Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτηΡέθυμνο – στους ρυθμούς του καρναβαλιού

Ρέθυμνο – στους ρυθμούς του καρναβαλιού

Είναι μια οικογενειακή γιορτή, στην οποία συμμετέχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι, φιλοξενούμενοι και επισκέπτες από το νησί και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Ρέθυμνο ανοίγει την αγκαλιά του και μας υποδέχεται, συμμετέχουμε στην έναρξη του φετινού καρναβαλιού, και παράλληλα, ανακαλύπτουμε τις ομορφιές του!

Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Διανύει το 101ο έτος της αναβίωσής του, αποτελεί έναν πολιτιστικό, κοινωνικό και ψυχαγωγικό θεσμό, είναι ένα παζλ εκδηλώσεων, ψυχής και καρδιάς, εκεί όπου συμμετέχουν όλοι, ξεφαντώνουν όλοι, και παράλληλα, μεταφέρεται ένα κοινωνικό μήνυμα, όπως κάθε χρόνο.

«Η επόμενη γενιά» είναι το κεντρικό θέμα του φετινού Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού, το δε κοινωνικό του μήνυμα είναι εστιασμένο στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού (bullying) που δέχονται τα νέα παιδιά, με τρόπο απρόκλητο και προσβλητικό, σε κάθε έκφανση της ζωής τους.

Με σύνθημα «Η σιωπή δε σταματά τη βία, μη φοβάσαι μίλα» και μέσα από μια σειρά δράσεων, οι υπεύθυνοι του Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού, έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, να ενεργοποιήσουν τα παιδιά, ώστε να μην φοβούνται και να μιλούν τόσο στους γονείς τους όσο και στους δασκάλους τους.

Καντάδες, παρελάσεις, Κυνήγι θησαυρού

Το φετινό Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι «άνοιξε» με τον προπομπό καρναβαλιού και την παιδική παρέλαση στους δρόμους της πόλης, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου. Συνεχίστηκε, την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, με τους μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού, με αφετηρία την πλατεία Μικρασιατών, στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, να συμμετέχουν στο Κυνήγι του θησαυρού. Κατά ομάδες, από τα δημοτικά σχολεία της πόλης, τα παιδιά, έτρεχαν πάνω κάτω, στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, αναζητώντας, με τον χάρτη ανά χείρας, τον…θησαυρό. Οι φωνές τους γέμισαν τα σοκάκια, δίνοντας μια άλλη νότα Κυριακή πρωί στην Παλιά Πόλη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, έγινε η επίσημη έναρξη του φετινού Καρναβαλιού, από το δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη, η οποία πλαισιώθηκε από την Εκφώνηση και Αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου και την παρουσίαση των στολών, με τη συνοδεία εντυπωσιακών βεγγαλικών στον Ρεθυμνιώτικο ουρανό, παρά τα πολλά μποφόρ που έπνεαν, κλείνοντας με μουσική συναυλία.

Σαράντα επτά ομάδες και 34 άρματα θα συμμετέχουν στη φετινή παρέλαση του Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού, το οποίο, παρουσιάζει και τέσσερις καινοτομίες: α. ο προπομπός με την παιδική παρέλαση, β. η έναρξη του δρώμενου του Βασιλιά Καρνάβαλου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/2 (σ.σ. στην έναρξη δηλαδή και όχι στο τέλος του καρναβαλιού όπως συνηθιζόταν), γ. η νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 21/2 θα ξεκινήσει με παιδιά και δ. η παρέλαση μεγαλώνει και επεκτείνεται σε μεγαλύτερο τμήμα της πόλης.

Επίσης, την Τσικνοπέμπτη 12/2 θα πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα, με μπόλικη…τσίκνα, ξεφάντωμα και χορό, την Παρασκευή 20/2 το βράδυ, η πόλη θα «γεμίσει» με παραδοσιακές κρητικές καντάδες σε συνδυασμό με σύγχρονη ξένη μουσική και κρητικό πάρτι στην πλατεία Μικρασιατών, θα ακολουθήσει η νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 21/2 και βεβαίως η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων την Κυριακή της Τυρινής 22/2 με τη συμμετοχή, τουλάχιστον 15.000 καρναβαλιστών, όπου θα ολοκληρωθεί με το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου (www.rethymnocarnival.gr)!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα