Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΡώμη - η αγαπημένη!

Ρώμη – η αγαπημένη!

ImageΟλα ξεκινούν μ’ έναν αυθεντικό, αρωματικό καφέ στο «S. Eustachio», στην ομώνυμη πλατεία. Εκεί πίνουν οι Ρωμαίοι τον καλύτερο εσπρέσο της πόλης. Και δεν έχουν άδικο…

Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το… σιδερένιο πουλί προσγειώνεται ένα ηλιόλουστο πρωινό του Γενάρη στο αεροδρόμιο Leonardo Da Vinci (Fiumicino) της Αιώνιας πόλης, της Ρώμης. Μιας πόλης που δε μας φτάνει μια ζωή για τη μάθουμε, όπως λέει ένα ρητό, η οποία παραμένει μια μητρόπολη του κόσμου έπειτα από τρεις χιλιετίες Ιστορίας.

Οι τρόποι για να φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας που βρίσκεται στην καρδιά της Ρώμης, στη Piazza Barberini, είναι οι εξής: είτε θα πάρουμε το τρένο «Leonardo Express», το οποίο σε μισή ώρα περίπου καταλήγει στο σταθμό Stazione Termini και από κει στη συνέχεια θα εξυπηρετηθούμε με το μετρό, είτε θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο με το οποίο θα φτάσουμε στο κέντρο σε περίπου μία ώρα, ενώ η τρίτη λύση είναι να πάρουμε το shuttle bus χωρητικότητας έως 8 ατόμων, που μας πηγαίνει απευθείας στο ξενοδοχείο μας. Βεβαίως, υπάρχει και η λύση του ταξί, που όμως αποτελεί και τη λιγότερο συμφέρουσα.

Η πρώτη περίπτωση κοστίζει 14 ευρώ το τρένο συν 1 ευρώ το μετρό (το εισιτήριο ολόκληρης ημέρας, που ισχύει για το μετρό και τα λεωφορεία, κοστίζει 4 ευρώ και συμφέρει), η δεύτερη 7 ευρώ, ενώ η τρίτη και η πιο ξεκούραστη κοστίζει 17,5 ευρώ το άτομο.

Προσανατολισμός της πόλης

Η Ρώμη με τα περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, τους Παλατίνο, Καπιτωλίνο, Αβεντίνο, Κέλιο, Εσκουιλινό, Βιμινάλιο και Κυρηνάλιο.

Το ιστορικό κέντρο της ορίζεται από τον ποταμό Τίβερη με τις εντυπωσιακές γέφυρες και τους μαιάνδρους του στα δυτικά. Βόρεια της πόλης απλώνεται το καταπράσινο πάρκο της Βίλα Μποργκέζε, νότια είναι η Ρωμαϊκή Αγορά, ενώ ανατολικά βρίσκεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Ρώμης. Οσον αφορά το ανεξάρτητο κρατίδιο του Βατικανού, αλλά και την περιοχή του Trastevere, βρίσκονται στη δυτική όχθη του Τίβερη.

Στις πιάτσες της Ρώμης

Must αποτελούν τα περάσματά μας από τις πανέμορφες πλατείες της πόλης. Στην Πιάτσα Ναβόνα (Piazza Navona) θαυμάζουμε τη Fontana dei Quattro Fiumi -το μυθικό γλυπτό του Μπερνίνι με τους τέσσερις ποταμούς του κόσμου, το Νείλο, το Γάγγη, το Δούναβη και το Ρίο ντε λα Πλάτα.

Διασχίζοντας την Corso Vittorio Emanuele φτάνουμε στο Campo de’ Fiori, αγορά με φρούτα και λαχανικά, και φυσικά τριγύρω τις απαραίτητες τρατορίες. Στο δρομάκι Via dei Baullari 5/7, ανάμεσα στο Vittorio Emanuele και στο Campo de’ Fiori, αξίζει ένα γρήγορο πέρασμα είτε για γλυκό είτε για panini με μορταδέλα από το φούρνο «Il Fornaio».

Ανάμεσα στην Πιάτσα Ναβόνα και το Πάνθεον βρίσκεται η Piazza S. Eustachio, εκεί όπου πίνουμε τον καλύτερο καφέ. Η τιμή του εσπρέσο είναι 1,10 ευρώ και του καπουτσίνο 1,40 ευρώ εφόσον τον πιείτε στο μπαρ, ενώ κοστίζουν τουλάχιστον διπλάσια εφόσον επιλέξετε ένα από τα ελάχιστα τραπεζάκια που βρίσκονται έξω από το μαγαζί. Το δε παράδοξο είναι ότι μόλις πιείτε τον καφέ σας έρχεται ο σερβιτόρος και σας αναγκάζει με τον τρόπο του να σηκωθείτε!

Το Πάνθεον στην Piazza della Rotonda αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο κτίριο της αρχαίας Ρώμης, ενώ στην Piazza della Minerva βρίσκεται το όμορφο γλυπτό του Μπερνίνι με τον αιγυπτιακό οβελίσκο πάνω στην πλάτη ελέφαντα. Στην Piazza di Montecitorio εντυπωσιάζει το ομώνυμο παλάτσο με την καμπυλωτή όψη, που από το 1871 στεγάζει τη Βουλή της Ιταλίας.

Η πολυσύχναστη Via del Corso ενώνει δύο πλατείες, στα βόρεια την Piazza del Popolo με την κρήνη που σχεδίασε ο Ντομένικο Φοντάνα και τον οβελίσκο και στα νότια την Piazza Venezia με το ομώνυμο παλάτσο, καθώς και το μνημείο του Vittorio Emanuele και λίγο πιο κάτω το Καπιτώλιο.

Από την Piazza Venezia ξεκινάει η Via dei Fori Imperiali, η οποία πεζοδρομείται τις Κυριακές και απολαμβάνει ο κόσμος τη βόλτα του στην Αγορά του Τραϊανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά καταλήγοντας στο εντυπωσιακό Κολοσσαίο, το σύμβολο της αιώνιας πόλης, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τον επιχρυσωμένο Κολοσσό του Νέρωνα, όπου παρουσιαζόταν ως ο θεός Ηλιος.

Μια άλλη πολυσύχναστη πλατεία είναι η Piazza Barberini, στην αρχή της Via Vittorio Venetto, η οποία υπήρξε το επίκεντρο της εποχής του ’60. Στο κέντρο της πλατείας είναι η κρήνη Fontana del Tritone, όπου ο Τρίτωνας φυσάει μέσα από ένα κοχύλι νερό, ενώ λίγο πιο πέρα εντυπωσιάζει και η Fontana delle Api (Κρήνη των Μελισσών) με τρεις μεγάλες μέλισσες.

Διάσημη και η Piazza di Spagna (Ισπανικά Σκαλιά) με την εκκλησία Trinita dei Monti, την κοσμοσυρροή των τουριστών, αλλά και την αρχή μιας από τις ακριβότερες οδούς, της Via dei Condotti, με φίρμες από επώνυμους οίκους μόδας. Από κει οι δρόμοι στα δεξιά (Via del Bambuino, Via del Corso) οδηγούν στην Piazza del Popolo, ενώ προς τα πάνω οδηγούμαστε στα πάρκα της Villa Borghese.

Τριγυρίζοντας στα δρομάκια γύρω από την Piazza di Spagna, τσιμπάμε κάτι στα πρόχειρα στο «Pastificio». Λειτουργεί από το 1918, βρίσκεται επί της Via delle Croce και υπάρχουν δύο επιλογές ζυμαρικών, τα οποία τρώμε επιτόπου (4,5 – 5 ευρώ η μερίδα). Λίγο πιο κάτω, ξεχωρίζει η «Antica Enoteca» από το 1726, η οποία αξίζει για βραδινό, μ’ ένα μπουκάλι κρασί και μια από τις διαφορετικές πιατέλες που προτείνει η «Εnoteca», με αλλαντικά, τυριά, ανάμεικτη κ.ά.

Απαραίτητο το πέρασμα από τη Fontana di Trevi (Φοντάνα ντι Τρέβι), να ρίξουμε το κέρμα και να κάνουμε ευχή, για να επιστρέψουμε και πάλι στην πόλη.

Στο Βατικανό

Εδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το Βατικανό είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κρατίδιο που υπάρχει σήμερα, με 1.000 κατοίκους, τις δικές του υπηρεσίες και τους δικούς τους κανόνες, με ταχυδρομείο, νόμισμα, εφημερίδα, ραδιοσταθμό. Εχει το δικό του στρατό, των Ελβετών Φρουρών, οι οποίοι φορούν την παραδοσιακή στολή.

Στα δεξιά της βασιλικής του Αγίου Πέτρου είναι το γλυπτό που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Αγγελος, η «Pieta» (η Παναγία με το άψυχο Σώμα του Χριστού). Στο κέντρο της εκκλησίας το στέγαστρο (baldacchino) του Μπερνίνι, ύψους 29μ., κατασκευάστηκε με τον μπρούντζο που αφαιρέθηκε από το Πάνθεον, ενώ πιο κάτω είναι το άγαλμα του Αγίου Πέτρου (δεξιά, όπως κοιτάζετε την Αγία Τράπεζα).

Ανεβαίνουμε και στο θόλο του Αγίου Πέτρου, επιλέγοντας τα 320 σκαλοπάτια και το ασανσέρ πληρώνοντας είσοδο 7 ευρώ (υπάρχει και η επιλογή με τα 551 σκαλοπάτια και είσοδο 5 ευρώ). Από κει πάνω η θέα τόσο στο Βατικανό όσο και στην πόλη είναι καταπληκτική!

Τα μουσεία του Βατικανού πραγματικά εντυπωσιάζουν. Περιπλανιόμαστε σ’ όλες τις αίθουσες μέχρι την Cappella Sistina (Καπέλα Σιξτίνα) με τη μεγαλοπρεπή διακόσμηση. Θαυμάζουμε το αριστούργημα «Δευτέρα Παρουσία» του Μιχαήλ Αγγελου, τη «Δημιουργία» και όλα τα υπόλοιπα έργα.

i

Στην επιβολή συμβολικού «φόρου», από 1 έως και 3 ευρώ ημερησίως, στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη, προχώρησε η Ρώμη, προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια για διαφημιστική προβολή. Πρόκειται για τη δεύτερη ευρωπαϊκή πόλη, μετά τη Βαρκελώνη, που προχωράει σε αυτό το μέτρο, που αναμένεται ν’ αποφέρει στα ταμεία το ποσό των 82 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, 1 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν και οι επισκέπτες που επιθυμούν να κάνουν τουριστικό γύρο με πλοιάριο στον Τίβερη ή με ανοιχτό διώροφο λεωφορείο, ενώ εξαιρούνται από το νέο μέτρο τα παιδιά και όσοι πηγαίνουν στη Ρώμη για ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις.

Ο παραπάνω φόρος συζητείται να επιβληθεί στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους ξενοδόχους, οι οποίοι συζητούν ν’ απεργήσουν στις 17 Μαρτίου, ημέρα επετείου για τα 150 χρόνια ένωσης της Ιταλίας.

Tips

– Trastevere, στη δυτική πλευρά του ποταμού Τίβερη. Περιοχή με καφέ, εστιατόρια και τρατορίες. Κέντρο του Trastevere η Piazza Santa Maria in Trastevere με την ομώνυμη πλατεία. Νησί του Τίβερη (Isola Tiberina) διασχίζοντας την παλαιότερη γέφυρα του ποταμού, την Ponte Fabricio.

– Castel Sant’ Angelo, επιβλητικό μνημείο στις όχθες του Τίβερη. Υπήρξε μαυσωλείο, κάστρο, παπική φυλακή και μουσείο. Λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή. Ponte Sant’ Angelo, η πιο εντυπωσιακή γέφυρα του Τίβερη, όπου ο Μπερνίνι σχεδίασε το 1667 τους δέκα αγγέλους που την κοσμούν.

– Basilica di Santa Maria Maggiore με αχανές μπαρόκ εσωτερικό και ρομανικό κωδωνοστάσιο. Largo di Torre Argentina, με τα ερείπια ρωμαϊκών ναών.

– Τιμές: εισιτήριο για Ρωμαϊκή Αγορά, Παλατίνο, Κολοσσαίο 12 ευρώ, για Μουσεία Βατικανού 15 ευρώ. Καφές (εσπρέσο) στο μπαρ 0,80 – 1,10 ευρώ, στο τραπέζι 2 – 2,5 ευρώ, πάστα 7 – 10 ευρώ, πίτσα 8 – 10 ευρώ, ποτήρι κρασί 5 – 10 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα