Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΤουρκία«Η μαγειρική είναι έρωτας» !

«Η μαγειρική είναι έρωτας» !

Τη Μαρία Εκμετσίογλου την είχα γνωρίσει πριν γίνει ευρέως γνωστή στους Ελληνες, μέσα από την τηλεοπτική της εκπομπή, στην οποία παρουσιάζει πολίτικες συνταγές με άρωμα Ανατολής.

Συνέντευξη στην Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Maria’s restaurant Etiler» λέγεται το εστιατόριο που διατηρεί εδώ και δώδεκα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της πόλης, την Etiler.

Πάντα χαμογελαστή, και τότε και τώρα, η Μαρία Εκμετσίογλου μου αποκαλύπτει πόσο πολύ αγαπά τη Θεσσαλονίκη, μου μιλά για τους αγαπημένους της φίλους, αλλά και για τον κόσμο που την αναγνωρίζει στο δρόμο, την αγκαλιάζει και της ζητάει συνταγές.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Λέω καμιά φορά, στο ένα μου χέρι κυλάει αίμα Κωνσταντινοπολίτικο και στο άλλο Θεσσαλονικιώτικο» μου αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία η οποία επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη σχεδόν κάθε δυο μήνες.

‘Οσο για το εάν, στα πλάνα της είναι το άνοιγμα ενός εστιατορίου, στη δεύτερη πατρίδα της, η Μαρία Εκμετσίογλου απαντά «θα το ήθελα πολύ, αλλά για την ώρα, προτιμώ να τρώω στις κουζίνες των αγαπημένων φίλων μου που έχουν εστιατόρια και να μαγειρεύω μαζί τους».

Θάλασσα και εύφορη γη

Για τη Μαρία Εκμετσίογλου, τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική κουζίνα «έχουν πάρα πολλά νοσταλγικά κομμάτια, σ’ ότι αφορά τα αρώματα και τα χρώματα που βάζουμε στις κατσαρόλες μας» και συνεχίζει «και οι δυο λαοί λατρεύουν το κρέας, το ψάρι και το λαχανικό. Υπάρχει εύφορη γη και θάλασσα και μας αρέσει να μαγειρεύουμε ό,τι μας δίνει η γη και ό,τι μας δίνει η θάλασσα. Και αυτό ενώνει γαστρονομικά Ελλάδα και Τουρκία, γιατί περιτριγυριζόμαστε από θάλασσα και πολύ εύφορη γη».

Η Μαρία χρησιμοποιεί πολύ τα μπαχαρικά, «στην Κωνσταντινούπολη το χρησιμοποιούμε πολύ το μπαχαρικό, αλλά διαπιστώνω ότι και στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν».

Λατρεύει την κανέλα, η οποία, θεωρεί, ότι εξιτάρει το πνεύμα, ξυπνάει τον εγκέφαλο, ξεσηκώνει συναισθήματα, σε κάνει πιο ομιλητικό, πιο ευδιάθετο.

«Η κανέλα είναι, μετά το αλάτι και το πιπέρι, αυτή που δίνει το χρώμα. Το αλάτι δίνει τη ζωή στο φαγητό μας, το πιπέρι δίνει την ψυχή και η κανέλα δίνει το κέφι στο φαγητό μας!» εξηγεί χαρακτηριστικά η Πολίτισσα μαγείρισσα.

Πάθος με τη μαγειρική

«Τι είναι μαγειρική για σένα, Μαρία μου;» τη ρωτώ και παίρνω, με μιας, την απάντηση’ «η μαγειρική για μένα είναι έρωτας, είναι πάθος, είμαι παθιασμένη με τη μαγειρική»!

Η Μαρία μου αποκαλύπτει ότι μαγειρεύει ότι της δίνει η γη και η θάλασσα. «Μαγειρεύω την κουζίνα της Μαρίας, δημιουργώ, έχω φαντασία απεριόριστη, έχω τα ακούσματά μου, τις γεύσεις μου, τις νοσταλγίες μου και τις διαφοροποιώ, τις αρωματίζω και τις χρωματίζω».

Η Μαρία τονίζει είμαι «μαγείρισσα. Δεν αντιγράφω υπάρχοντες συνταγές. Εγώ κάνω συνταγές της δικής μου φαντασίας, αλλά με χρώματα κι αρώματα που έχω ζήσει από τους προγόνους μου, από μαμάδες, γιαγιάδες, προγιαγιάδες, νονές, τη θεία μου τη Μηλίτσα, τη θεία μου τη Φιλοθέα, τη νονά μου την Αλίκη που έφτιαχνε την πολίτικη κουζίνα, τη μαμά μου τη Σοφία με τα ντολμαδάκια».

Το τραπέζι ενώνει

Η ιδιαίτερη σχέση που έχει η Μαρία, τόσο με τις κατσαρόλες της όσο και με τα λουλούδια της, φαίνεται από τον τρόπο που εξηγεί το τι εστί μαγειρική.

«Τα φαγητά δίνουν κέφι, το τραπέζι ενώνει την οικογένεια, τα παιδιά με τους γονείς, ενώνει τους ερωτευμένους, ενώνει ένα πολύ σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού» λέει η Μαρία πιστεύοντας ότι οι πιο ισχυρές εμπορικές αποφάσεις και συμβόλαια γίνονται μετά από ένα καλό γεύμα.

Το φαγητό της Μαρίας Εκμετσίογλου «μαγνητίζει» με τα χρώματά του και τα αρώματά του! «Δεν μπορώ να μείνω στο 1940, δηλαδή, επειδή κάποια εποχή δεν είχε χταπόδι και καλαμάρι η Κωνσταντινούπολη, δεν μπορώ να το αποκλείσω από την κουζίνα μου. Δεν μπορώ να αποκλείσω το χταπόδι, που θα το αρωματίσω και θα το κάνω με το βουτυράκι του, το κρασί του, το δαφνόφυλλο του, θα κλαίνε οι κατσαρόλες μου» μου λέει χαρακτηριστικά η Μαρία.

Η Μαρία δεν αντιγράφει συνταγές. «Αυτό είναι και ένα πρόβλημα που έχω με Πολίτισσες νοικοκυρές που ζουν στην Ελλάδα, γιατί λένε «μα αυτά που μαγειρεύετε δεν τα μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας, δεν μαγείρευαν γαρίδες με ρεβύθια».

Αλλά, η Μαρία δεν μαγειρεύει τα φαγητά που έκανε η γιαγιά των Κωνσταντινοπολιτών. «Εγώ μαγειρεύω την κουζίνα της Μαρίας!».

Info

Το γενεολογικό δέντρο της Μαρίας Εκμετσίογλου ξεκινάει από το 1713, στην Κωνσταντινούπολη. Εκείνη, για ένα χρονικό διάστημα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, παντρεύτηκε, έκανε τρία παιδιά: τον Αλέξανδρο που είναι και ο μεγαλύτερος, τον Απόλλων – ο μεσαίος υιός- και τον Πασχάλη -ο μικρότερος-, ο οποίος είναι executive chef και βραβευμένος με πολλά βραβεία.

Λατρεύει τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Κάλυμνο, τη Ρόδο ενώ στις άμεσες προτεραιότητές της είναι να ολοκληρώσει το καινούργιο της βιβλίο με τίτλο «Γεύσεις και αρώματα από τις δυο πλευρές του Αιγαίου».

* Η συνέντευξη είχε δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοδη “Αγγελιοφόρος της Κυριακής” στις 16 Φεβρουαρίου 2014.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα