συρόμενου Ελυμεία.

Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας διαθέτει πολύ καλή ποιότητα χιονιού, με τις πίστες και τους αναβατήρες να είναι σε λειτουργία, και τους σκιέρ και τους επισκέπτες να απολαμβάνουν το βουνό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χιονοδρομικού, Γιάννη Νασίκα, «η φετινή σεζόν παρουσιάζει μείωση 30%, κάτι, που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες».

Οι τιμές για τα λιφτ είναι 13 ευρώ Σ/Κ και αργίες  και 10 ευρώ το παιδικό και φοιτητικό ενώ η βόλτα είναι στα 3 ευρώ.

*

– Για διαμονή, εκτός από τα σαλέ, στη βάση του χιονοδρομικού και στο Δίστρατο, και στα γύρω χωριά (Σμίξη, Λάβδα, Αλατόπετρα, Φιλιππαίοι, Σαμαρίνα, Πανόραμα, Πολυνέρι, Κρανιά κ.ά.), στα Γρεβενά.

Απόσταση: νομός Γρεβενών, 206 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 46 χλμ. από Γρεβενά, 8 χλμ. από Σμίξη.

Τηλ.: 24620 84850, 84100 (σαλέ)

Πισοδέρι

Βρίσκεται στη θέση Βίγλα και οι πίστες του βρίσκονται μέσα σε δάσος από οξιές. Στη βάση του λειτουργεί το ιδιόκτητο σαλέ «Τόττης» για καφέ, φαγητό, ποτό. Υπάρχει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, χιονοσκούτερ, χώρος για τροχόσπιτα, φωτισμός με 50 προβολείς στην κεντρική πίστα για νυχτερινό σκι και τεχνητή χιόνωση από 4 κανόνια.

Οι τιμές κάρτας είναι13 ευρώ Σ/Κ και 10 ευρώ τις καθημερινές.

*

– Για διαμονή, στο Πισοδέρι, στο Ανταρτικό, στις Πρέσπες, στη Φλώρινα.

– Απόσταση: νομός Φλώρινας, 210 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 20 χλμ. από Φλώρινα, 3 χλμ. από Πισοδέρι, 10 χλμ από Ανταρτικό.

– Τηλ.: 23850 45800

Φαλακρό

Από τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού ατενίζετε τον ποταμό Νέστο, το Παγγαίο, τον Αθω αλλά και τη Θάσο.

Η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1.720 μ. και η κορυφή του φτάνει τα 2.232 μ. Λειτουργούν σαλέ, σχολές σκι, ενώ με την τετραθέσια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα φτάνετε στο σαλέ στα 2.111μ. που διαθέτει πανοραμική θέα.

Το χιονοδρομικό λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και αργίες ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο λειτουργίας του χιονοδρομικού και πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, Περικλή Προσότσανλη, «η κατάσταση φέτος είναι λίγο περίεργη, μια χιονίζει, μια είχε τους νοτιάδες και το έλιωνε το χιόνι, σε γενικές γραμμές όμως είμαστε καλά».

Οι τιμές για τη βόλτα με λιφτ είναι στα 6 ευρώ και για τους αναβατήρες στα 8 ευρώ (κάτω αναβατήρες) και 12 ευρώ (χρήση όλων των αναβατήρων).

*

– Για διαμονή, στα γύρω χωριά (Βώλακας, Γρανίτης, Κάτω Νευροκόπι) και στη Δράμα.

Απόσταση: νομός Δράμας, 201 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 46 χλμ. από Δράμα, 16 χλμ. από Βώλακα.

Τηλ.: 25220 41811 (εκδοτήρια), 41822 (καταφύγιο)

Λαϊλιάς

Το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιάς λειτουργεί από το 1978 με ευθύνη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μ. – 1.847 μ. και στη βάση του λειτουργούν καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές σκι.

Στα 1.500μ. το ορειβατικό καταφύγιο (3 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο) έχει αναβαθμιστεί και μπορεί να φιλοξενήσει ως 65 άτομα. Τη διαχείριση στο σαλέ έχουν αναλάβει τα παιδιά που διαχειρίζονται και το καταφύγιο.

Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις αργίες.

*

– Για διαμονή, εκτός από το καταφύγιο, στη γύρω περιοχή και στην πόλη των Σερρών.

Απόσταση: νομός Σερρών, 112 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 27 χλμ. από Σέρρες.

– Τηλ.: 23210 58783 (σαλέ), 62400 (καταφύγιο)

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας

Προνομιούχος ο νομός Ημαθίας με τα δυο χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτει, αυτό του Σελίου στη Βέροια και των 3 – 5 Πηγαδιών στη Νάουσα.

Τρία Πέντε Πηγάδια

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου όρους, σε υψόμετρο 1.430 μ., και το αποκαλούν το «κέντρο των τεσσάρων εποχών». Διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, οι οποίες διαγράφονται ανάμεσα σε δάσος δρυός.

Στη βάση υπάρχουν σχολές σκι και ενοικιάσεις εξοπλισμού, οργανωμένο ιατρείο, χώρος για τροχόσπιτα, ξύλινο σαλέ, ξενοδοχείο κ.ά.

Σ’ ότι αφορά τη διαχείριση για τη φετινή σεζόν ανάδοχος η εταιρία «Altek Technologies Ltd» έχει αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου για ένα χρόνο.

Οι τιμές κάρτας είναι 15 ευρώ Σ/Κ και αργίες, 12 ευρώ καθημερινές, 6 ευρώ η καρέκλα.

*

– Για διαμονή, εκτός από τη βάση, και στα γύρω χωριά (Κουτσούφλιανη, Αγ. Παύλος,  Μεταμόρφωση, άλσος Αγ. Νικολάου) και στην πόλη της Νάουσας.

Απόσταση: νομός Ημαθίας, 107 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 17 χλμ. από Νάουσα

Τηλ.: 23320 44300, www.3-5pigadia.gr.

Σέλι

Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο εθνικό κέντρο της χώρας μας και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934 όταν οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.500 μ. – 1.888 μ.

Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε το χιονοδρομικό, όπως αναφέρει στα «Ταξίδια» του «ΑτΚ» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, «καταφέραμε να κάνουμε όλα αυτά που έπρεπε, νομότυπα, και ξεκινήσαμε να το λειτουργούμε, αμέσως μετά τις γιορτές». Σύμφωνα, με τον ίδιο, τα προβλήματα του χιονοδρομικού είναι δυσβάσταχτα, παρ’ όλα αυτά, λειτουργεί κανονικά, το χιόνι είναι ικανοποιητικό, «και περιμένουμε τον κόσμο να ανέβει και να απολαύσει το χιόνι» λέει ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

Οι τιμές κάρτας είναι 12 ευρώ Σ/Κ και αργίες, 10 ευρώ καθημερινές, 5 ευρώ η βόλτα με το καρεκλάκι.

*

– Για διαμονή, εκτός από τα καταφύγια, στο Σέλι, στα γύρω χωριά και στη Βέροια.

Απόσταση: νομός Ημαθίας, 95 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 25 χλμ. από Βέροια, 1,5 χλμ. από Σέλι.

– Τηλ.: 23310 49226, www.seli-ski.gr

Το ρεπορτάζ είχε δημοσιευτεί στο ένθετο “Ταξίδια” του “Αγγελιοφόρου της Κυριακής”  στις 15 Φεβρουαρίου 2015.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα