Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tips της Νιος

Tips της Νιος

* Ο Γιαλός – το λιμάνι της Ιου- απέχει 2 χλμ. από τη Χώρα. Υπάρχει και το μονοπάτι που συνδέει τα δυο μέρη, και είναι ευκολότερο να το κατηφορίσετε, από τη Χώρα στο Γιαλό. Κάνα δεκάλεπτο είναι, μπορεί και λιγότερο.

Image

* Στη Χώρα η πλατεία της Κάτω Πιάτσας με τα καφέ μπαρ συγκεντρώνει πολύ κόσμο, κυρίως τις νυχτερινές ώρες – όπως άλλωστε και όλα τα bar – club. Στα συν το club BARU, του Πλούτωνα, στο κεντρικό δρομάκι της Χώρας, στεγάζεται σε εντυπωσιακό νεοκλασικό οίκημα. Ατμοσφαιρικό μπαράκι το Βάλσαμο με σούπερ μουσικές που βάζει η Μαριάννα και στο σέρβις τον ευγενέστατο Γιώργο. Στο μπαρ ο Χάρης. Κόσμο, από νωρίς, μαζεύει και το Click. Το Crazy Cake Hole μικρό και γουστόζικο για γλυκά, κοκτέιλς και πρωινά.

Image

* Ανεβείτε στην Παναγία Γκρεμιώτισσα με τον φοίνικα να ξεχωρίζει στην αυλή της και βεβαίως με τη μοναδική θέα τόσο στη Χώρα όσο και στην κοντινή Σίκινο! (σ.σ. Εκεί αξίζει να ανέβει κανείς για τη δύση του ηλίου).

Image

* Από την Ανω Πιάτσα το σοκάκι οδηγεί στα σκαλοπάτια και από κει στην περιοχή των Ανεμόμυλων, οι οποίοι στο παρελθόν αποτελούσαν στοιχείο της παραγωγικής δύναμης του νησιού.

* Πάνω από το δρόμο είναι το θέατρο «Οδ. Ελύτης» με θέα στη Σαντορίνη και το Αιγαίο, καθώς και το μουσείο μοντέρνας τέχνης «Γιάννης Γαΐτης – Γαβριέλα Σίμωση» το οποίο δυστυχώς δε λειτουργεί και στέκει εκεί αφημένο στη μοίρα του!

* Να πάτε στο Παλαιόκαστρο (16 χλμ. από Χώρα και 10 λεπτά περπάτημα σε καλοφτιαγμένο μονοπάτι) με το εκκλησάκι και τη μοναδική θέα στην Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, την Αντίπαρο και την Πάρο.

Image* Στον τάφο του Ομήρου, στον Πλακωτό (14 χλμ. από Χώρα) αλλά και στον αρχαιολογικό καλοδιατηρημένο οικισμό του Σκάρκου – του αρχαιότερου κυκλαδικού οικισμού και στο αρχαιολογικό μουσείο, στη Χώρα, που στεγάζεται στο Αμοιραδάκειο Μέγαρο (τηλ. 22860 91246).

Image

Ακόμη…

* Στο Μαγγανάρι (26 χλμ. από Χώρα) με τις τέσσερις παραλίες του, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια, στην Αγ. Θεοδότη με τη μεγάλη σε μήκος παραλία, ξαπλώστρες και ομπρέλες, καντίνα στην άκρη, μια ταβέρνα και ένα συγκρότημα με πισίνα λίγο πιο ψηλά.

* Δοκιμάστε νιώτικα τυριά (κεφαλοτύρι, ξινό – φρέσκο μαλακό τυρί-, μυζήθρα, αγελαδινή γραβιέρα και βεβαίως σκοτύρι το παραδοσιακό της Ιου με θρούμπι, πιπέρι και άλλα βότανα). Υπάρχει τυροκομείο, στη θέση Διασέλια, στο δρόμο για Ψάθη.

Image* Υπάρχει πολύ συχνή συγκοινωνία με τα ΚΤΕΛ Ιου, για τις πολυσύχναστες παραλίες, ενώ για Αγ. Θεοδότη (10 χλμ. από Χώρα) και Ψάθη (18 χλμ. από Χώρα) υπάρχει μόνο ένα δρομολόγιο (αναχώρηση στις 11.35 π.μ. από Χώρα και επιστροφή 16.00 από Ψάθη και 16.30 από Αγ. Θεοδότη). Ιδιαίτερα εξυπηρετικό και το προσωπικό στο γκισέ των ΚΤΕΛ. Αν θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, είναι η «Τροχοκίνηση» του Γιάννη, στη Χώρα (τηλ. 22860 91166). Υπάρχει κι άλλο γραφείο ενοικιάσεων στο Γυαλό.

* Για τους συνειδητοποιημένους γυμνιστές, είναι η παραλία Κολιτσάνοι, πολύ κοντά στη Χώρα, δρόμος περίπου 600 μ. και στη συνέχεια σύντομο μονοπάτι. Προσέξτε όμως, αν θέλετε να το ευχαριστηθείτε κατεβείτε νωρίς το πρωί. Διαφορετικά με το πέρασμα της ώρας, κατεβαίνει – συγγνώμη για την έκφραση- η σάρα και η μάρα.

Image* Για οικονομική διαμονή, σε απλά δωμάτια, στη Χώρα, Nefeli Rooms. Στην αρχή περίπου του μονοπατιού που συνδέει τη Χώρα με το Γυαλό (τηλ. 6979 199070). Image

* Απολαύστε τα πανέμορφα βοτσαλωτά στο Γιαλό του καλλιτέχνη Γιάννη Λουκιανού, γέννημα θρέμμα Νιώτης, ο οποίος ασχολείται με την τέχνη του ψηφιδωτού και του βοτσαλωτού από το 1985. Κοσμεί κτίρια και αυλές ενώ είναι και συγγραφέας σχετικών βιβλίων.

Image* Σε απόσταση, μόλις 7 ναυτικών μιλίων, από την Ιο, απέχει η Σίκινος (35 λεπτά με το συμβατικό καράβι), η δε Φολέγανδρος 18 ν.μ. (περίπου 1 ώρα και κάτι). Στην Ιο φτάνετε από Πειραιά ή από Ραφήνα. Για τους Θεσσαλονικείς μια πιο σύντομη προσέγγιση στο νησί είναι μέσω Σαντορίνης (αεροπορικώς για Σαντορίνη -υπάρχουν εποχιακές πτήσεις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και από κει ακτοπλοϊκώς, διαδρομή 1 ώρα με το καταμαράν, 22 ναυτικά μίλια).

Image

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα