Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτηΣτο ατμοσφαιρικό Ρέθυμνο!

Στο ατμοσφαιρικό Ρέθυμνο!

Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης νιώθω ότι ο χρόνος είναι σταματημένος. Βενετσιάνικα αρχοντικά χτισμένα το 16ο και 17ο αιώνα, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία, με υπέροχες, ευωδιαστές αυλές. Ατμοσφαιρικός φωτισμός και ιστορικές κρήνες, από τις οποίες τρέχει γάργαρο νερό, μπουκαμβίλιες και γιασεμιά, μια παρέα, πολλές ρακές, η λύρα και οι κρητικές μαντινάδες. Στο αγαπημένο Ρεθυμνάκι!

Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης νιώθει κανείς ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.

Η Πύλη Guora ή αλλιώς «Μεγάλη Πόρτα» είναι η κεντρική είσοδος των οχυρώσεων της πόλης. Από κει ξεκινάει η Εθνικής Αντιστάσεως, με εμπορικά καταστήματα, μαγαζάκια με κρητικά προϊόντα, τουριστικά είδη κ.ά.

Δεξιά και αριστερά της Εθν. Αντιστάσεως, συναντάμε δρομάκια, που αξίζει να τα περιηγηθούμε, και ένας ωραίος τρόπος, είναι με…ποδήλατο.

Παρέα, λοιπόν, με τον Στέλιο Αλβαράκη, από τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Ρεθύμνης «Ατλας», και νεαρούς ποδηλάτες, θα απολαύσουμε μια υπέροχη βόλτα στην Παλιά Πόλη. Περάσαμε από την πλατεία του Πλατάνου και αλλοτινό κέντρο της βενετσιάνικης πόλης, εκεί όπου βρίσκεται η κρήνη Rimondi (σ.σ. οικοδομήθηκε το 1626 από τον ρέκτορα της πόλης Α. Rimondi. Το έργο αυτό κάλυψε μέρος των υδρευτικών αναγκών της πόλης που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Αποτελείται δε από τρεις γούρνες στις οποίες τρέχει νερό από τρεις κρουνούς σε σχήμα λεοντοκεφαλής).

Γραφικά σοκάκια, εντυπωσιακό και το «Μακρύ Στενό», όπως το λένε οι ντόπιοι, (οδός Ν. Φωκά) χαρακτηριστικό της ενετικής ρυμοτομίας της πόλης, το οποίο καταλήγει στην πλατεία Νομαρχίας.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, η Λότζια (σ.σ. οικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα, ήταν ένα λαμπρό κτήριο στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης και συσκέψεων των ευγενών. Αμέσως μετά την τουρκική κατάκτηση μετατράπηκε σε τζαμί με μιναρέ, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1930. Τα τελευταία 40 χρόνια στέγαζε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, από τότε όμως που αυτό μεταστεγάστηκε στο κτήριο έξω απ’ τη Φορτέτζα, η Loggia στεγάζει πωλητήριο πιστών αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων), ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου, η πλατεία Μικρασιατών- εκεί όπου βρίσκεται και το «Τούρκικο» σχολείο, το εργαστήριο της οικογένειας Χατζηπαράσχου που φτιάχνει φύλλο κρούστας και κανταΐφι με τον παραδοσιακό τρόπο, τα βενετσιάνικα αρχοντικά – πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία, με υπέροχες, ευωδιαστές αυλές-, τα ρακάδικα, τα καφενεία και τα διάφορα εμπορικά μαγαζάκια, ήταν μεταξύ άλλων, εικόνες που απολαύσαμε στην ποδηλατική μας περιήγηση.

Βεβαίως, περάσαμε και από το γραφικότατο βενετσιάνικο λιμάνι με το χαρακτηριστικό του φάρο, το οποίο περιτριγυρίζεται από ταβερνάκια, τέτοια εποχή όμως, ήταν όλα κλειστά.

Από τον κρητικό αμπελώνα στις κρητικές τσικουδιές

Κάποιοι θα έχετε ακούσει για τη Βηλάνα, το Βιδιανό, το Δαφνί, το Μοσχάτο Σπίνας και το Θραψαθήρι, για το σαρκώδες Κοτσιφάλι, στο Μαντηλάρι, το Λιάτικο και τη Μαλβαζία. Για κάποιους άλλους, πάλι, μπορεί τα παραπάνω ονόματα, να τους φαίνονται…κινέζικα. Δεν είναι άλλο, παρά οι ποικιλίες κρασιών που παράγει αυτός ο ευλογημένος τόπος, που ακούει στο όνομα Κρήτη. Λευκές ποικιλίες και ερυθρές (Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, Λιάτικο, Μαλβαζία), συνδυασμός αυτών, ή συνδυασμός ντόπιων ποικιλιών με φημισμένων ξενικών όπως το Cabernet Sauvignon, το Chardonnay, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc.

Τριάντα οινοποιεία ανήκουν στο δίκτυο «Οι Δρόμοι του Κρασιού της Κρήτης» (τηλ. 2810/ 300688), και κάποιες ετικέτες και όλες τις παραπάνω ποικιλίες, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην οινογνωσία που δόθηκε σ’ ένα από τα ομορφότερα wines bars, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας, της «Οινοθήκης».

«Οι Σκανδιναβοί, Ιταλοί, αλλά κυρίως οι Γάλλοι, είναι πολλοί δύσκολοι πελάτες, στο θέμα του κρασιού» μου λέει η Κατερίνα, οικοδέσποινα της «Οινοθήκης» και συμπληρώνει «εμείς τους προτείνουμε να δοκιμάσουν κρασί από τον κρητικό αμπελώνα και αν δε μείνουν ικανοποιημένοι, τότε έχουν κάθε δικαίωμα, να παραγγείλουν κάτι άλλο. Οι περισσότεροι όμως μένουν ικανοποιημένοι, τόσο με το προϊόν, όσο και με τη σχέση ποιότητας – τιμής»!

Και βεβαίως, δε νοείται, να φύγουμε από το νησί, δίχως κρητικές τσικουδιές. Στην Ελεύθερνα, ένα χωριό, καμιά 20 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου, μας περίμενε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, όπου τα μέλη του μας τράταραν κρέας τσιγαριστό, και κρητική γραβιέρα με μέλι, και γαμοπίλαφο. Η κρητική λύρα και οι μαντινάδες συνόδευσαν τους παραδοσιακούς χορούς και όλοι μαζί, με μια τσικουδιά, ευχηθήκαμε «εις υγείαν»!!

Tips

– Η Φορτέτζα είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια που ξεκίνησε να χτίζεται το 1573 σηματοδοτώντας την οριστική εδραίωση των Βενετών.

– Στην πόλη του Ρεθύμνου, ξεκίνησε η ενοικίαση ποδηλάτων, όπου αγοράζοντας μια κάρτα, μέσου ηλεκτρονικού συστήματος, γίνεται χρήση, από τους τέσσερις σταθμούς που υπάρχουν: στο δημαρχείο, στο λιμάνι – μαρίνα, στο βενετσιάνικο λιμάνι και δίπλα στο πάρκινγκ αυτοκινήτων κοντά στη Μεγάλη Πόρτα.

– Στην Ελεύθερνα, ξεχωρίζει η Αρχαία Ελεύθερνα, και ο αρχαιολογικός χώρος ο οποίος καταλαμβάνει μια οδοντωτή κορυφογραμμή του Ψηλορείτη, σε ύψος 380 μέτρων. Την πόλη ίδρυσαν οι Δωριείς, τον 9ο αιώνα π.Χ., στη διασταύρωση των δρόμων που ένωναν τις πόλεις Κυδωνία, Κνωσσό και το ιερό στο όρος Ιδη. Στη θέση Ορθή Πέτρα έχει έρθει στο φως νεκρόπολη ενώ το 2010 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη στην περιοχή διπλού τάφου ηλικίας 2.700 ετών, που έκρυβε περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της μέλισσας ως θεά. Εντός της χρονιάς αναμένεται να λειτουργήσει αρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα από τις ανασκαφές.
Info

  • Πρόσβαση: Από Θεσσαλονίκη, αεροπορικώς μέσω Ηρακλείου ή Χανίων. Το Ηράκλειο απέχει 80 περίπου χλμ. ενώ τα Χανιά 70 χλμ.
  • Διαμονή: Στην Παλιά Πόλη λειτουργούν ατμοσφαιρικά boutique hotels που στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά. Ενδεικτικά, «Casa Vitae» με πολύ όμορφη αυλή (τηλ. 28310/ 35.058, casa-vitae.gr), «Avli» με διαφορετική διακόσμηση το κάθε δωμάτιο, με εστιατόριο και πολύ ιδιαίτερο wine bar (τηλ. 28310/ 26.213, www.avli.gr), «Veneto» exclusive suites και ατμοσφαιρικό εστιατόριο και κελάρι (τηλ. 28310/ 56.634, www.veneto.gr), «Palazzo Rimondi» (τηλ. 28310/ 51.289, www.palazzorimondi.com), «Jo An» σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγάλη Πόρτα και το Ιστορικό Κέντρο (τηλ. 28310/ 24.241.
  • Φαγητό/Καφές/Ποτό: Ενδεικτικά, «Βασίλης» ρακάδικο κάτω από το Κάστρο της Φορτέτζας, «Αυλή» σε βενετσιάνικο αρχοντικό με αυλή, κρητική και μεσογειακή κουζίνα (τηλ. 28310/ 58.250), «Οινοθήκη» μεγάλη ποικιλία κρασιών, γευστικά κοκτέιλ, «Veneto» επί της Επιμενείδου 4, κρητικές γεύσεις, μαγειρευτά, υπό τους ήχους ζωντανής κρητικής μουσικής, κελάρι με 180 ετικέτες κρασιών (τηλ. 28310/ 56.634), «Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος Στέφανος Αλεξανδράκης» στην Παλιά Πόλη, επί της Τσαγρή 28 (τηλ. 28310/ 51.716), επί της Ακρωτηρίου, στον Κουμπέ, «Πρίμα Πλώρα» – λένε ότι πρόκειται για το καλύτερο εστιατόριο του Ρεθύμνου- με θέα στη θάλασσα και τη Φορτέτζα, δημιουργική ελληνική κουζίνα (τηλ. 28310/56.990), «Μαΐστρος» για ψάρι με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα (τηλ. 28310/ 25.492), στην κρήνη Rimondi το all day cafe bar «Cul De Sac», στην παραλία «Living Room» για καφέ, σνακ, ζυμαρικά, σαλάτες, «Ice Club» νυχτερινό κλαμπ στην Παλιά Πόλη. Στο χωριό Αρμένοι «Αλέκος» ταβέρνα από το 1932, βραβευμένη για την κρητική της κουζίνα (τηλ. 28310/ 41.185).

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα