Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΞενοδοχείαΣτο Άγκιστρο για χαμάμ!

Στο Άγκιστρο για χαμάμ!

Το ταξίδι μέχρι το ακριτικό Άγκιστρο διαρκεί κοντά στη μιάμιση ώρα. Τα εκατόν είκοσι έξι χιλιόμετρα συνοδεύονται από όμορφη μουσική, σταχτί ουρανό γεμάτο σύννεφα, που οσονούπω μετατρέπονται σε σταγόνες βροχής.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου + φωτ. (hiotopoulou@gmail.com)

agistro-xorio

Δυνατής βροχής. Μοσχοβολάει το βρεγμένο χώμα, τα κούτσουρα σιγοκαίγονται στο τζάκι και το ζεστό νερό των ιαματικών λουτρών με προ(σ)καλεί για ένα χαλαρωτικό χαμάμ!

Προικισμένος από τη φύση, ο νομός Σερρών καταφέρνει να προσελκύει επισκέπτες τόσο με τη λίμνη του -τη λίμνη Κερκίνη-, τους ορεινούς του όγκους -το Λαϊλιά με το χιονοδρομικό κέντρο αλλά και το Μπέλες- με τη ζωντανή του πόλη, την τοπική γαστρονομία, τη διασκέδαση, τα Οχυρά κ.ά. Καταφέρνει όμως να προσελκύσει και όλους όσοι επιθυμούν την απόλυτη χαλάρωση και ευεξία. Ο λόγος, οι φυσικές ιαματικές υδροθεραπευτικές του πηγές με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις τους.

Ακολουθώντας το δρόμο για Σέρρες και στη συνέχεια για τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και σε απόσταση 105 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, κάνω πρώτα μια στάση στα λουτρά Σιδηροκάστρου, χτισμένα πάνω στην «πηγή», τα οποία αγναντεύουν το όρος Μπέλες και τον ποταμό Στρυμόνα (τηλ. 23230/22.422).

Τα λουτρά Σιδηροκάστρου αποτελούνται από έναν ομαδικό παραδοσιακό λουτήρα βυζαντινού τύπου, τρία υδρομασάζ, 17 ατομικούς λουτήρες με ελεγχόμενη θερμοκρασία, ενώ υπάρχουν και υπηρεσίες μασάζ και αισθητικής με διάφορες θεραπείες σώματος. Οσον αφορά τη διαμονή, το ξενοδοχείο «Πηγή» αποτελείται από 97 δίκλινα δωμάτια και δυο σουίτες με θέα στο βουνό ή στο Στρυμόνα.

Στα λουτρά Αγκίστρου

Λίγα μέτρα πριν από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στρίβω δεξιά ακολουθώντας την πινακίδα για το Άγκιστρο. Διασχίζω τις ράγες του τρένου, περνάω από το χωριό Προμαχώνας και πιο κάτω από το εμπορικό κέντρο «Procom Big Outlet Center», το οποίο βρίσκεται στο σημείο όπου έγινε εξόρμηση του γερμανικού στρατού κατά των οχυρών το 1941, και συνεχίζω για τον τελικό μου προορισμό.

Κατευθύνομαι προς τις ιαματικές πηγές, εκεί όπου η κίνηση, καθημερινή, μεσημέρι, είναι κάπως χαλαρή. Θα συναντηθώ με τον Λευτέρη Μπάδα, πρόεδρο της νεοσύστατης πολυμετοχικής εταιρίας η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010 και αποτελείται από 208 μετόχους, ανθρώπους και επιχειρηματίες του χωριού.

loutra-agistro

«Τα λουτρά μέχρι πρόσφατα διαχειρίζονταν η κοινότητα Αγκίστρου, με τον “Καλλικράτη” όμως και την ένταξη της κοινότητας στο δήμο Σιντικής (δ.δ. Σιδηροκάστρου, Αχλαδοχωρίου, Προμαχώνα, Αγκίστρου, Πετριτσίου και Κερκίνης), φοβηθήκαμε μην παραμεληθεί η δική μας πηγή και έτσι πήραμε την απόφαση να αναλάβουμε εμείς, οι κάτοικοι του χωριού», μου δηλώνει ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Αγκίστρου ΑΕ».

Σήμερα, τα λουτρά Αγκίστρου αποτελούνται από 8 πισίνες χαμάμ (ένα βυζαντινό που χρονολογείται από το 1.100 μ.Χ. και επτά νεότερους) οι οποίοι διαθέτουν αποδυτήρια και ντουζ. Οσον αφορά τη θερμοκρασία του νερού, από τους 40 βαθμούς Κελσίου που ήταν κάποτε, τώρα έχει πέσει στους 37 βαθμούς, έχει αυξηθεί όμως η ποσότητα του νερού. Εδώ και περίπου δυο χρόνια, έχει διαμορφωθεί, δε, ο εξωτερικός χώρος των λουτρών με γκαζόν, φυτά, σιντριβάνι και ένα εκκλησάκι. Λειτουργεί, επίσης, καφετερία και ξενοδοχείο το οποίο έχει ανακαινιστεί και διαθέτει δωμάτια με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

xamam-agistro

Το χωριό χτες και σήμερα

Ηταν τον 6ο αιώνα μ.Χ., γύρω στο 545 μ.Χ., όταν μια ομάδα οικογενειών προερχόμενη από το Μελένικο μετοίκησε σ’ αυτόν τον τόπο και έκτισε τον οικισμό, η αρχική ονομασία του οποίου ήταν Τσιγγέλι, προερχόμενη από τον αρχηγό της ομάδας που λεγόταν Τσιγγέλης ή Σίγγελος. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το όνομα του χωριού προέρχεται από την ονομασία του όρους Τσιγγέλι, είναι όμως δεδομένο ότι κατά τους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους η οροσειρά ονομαζόταν Παρωραία. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Τσιγγέλι και τότε μετονομάστηκε σε Αγκιστρο.

Έχει μια δεκαετία που ξεκίνησαν οι κάτοικοι του Αγκίστρου να ασχολούνται με τον τουρισμό. Ήταν το 2000, όταν άρχισαν δειλά δειλά τα πρώτα καταλύματα και αυτό με αφορμή τα λουτρά. Τα μηνύματα ήταν θετικά και έτσι όλο και περισσότεροι άρχισαν να ασχολούνται με επιχειρήσεις.

Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι στο Άγκιστρο υπολογίζονται κοντά στους πεντακόσιους και το ευχάριστο είναι ότι το χωριό κρατάει τη νεολαία του. «Υπάρχει έδαφος για απασχόληση», μου απαντούν ο Γιώργος, ο οποίος εδώ και μια τριετία διαχειρίζεται το εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων στην είσοδο του χωριού, και ο Γιάννης, ιδιοκτήτης ταβέρνας και ενοικιαζόμενων δωματίων.

proionta-agistro

Το χωριό έχει νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στα οποία δίνουν παρουσία περίπου 32 παιδάκια. Έχει επτά ταβέρνες και 160 δωμάτια, αριθμός που, σύμφωνα με τον πρόεδρο των λουτρών, δεν επαρκεί ιδίως τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες. Οσο για τις τιμές; «Υπάρχουν δωμάτια που τιμολογούνται για όλα τα βαλάντια, από 40 ώς 80 ευρώ, ανάλογα βέβαια και την εποχή».

Τριγυρίζω στο χωριό, πηγαίνω μέχρι το Ρολόι, το οποίο χρησίμευε και ως πύργος σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και ως τόπος φυλακής κατά τους βυζαντινούς χρόνους και επί οθωμανικής κυριαρχίας. Δημιούργημα του μεγαλογαιοκτήμονα (τσιφλικούχο) και διοικητή Σιδηροκάστρου Δραγωτά ήταν το Ρολόι – Πύργος ύψους 18 μ., σημείο αναφοράς του χωριού. Το Ρολόι χτίστηκε το διάστημα μεταξύ 1245 – 1250, επισκευάστηκε τον 19ο αιώνα από τους Οθωμανούς κατακτητές, ενώ έπαψε να κτυπάει στις 16 Μαρτίου 1941, όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί. Το 2005 έγινε αναπαλαίωση του πύργου.

pyrgos-agistro

Δημιούργημα του βουλγαρικής καταγωγής Δραγωτά φαίνεται ότι ήταν και τα βυζαντινά λουτρά, ο οποίος περνώντας αρκετό καιρό στο Τσιγκέλι τα ήθελε για προσωπική του εξυπηρέτηση.

Η μεσημεριανή σιέστα έχει περάσει, η κυρα-Κούλα έξω στον μπαξέ της κόβει δυο τρία κλωναράκια βασιλικό, «πάρε κορίτσι μου, μοσχοβολάει», μου λέει, ο Γιώργος κερνάει λικεράκι και σπιτικό γλυκό κουταλιού, ε, να πάω και για ένα χαμάμ, δε νομίζετε;

Tips

– Για διαμονή, ενδεικτικά: «Χαμάμ» το ξενοδοχείο που εκμεταλλεύονται τα λουτρά, 11 δωμάτια με γήινες αποχρώσεις και όλες τις σύγχρονες ανέσεις (τηλ. 23230/ 41.420), «Το Ξύλινο Χωριό», 200μ. από το χαμάμ, κουκλίστικα ξύλινα σπιτάκια, δίκλινα δωμάτια με σιδερένιο κρεβάτι και ουρανό, τζάκι, δίπατες σουίτες με τζάκι, μπανιέρα με υδρομασάζ, δωμάτια χωρίς τζάκι, καφέ και εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις (τηλ. 23230/ 41.008),

xylino-xorio-agistro

«Τα Πέτρινα» 5 πέτρινα αυτόνομα διαμερίσματα, παραδοσιακά διακοσμημένα, κουζίνα, τζάκι (τηλ. 23230/ 41.062), «Το Αρχοντικό του Κωστή» 10 ευρύχωρα δωμάτια (7 με τζακόσομπα) σε παραδοσιακή γραμμή, mini bar, hot spot η σουίτα με το κρεβάτι με ουρανό και το τζακούζι (τηλ. 23230/ 41.180), «Οικίες» 4 art rooms (ένα με τζακούζι, ένα με σάουνα), όμορφη διακόσμηση (τηλ. 23230/ 43.010), «Άγκιστρο» ξενοδοχείο λίγο πριν από τα λουτρά, δωμάτια και σουίτες, καφέ μπαρ (τηλ. 23230/ 28.518).

– Για φαγητό, μέσα στο χωριό «Νίκος», «Φιλαράκια», «Περί Ορέξεως», «Της Κυρα-Μαρίας» για σπέσιαλ γουρουνόπουλο κοκκινιστό, ελάφι, βουβάλι, σουτζουκάκια κ.ά., «Το Ξύλινο Χωριό» για σπέσιαλ κότσι, μακαρονάδες, κοκκινιστό, ψητά κ.ά., «Ιχθυοτροφείο» λίγο πριν από το χωριό για πέστροφα ψητή, καπνιστή, «Ο Πλάτανος» 4 χλμ. πριν από το χωριό σε όμορφη τοποθεσία με τρεχούμενα νερά.

– Παραδοσιακά προϊόντα: «Εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων – Η Παράδοση» 1,3 χλμ. πριν από το χωριό, λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και η ομάδα τεσσάρων νέων ανθρώπων του χωριού φτιάχνει γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανά, κους κους, κριθαράκι), λικέρ. Επίσης σερβίρουν καφεδάκι, ουζομεδέδες αλλά και σούπες, ενώ υπάρχουν και προϊόντα από κρέας βουβαλιού, όπως καβουρμάς, λουκάνικα, παστουρμάς (τηλ. 23230/ 41.210).

– Χιλιομετρικές αποστάσεις από Άγκιστρο: Σέρρες 50 χλμ., Κερκίνη 50 χλμ., Οχυρά Ρούπελ 16 χλμ. (τηλ. 23210/ 95.102), σύνορα 11 χλμ., εμπορικό κέντρο «Big Procom» 7 χλμ.

*Το ρεπορτάζ είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2010, οπότε πιθανόν να υπάρχουν τυχόν αλλαγές στις χρηστικές πληροφορίες (Ιανουάριος 2017).

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα