Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΣαρμ Ελ Σέιχ – κοκοφοίνικες και τροπικά ψάρια!

Σαρμ Ελ Σέιχ – κοκοφοίνικες και τροπικά ψάρια!

Είχα ταξιδέψει στην Αίγυπτο μερικά χρόνια πριν, το 2005, έχοντας την ευκαιρία να περιηγηθώ στην πρωτεύουσα της χώρας, το πολύβουο – και ταραχώδες πλέον- Κάιρο, να πάω στη Γκίζα και στις μοναδικές πυραμίδες και στη Σφίγγα με το κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού.

Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Πήγα και στην Αλεξάνδρεια, χτισμένη το 332 π.Χ. από το Μέγα Αλέξανδρο, απόλαυσα και την κρουαζιέρα κατά μήκος του ζωοδότη ποταμού – του Νείλου. Επισκέφτηκα το Λούξορ με τους εντυπωσιακούς ναούς και τάφους, στο Καρνάκ και στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Και πιο πέρα, στο Ασουάν και στα νούβικα χωριά. Και ύστερα, πορεία για τη Χερσόνησο του Σινά, στο παραθεριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, για μερικές μέρες ξεκούραση, για ήλιο και θάλασσα, για εξερεύνηση του μοναδικού βυθού της Ερυθράς Θάλασσας αλλά και για σαφάρι στην έρημο.

Vythos

Και να, εννιά χρονιά μετά, ο δρόμος μου με φέρνει και πάλι στη χώρα, αυτή τη φορά μονάχα στο κοσμοπολίτικο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Διακοπές όλο το χρόνο

Φημίζεται για τον πανέμορφο υποθαλάσσιο πλούτο του με την πληθώρα των ψαριών και των κοραλλιών. Είναι μέρος ιδανικό για διακοπές όλο το χρόνο, για την πραγματικότητα ιδανική περίοδος για να επισκεφτεί κανείς το φημισμένο θέρετρο είναι από το φθινόπωρο έως τα τέλη της άνοιξης, και βεβαίως το καλύτερο είναι στην καρδιά του χειμώνα.

Τι έχει όμως το Σαρμ Ελ Σέιχ και τι μπορείτε να κάνετε εκεί κατά την παραμονή σας; Το Σαρμ Ελ Σέιχ βρίσκεται στη Χερσόνησο του Σινά, στο νοτιοανατολικό της τμήμα, και εκτείνεται σε διάφορους κόλπους. Περιτριγυρίζεται από resorts – πολλά από τα οποία ανήκουν σε διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων- και, μεταξύ άλλων, προσφέρουν άνετη διαμονή, χαλάρωση και ηλιοθεραπεία στις πισίνες κάτω από τους κοκοφοίνικες, γαστρονομικά «ταξίδια» στην τοπική αλλά και σε διεθνείς κουζίνες, διασκέδαση στα μπαράκια και τις ντίσκο, αγορές στα καταστήματα.

Το Σαρμ Ελ Σέιχ έχει και καζίνο που σας προκαλούν να δοκιμάσετε την τύχη σας, προσφέρει όμως και μια σειρά δραστηριοτήτων που αναμφισβήτητα θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας!

Καταδύσεις και σνόρκελινγκ

Τόπος αγαπητός για τους λάτρεις του βυθού, για αυτούς που αγαπούν τις καταδύσεις, για εκείνους που θα ήθελαν να πάρουν τα πρώτα τους μαθήματα σ’ έναν από τους ωραιότερους βυθούς του κόσμου, αλλά και για άλλους που θέλουν απλά να κάνουν μια υποθαλάσσια περιήγηση με μάσκα και βατραχοπέδιλα – ή χωρίς- και να απολαύσουν τον πλούσιο βυθό με τα πολύχρωμα ψάρια και τα ενδιαφέροντα κοράλλια. Κάποιοι άλλοι, θα τα δουν από το υποβρύχιο, μια από τις δραστηριότητες  που παρέχει η περιοχή.

Πήραμε μάσκες και βατραχοπέδιλα, επιβιβαστήκαμε στο σκάφος και απολαύσαμε μια θαλασσινή περιήγηση κατά μήκος της ακτής, μέχρι την περιοχή Tower, με βίλες χτισμένες πάνω στο βράχο και σούπερ θέα – εκεί έχουν βίλες ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου επί 30 χρόνια και υπεύθυνος για την Αιγυπτιακή Επανάσταση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011, Χόσιν Μπουμπάρακ, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Στην επιστροφή, δέσαμε αρόδο, φορέσαμε τις μάσκες μας και με αρχηγό τον Μοχάμεντ, ξεκινήσαμε την υποθαλάσσια περιήγηση στο βυθό της Ερυθράς Θάλασσας, το λεγόμενο σνόρκελινγκ (snorkeling).

Ψάρια τροπικά, πολύχρωμα, μικρά και μεγάλα, άλλα να κολυμπούν κοντά στους κοραλλιογενείς υφάλους, και άλλα δίπλα μας. Εντυπωσιακός ο βυθός της Ερυθράς θάλασσας, το όνομα της οποίας οφείλεται σε πλήθος μικρών ζωοφύτων που επιπλέουν σε μεγάλη έκταση, προσδίδοντάς της ερυθρωπό χρώμα.

Τελικά, μετά το αναζωογονητικό σνόρκελινγκ, κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι δεν είναι τυχαίο, που η περιοχή αποτελεί αγαπητό προορισμό για τους λάτρεις των καταδύσεων!!

Σαφάρι στην έρημο

Η αλήθεια είναι ότι έχω βιώσει πιο εντυπωσιακές στιγμές και καλύτερες ερήμους, με πιο ελκυστικά τοπία, απ’ ότι αυτό στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Στις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαμε, ήταν και το σαφάρι στην έρημο με μηχανάκια ερήμου. Ο Ιμπραήμ μας έκανε σύντομα μαθήματα για οδήγηση με τετρακίνητο μηχανάκι στην έρημο, ανέβηκε ο καθένας μας σ’ ένα από αυτά, αφού τυλίξαμε μαντίλα γύρω από το κεφάλι μας και το πρόσωπό μας, για την άμμο, και ξεκινήσαμε τη διαδρομή μέσα στην έρημο. Καταλήξαμε σε μια τοποθεσία, στη μέση του πουθενά, όπου οι βεδουίνοι μας σέρβιραν τσάι. Ενας πάγκος με τοπικά σουβενίρ, κρεμαστά φτιαγμένα με δόντια καμήλας, βραχιολάκια και δακτυλίδια, και είναι ώρα να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.

Τοπική κουζίνα

Κατά την παραμονή μας στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Σαρμ Ελ Σέιχ, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα αλλά και διεθνείς γεύσεις.

Από την αιγυπτιακή κουζίνα, δοκιμάσαμε ταχίνι, χούμους, κουμπέμπα (ρεβυθοκεφτέδες με κιμά), μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, κεμπάπ και μαριναρισμένο κοτόπουλο στη σχάρα. Δημοφιλή τοπικά πιάτα και το foul (μαγειρεμένα φασόλια με βούτυρο ή λάδι), τα φαλάφελ (με ρεβύθι), το koshari (ζυμαρικά, ρύζι και ρεβύθια με τηγανισμένα κρεμμύδια και σκορδάκι), το ψητό αρνί, οι μελιτζάνες, τα τηγανητά ψάρια κ.ά. Και τα γλυκά της Αιγύπτου είναι διάσημα με αντιπροσωπευτικά τον μπακλαβά και το Ουμ Αλί, ένα μείγμα από καρύδα, κρέμα και σταφίδες μέσα σε ζεστό γάλα. Ολα έχουν τη σωστή ποσότητα σιροπιού και μοσχομυρίζουν φρέσκο βούτυρο.

* Ευχαριστούμε την Turkish Airlines και τον ξενοδοχειακό Ομιλο Savoy για την πραγματοποίηση της αποστολής και της φιλοξενίας.

Tips

  • Διαμονή: Η περιοχή διαθέτει πάνω από 200 ξενοδοχεία, πολλά από τα οποία ανήκουν σε διεθνείς αλυσίδες. Η αποστολή μας διανυχτέρευσε στον όμιλο ξενοδοχείων «Savoy» ο οποίος διαθέτει το «Royal Savoy» ιδανικό για ζευγάρια με executive εξυπηρέτηση, το «Sierra» all inclusive, το «Royal Savoy Villas» και το «Savoy» με άνετα δωμάτια και όλες τις ανέσεις. Στην πριβέ παραλία του ξενοδοχείου, στο Shark’s Bay, υπάρχει εξέδρα όπου οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σνόρκελινγκ, υπάρχουν πισίνες, εστιατόρια και καφέ μπαρ, γυμναστήριο, κέντρο spa, ιατρείο, κομμωτήριο, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα τένις, θαλάσσια σπορ (www.savoy-sharm.com).
  • Πόλος έλξης για τους πελάτες του «Savoy» αλλά και του – σε απόσταση αναπνοής- «Four Seasons Resort», αποτελεί η πλατεία «Soho Square» η οποία ανήκει στον Ομιλο Savoy. Ξεκίνησε να φτιάχνεται το 2007 και αυτή τη στιγμή διαθέτει εστιατόρια με αιγυπτιακή, ταϊλανδέζικη, κινεζική και ινδική κουζίνα, steak house, παγοδρόμιο, μπόουλινγκ, αίθουσα προβολής της αιγυπτιακής ιστορίας, ζώνη για παιδιά 3 – 11 ετών, κλαμπ, ice bar με θερμοκρασία -5 βαθμούς Κελσίου, εμπορικά καταστήματα, καφέ, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το σιντριβάνι με φωτισμό και «χορό» των νερών υπό τους ήχους μουσικής – και ελληνικής από Αντζελα Δημητρίου και όχι μόνο.
  • Κατά την παραμονή μας στο Σαρμ Ελ Σέιχ, επισκεφτήκαμε και τα ξενοδοχεία «Club Magic Life» του Ομίλου TUI (σ.σ. η συγκεκριμένη αλυσίδα δραστηριοποιείται και στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Κω), all inclusive, με περιποιημένους κήπους, όμορφα δωμάτια, εστιατόρια, πισίνες, παραλία (www.magiclife.com), το πολυτελές «Four Seasons Resort» με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα (www.fourseasons.com/sharmelsheikh/) και το τουρκικών συμφερόντων «Rixos» με 695 δωμάτια, 7 πισίνες και όλες τις σύγχρονες ανέσεις (www.rixos.com), όπου τόσο η υποδοχή όσο και το δείπνο στο executive lounge υπό την επίβλεψη του Ελληνα executive restaurant manager, Παναγιώτη Γυφτόπουλου, ήταν εξαιρετική!
  • Για τη βόλτα μας με το υποβρύχιο και το σαφάρι στην έρημο εξυπηρετηθήκαμε από το γραφείο «Pax Travel» (www.paxtravel-sharm.com). Για τη θαλασσινή περιήγηση και το σνόρκελινγκ στη «Cinderella» (www.cinderellasharm.com). Οι τιμές είναι 35$ για το υποβρύχιο (διάρκεια 1 ώρα και 15 λεπτά), 25$ για το σαφάρι, 40$ για την ημερήσια θαλασσινή περιήγηση συμπεριλαμβανόμενου και φαγητού.

Info

  • Στην Αίγυπτο θα γυρίσετε τους δείχτες του ωρολογίου σας μία ώρα πίσω. Το νόμισμα είναι η λίρα Αιγύπτου με την ισοτιμία να είναι 1 ευρώ = 9, 71 EGP. Η ισοτιμία μεταξύ δολαρίου Αμερικής – λίρας Αιγύπτου είναι 1 δολάριο = 7,06 EGP.
  • To Naama Bay είναι το πλέον δημοφιλές τουριστικό κέντρο με πληθώρα καταστημάτων, καφέ, ξενοδοχείων, κέντρα καταδύσεων κ.ά. Το Nabq Bay είναι επίσης δημοφιλής περιοχή.
  • Το Σαρμ ελ Σέιχ φημίζεται και για τους κοραλλιογενείς υφάλους στο εθνικό θαλάσσιο πάρκο Ras Mohammed. Εκτός των καταδυτικών ημερών, διοργανώνονται εκδρομές στο εντυπωσιακό μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης, η κάποιο άλλο αρχαίο Βιβλικό προορισμό.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα