Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΤαξίδι στην πολύχρωμη Ιορδανία!

Ταξίδι στην πολύχρωμη Ιορδανία!

Η μοναδική «τριανταφυλλένια πόλη», όπως την αποκαλούν, η ροδοκόκκινη Πέτρα, ένα από τα πλέον φημισμένα αξιοθέατα της χώρας και χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κείμενο: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Η πρωτεύουσα, Αμάν, η Μεδεβά – ή αλλιώς Μάνταμπα- η πόλη των ψηφιδωτών, η Δεκάπολις, η Νεκρά Θάλασσα -το χαμηλότερο σημείο της γης όπου καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιζήσει μέσα στο εξαιρετικά αλμυρό νερό της.

Και στο νότο, η κοιλάδα Γουάντι Ραμ (Wadi Rum) με την χαρακτηριστική κόκκινη άμμο, και πιο κάτω, η Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ιορδανία συνορεύει βόρεια με τη Συρία, ανατολικά με το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, δυτικά με το Ισραήλ ενώ νοτιοδυτικά βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας καταλαμβάνει η έρημος της Ιουδαίας, τα βουνά της είναι κυρίως χαμηλά ενώ ο Ιορδάνης ποταμός αποτελεί το φυσικό όριο της με τη Συρία.

Είναι μια χώρα ασφαλής, φιλόξενη, με πληθώρα αξιοθέατων που αξίζει να επισκεφτεί ο τουρίστας, κάποια από αυτά μοναδικά στο είδος τους.

Ο πληθυσμός στην Ιορδανία υπολογίζεται περίπου 6 εκ. άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι Παλαιστίνιοι έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τους Ιορδανούς. Τα 2 εκ. κατοικούν στην πρωτεύουσα, το Αμάν, ενώ όσον αφορά τη θρησκεία, το 94% είναι μουσουλμάνοι και ένα 6% χριστιανοί ορθόδοξοι.

DSC_0017

Αμάν – η πρωτεύουσα

Πρωτεύουσα της Ιορδανίας είναι το Αμάν, πολυσύχναστο εμπορικό και διοικητικό κέντρο με σύγχρονα κτίρια, φαρδείς δρόμους, ξενοδοχεία γνωστών αλυσίδων, καλά εστιατόρια, μουσεία κ.ά. Το Αμάν στην εποχή του Χαλκού ήταν γνωστό με την ονομασία Ραμπάτ Αμμούν (η Ραβάθ της Παλαιάς Διαθήκης), που σημαίνει «βασιλική πόλη» ή «πόλη των πηγών». Το 333 π.Χ. κυρίευσε την πόλη ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου ο Πτολεμαίος Β’, ο Φιλάδελφος, την ξανάκτισε κατά το ελληνικό ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα και τη μετονόμασε Φιλαδέλφεια. Το Αμάν αρχικά απλωνόταν πάνω σε επτά λόφους όπως η Ρώμη, ενώ τώρα καλύπτει τουλάχιστον 19 λόφους.

DSC_0032

Μάνταμπα και όρος Νέμπο

H Μεδεβά – ή αλλιώς Μάνταμπα- είναι η πόλη των ψηφιδωτών και εκεί, μεταξύ άλλων, θα δείτε την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και το βυζαντινό ψηφιδωτό χάρτη των Αγ. Τόπων στο δάπεδό της.

Στο όρος Νέμπο λέγεται ότι πέθανε και ετάφη ο προφήτης Μωϋσής ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η θέα με την κοιλάδα της Ιορδανίας, τη Νεκρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή.

DSC_0068

Πέτρα

Στην άκρη της αραβικής ερήμου φωλιάζει η μυστηριώδη πόλη των αρχαίων Ναβαταίων, η ροδοκόκκινη πόλη Πέτρα. Πρόκειται για το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Ιορδανίας όπου πάνω από 2.000 χρόνια χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους νομάδες Ναμπάτες Αραβες, Βεδουΐνους που ήρθαν από το Βορρά. Η Πέτρα από το 1985 είναι χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενώ λέγεται ότι αποτελεί ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου. Υπάρχουν έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου και όπως φαίνεται και από το όνομα, η Πέτρα είχε δεχτεί την παρουσία των Ελλήνων, και αργότερα και των Ρωμαίων. Η Πέτρα περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. χάθηκε από το χάρτη και παρέμεινε στην αφάνεια για περισσότερο από 1.700 χρόνια, έως ότου την ανακάλυψε ο Ελβετός εξερευνητής John Lewis Burckhart το 1812.

DSC_0004

Αφού περάσετε την είσοδο, ύστερα από 600 μ. φτάσετε στο φαράγγι (σικ) το οποίο έχει μήκος 1,3 χλμ., πλάτος 5 μ. και ύψος 200μ. Περπατώντας το, φτάνετε στο «Ελ Χάζνεχ» -Το Θησαυροφυλάκιο- το οποίο αποτελεί ένα από τα κομψότερα απομεινάρια της αρχαιότητας. Είναι λαξευμένο σε μασίφ βράχο από την πλευρά του βουνού και έχει ύψος περίπου 50μ. και πλάτος 30μ. Εκτός από το «Θησαυροφυλάκιο» έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε εκατοντάδες άλλα κτίσματα όπως βασιλικούς τάφους, λουτρά, δεξαμενές, κατοικίες, τον ελληνιστικό ναό στο μοναστήρι El Deir, το ρωμαϊκό θέατρο του 1ου αιώνα π.Χ. χωρητικότητας 3.000 θέσεων κ.ά.

Η Πέτρα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, διαθέτει πληθώρα ξενοδοχείων, εστιατορίων και βεβαίως καταστημάτων με σουβενίρ, διακοσμητικά, είδη σπιτιού κ.ά.

DSCN6588

Έρημος Wadi Rum

Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή η οποία καλύπτει 720 τετρ. χλμ. τοπίο ερήμου και δίνει τη δυνατότητα για τζιπ σαφάρι, τρέκινγκ, αναρρίχηση καθώς και για διαμονή σε τουριστικά κάμπινγκ. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της, η δε εμπειρία που ζει ο ταξιδιώτης εκεί είναι μοναδική! Κατά την επίσκεψή σας στο Wadi Rum, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ένα δεκάλεπτο βίντεο όπου θα μάθετε πώς δημιουργήθηκε η έρημος Wadi Rum – η περιοχή κάποτε ήταν θάλασσα- και θα πληροφορηθείτε για την χλωρίδα και πανίδα, για τον τρόπο ζωής των βεδουίνων αλλά και για τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε. Στα must το σαφάρι με τζιπ στην έρημο, όπου μεταξύ άλλων, θα δείτε το ναό των Ναβαταίων, την Πηγή του Λόρενς κ.ά. Στην περιοχή έχουν γυριστεί σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων, «Ο Λώρενς της Αραβίας».

DSC_0102

Άκαμπα

Η Άκαμπα βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα με τον εντυπωσιακό βυθό της και τα κρυστάλλινα νερά. Διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες και resorts και η περιοχή είναι κατάλληλη για χαλάρωση, καταδύσεις, snorkeling κ.ά. Η θέση της Άκαμπα είναι στρατηγική αφού αποτελεί πέρασμα από την Ασία στην Αφρική και την Ευρώπη.

DSCN8421

Νεκρά Θάλασσα

Η Νεκρά Θάλασσα είναι το χαμηλότερο σημείο της γης, 400 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ονομάστηκε Νεκρά Θάλασσα επειδή καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιζήσει μέσα στο εξαιρετικά αλμυρό νερό της και δεν επιτρέπει σε κανένα αντικείμενο να βυθιστεί. Η περιεκτικότητα άλατος στη Νεκρά Θάλασσα κυμαίνεται περίπου στο 33% ενώ αντίστοιχα στους ωκεανούς δεν υπερβαίνει το 3%. Αυτό δημιουργεί άνωση με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να βουλιάξει κανείς στη Νεκρά Θάλασσα.

DSCN6533

 

Tips 

– Είναι και η Δεκάπολις με τις δέκα ελληνορωμαϊκές πόλεις, η Μάχαιρος (Makawir) όπου αποκεφαλίστηκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, η Γέρασα – από τις καλύτερα διατηρημένες ρωμαϊκές επαρχιακές πόλεις του κόσμου-, τα Γάδαρα – γνωστά με την ονομασία Umm Qays- με την πανοραμική θέα στη λίμνη Τιβεριάδα (θάλασσα της Γαλιλαίας), το Βαπτιστήριο στον Ιορδάνη ποταμό όπου ο Ιωάννης βάπτισε τον Χριστό.

DSCN6538

Info

– Η ώρα στην Ιορδανία είναι ίδια με την Ελλάδα. Εθνικό νόμισμα είναι το ιορδανικό δηνάριο (JD) με την ισοτιμία να είναι 1 ευρώ προς 0,77 JD ή αλλιώς 1 JD ισούται με 1,29 ευρώ.

– Για την είσοδο στη χώρα χρειάζεται διαβατήριο και η βίζα μπορεί να εκδοθεί κατά την άφιξή σας στην Ιορδανία.

– Από την Ιορδανία, αξίζει να αγοράσετε χειροτεχνήματα, κιλίμια από την Μάνταμπα, σκαλισμένο ξύλο ελιάς, κοσμήματα Βεδουΐνων, πετρώματα από την Πέτρα, παλιά ξίφη, χρωματιστή άμμο που πουλιέται σε βαζάκια, μπαχαρικά από το Αμάν, καλλυντικά προϊόντα και άλατα μπάνιου από τη Νεκρά Θάλασσα κ.ά.

– Πρόσβαση: Με Royal Jordanian Airlines μέσω Αθηνών με την πτήση να διαρκεί περίπου 2 ώρες. Οικονομικότερη επιλογή είναι με Turkish Airlines από Θεσσαλονίκη μέσω Κωνσταντινούπολης. Από Κωνσταντινούπολη, το ταξίδι για Αμάν διαρκεί 3 ώρες. Το νέο σύγχρονο κτίριο του διεθνούς αεροδρομίου Queen Alia, έχει τεθεί σε λειτουργία, εδώ και 1,5 περίπου χρόνο.

– Κατά την παραμονή σας στη χώρα, γευτείτε αυθεντικά παραδοσιακά πιάτα όπως mutabbal (μελιτζάνα με ταχίνι και σος), tabouleh, kubbeh (μοιάζει με κεφτεδάκι), kifta (κρέας με σος ταχίνι και πατάτες), kebab κ.ά.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα