Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηStreet food και νέα γαστρονομία!

Street food και νέα γαστρονομία!

Τηγανητό καλαμαράκι και πατάτες ή καπνιστό χέλι με ταραμά wasabi και φύκια wakame;

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Kapnisto xeli

«Street food vs New Gastronomy» ήταν ο τίτλος, ή, αν θέλετε, το θέμα συζήτησης στο σημερινό 2ο συνέδριο γαστρονομίας που διοργάνωσε το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Ένα στρογγυλό τραπέζι, 8 μάγειροι, σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων και χώρων εστίασης, 1 ζαχαροπλάστης, δυο παρουσιαστές, ένας διευθυντής επισιτισμού, μια αίθουσα γεμάτη από σπουδαστές και ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το φαγητό!

Synedrio geniko

«Σκοπός του συνεδρίου είναι να αποδώσουμε στο κοινό τις διαφορές μεταξύ του Street food και της νέας γαστρονομίας, να δούμε πώς συμπεριφέρονται και πώς αλληλοεπιδρούν στην πόλη μας τα δυο γαστρονομικά φαινόμενα» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο διευθυντής Τουρισμού και Επισιτισμού ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Καραφουλίδης.

Όπως ο ίδιος συμπληρώνει, στόχος του συνεδρίου είναι «να μάθουμε από τους συμμετέχοντες τι ακριβώς συμβαίνει, και βεβαίως να απολαύσουμε τα εδέσματα για να μπορούμε εκτός της ακοής και μέσα από τη γεύση να καταλάβουμε τι γίνεται πάνω στο κομμάτι αυτό».

Panagiotis debbie Ο διευθυντής Τουρισμού & Επισιτισμού ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Καραφουλίδης, με την υπογράφουσα

Street food ή New Gastronomy;

Ποιο από τα δυο είδη, προτιμάει ο κ. Καραφουλίδης; «Street food μέσα από το New Gastronomy, και τα δυο μπορούν να παντρευτούν, δεν σημαίνει ότι το ένα πρέπει να είναι διαχωρισμένο από το άλλο, μπορούν και τα δυο να συνυπάρχουν και ίσως και γαστρονομικά να συνδυάζουν» επισημαίνει στο debbiestravel.gr.

Το street food για την Ελένη Ψυχούλη, σημερινή παρουσιάστρια του συνεδρίου, είναι ένα είδος, όπου, «ταυτίζονται όλοι’ όλες οι γενιές, οι ηλικίες, όλα τα γούστα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο είδος αγγίζει την παράδοση, είναι συνταγές με ιστορία πίσω τους, και που σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται τεχνική και ειδικός εξοπλισμός για το μαγείρεμα.

Street food

Σε αντίθεση με την υψηλή γαστρονομία, η οποία, όπως η ίδια είπε, δεν ταυτίζεται με όλον τον κόσμο.

«Η υψηλή γαστρονομία ‘δανείζεται’ την έμπνευσή της από το street food’ είναι η νέα τάση» είπε χαρακτηριστικά η Ελένη Ψυχούλη, στο στρογγυλό τραπέζι με τους συμμετέχοντες σεφ και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Καλλίδης υποστηρίζει ότι street food και νέα γαστρονομία είναι όλα μαζί.

Είναι όλα αυτά που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου συνεδρίου γαστρονομίας’ είναι τα φρέσκα υλικά και οι καλές πρώτες ύλες, είναι οι παραδοσιακές συνταγές και τα ‘πειραγμένα’ πιάτα, είναι ο συνδυασμός φαγητού και διασκέδασης, είναι το τι εκφράζει τον καθένα, είναι το πάντρεμα του street food ΚΑΙ της νέας γαστρονομίας.

Trapezi

*

Στο στρογγυλό τραπέζι και στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχαν ο Δημήτρης Παμπόρης executive chef του «Ekies Resort», ο Δημήτρης Εικοσιδυός από τα «22Σουβλάκια», ο Θανάσης Κάλφας του new entrie εστιατορίου «Μαύρη Χήνα», ο Πέτρος Πουλίδης του «Γιόκ Μπαλίκ» (Όχι ψάρι), ο Δημήτρης Τασιούλας του «THRIA», ο Δημήτρης Αλτίνογλου από το «Χαρτί Καλαμάρι», ο Παναγιώτης Δεληθανάσης σεφ του «MAREA», ο Ζαχέμ Ραέντ από τα «Falafel» και ο Κωνσταντίνος Λιάπης με τον «Κόκκινο Σκούφο».

Kokkinos skoufos Ο Κωνσταντίνος Λιάπης με τον πατέρα μου Γιάννη, που φτιάχνει λουκουμάδες από το 1970!

-Στην ανοιχτή κουζίνα και τη γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε μετά τη γαστρονομική συζήτηση, συμμετείχαν και τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων. Όπως δήλωσε στο debbiestravel.gr ο καθηγητής στα ΙΕΚ και σεφ, Παναγιώτης Σιαφάκας, «τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ κάνουν προσπάθειες για  ανάδειξη της τοπικής κουζίνας’ η γιαννιώτικη κουζίνα είναι από τις πιο γευστικές που υπάρχουν στην Ελλάδα, μπορείς να μαγειρέψεις από το φλοιό του δέντρου μέχρι το φύλλο του δέντρου» είπε ο κ. Σιαφάκας συμπληρώνοντας «το ατού μας είναι οι πίτες, και αυτό θα αναδείξουμε εδώ με λίγο διαφορετικό τρόπο».

Gianniotikes Pites

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα