Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη«Φρένο» από ρωσικές κρατήσεις και επενδύσεις

«Φρένο» από ρωσικές κρατήσεις και επενδύσεις

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν «χρονιά ρεκόρ» για τον ελληνικό τουρισμό. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: 24 εκατ. αφίξεις και 13,5 δισ. ευρώ.

Όμως, οι εξελίξεις σε Ευρώπη, Ρωσία και γενικότερα ανά τον κόσμο, φέρνουν αστάθεια και ταυτόχρονα πάγωμα σε προκρατήσεις, κυρίως από τη ρωσική αγορά, καθώς και σε μελλοντικές επενδύσεις.

Ετσι, οι επιχειρηματίες του τουριστικού κόσμου της χώρας μας κάνουν στροφή σε άλλες αγορές, κυρίως στην Κεντροδυτική Ευρώπη, αλλά και σε Βαλκάνια, Τουρκία, Ιταλία κ.α.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Αιτία του παγώματος από την αναδυόμενη – τα τελευταία 3-4 χρόνια- αγορά της Ρωσίας, αποτελούν αφενός η συνεχιζόμενη διολίσθηση του εθνικού τους νομίσματος – του ρουβλίου- (σ.σ. η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ρουβλίου είναι 1 προς 76.18), η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι κυρώσεις που επιβάλει η Ε.Ε. στο ρωσικό κράτος, και αφετέρου η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα του συνόλου των παραπάνω αιτιών είναι, οι επιχειρηματίες του τουριστικού κόσμου της χώρας μας να κάνουν στροφή σε άλλες αγορές, κυρίως στην Κεντροδυτική Ευρώπη, αλλά και σε Βαλκάνια, Τουρκία, Ιταλία κ.α., παρά το γεγονός, ότι λόγω των πρόσφατων εκλογών υπήρξε στασιμότητα στις προκρατήσεις από όλους.

Σ’ ότι αφορά τους Ρώσους τουρίστες, οι προκρατήσεις, αυτή τη στιγμή, έχουν κατρακυλήσει, περίπου στο 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. «Το τοπίο με τους Ρώσους είναι απόλυτα παγωμένο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, κυρίως λόγω της συνεχούς διολίσθησης του ρουβλίου» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας, ότι η Ελλάδα είναι για τους Ρώσους ο πιο φθηνός προορισμός στην Ευρώπη, κυρίως στο «all inclusive».

Ετσι, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, εντοπίζοντας το πρόβλημα, ήδη από πέρυσι, στρέφει την παρουσία του, ακόμη πιο δυναμικά, στην Κεντροδυτική Ευρώπη – με τη Γερμανία να πρωταγωνιστεί- αλλά και σε Ιταλία, Βαλκάνια, Τουρκία κ.α. «Η Χαλκιδική άρχισε να γίνεται αναγνωρίσιμη στους Τούρκους, και ενώ το 2014 σημειώθηκαν περί τις 3.000 αφίξεις, εκτιμούμαι ότι φέτος θα έχουμε αύξηση 10%» σχολίασε ο κ. Τάσιος.

Ανοδο παρουσιάζει και η Ολλανδική αγορά, η οποία διεκδικεί μεγάλο μερίδιο στη Χαλκιδική, με τις μέχρι τώρα κρατήσεις, να παρουσιάζουν αύξηση 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εκτεθειμένοι στη ρωσική αγορά

Αναμφίβολα, η γειτονική μας Χαλκιδική, είναι από τις περιοχές της Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια απορροφούσε μεγάλο μέρος του τουρισμού της, από την αγορά της Ρωσίας και γενικότερα της Ανατολικής Ευρώπης. Ηταν από τις περιοχές, που πέρυσι δέχτηκε χτυπήματα από το «ντόμινο» κατάρρευσης μεγάλων τουριστικών πρακτορείων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το 2013 σημειώθηκαν περί τις 130.000 αφίξεις Ρώσων τουριστών, και πέρυσι, καταγράφηκε μείωση της τάξεως του 10%.

Γι’ αυτό άλλωστε ο τουριστικός κόσμος του νομού, που έχει στο πελατολόγιο του Ρώσους τουρίστες, στρέφεται σε άλλες αγορές, ώστε να καλύψει το κενό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

«Υπάρχει γενική ανησυχία, αφού η μείωση στις προκρατήσεις, αυτή τη στιγμή, από τη ρωσική αγορά φτάνει το 50%, σε Ελλάδα και Χαλκιδική» αναφέρει στο debbiestravel.wordpress.com ο Νίκος Γρηγοριάδης, διευθύνων σύμβουλος Ομίλου ξενοδοχείων στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαλκιδική είναι αρκετά εκτεθειμένη στη Ρωσική Αγορά, «και θα είναι δύσκολο να καλυφθεί η διαφορά, αν -και όταν- ομαλοποιηθεί η κατάσταση». Ο λόγος, οφείλεται στο γεγονός, ότι οι θέσεις των αεροπλάνων είναι καθορισμένες, «και είναι δύσκολο – έως αδύνατον- να προστεθούν περισσότερες πτήσεις» λέει ο κ. Γρηγοριάδης. Ετσι, ο ίδιος, για τις επιχειρήσεις του Ομίλου του, στρέφεται σε αγορές όπως τα Βαλκάνια, η Τουρκία, η Ιταλία αλλά και η Ρουμανία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Και ο Γιώργος Δούκας, διευθυντής πωλήσεων πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, στη Ν. Ποτίδαια, ρωσικών συμφερόντων, βλέπει μείωση 30% στις προκρατήσεις τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Συνεχίζουμε με δυνατές προσφορές, αλλά και κινούμαστε με δράσεις προς όλες τις αγορές για να έχουμε ισορροπία στην πελατεία μας» λέει ο κ. Δούκας, αναφέροντας τα Βαλκάνια, τις Γερμανόφωνες χώρες αλλά και την Ολλανδία και το Βέλγιο.

700.000 Ρώσοι τουρίστες

Η αυξητική τάση των Ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, ήδη, από πέρυσι, έχει πάρει την κατιούσα, και σύμφωνα με τον Γιώργο Κουρτίδη, πρόεδρο του Ομίλου Ambotis Tours, που, μεταξύ άλλων, επενδύει στον εισερχόμενο τουρισμό, «για την πτώση δεν φταίει μόνο ένας παράγοντας, αλλά το σύνολο πολλών».

Οπως μας αναφέρει ο κ. Κουρτίδης, η έλευση 1.350.000 περίπου Ρώσων τουριστών στη χώρα μας το 2013, μειώθηκε στο 1.050.000 περίπου πέρυσι, ενώ οι προβλέψεις του για φέτος, είναι οι περί τους 700.000 Ρώσους. Οπως χαρακτηριστικά λέει «θα είναι ένα όνειρο αν πιάσουμε αυτό το νούμερο» και συμπληρώνει «το ζήτημα όμως είναι να πουλάμε και σε καλές τιμές, διότι πέρυσι το 35%- 40% ήρθαν με πακέτα κάτω του κόστους».

Σ’ ότι αφορά τη μείωση των προκρατήσεων των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, εκτός από τους παράγοντες που προαναφέραμε (πτώση ρουβλίου, πτώση τιμών πετρελαίου, εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, κυρώσεις από Ε.Ε. προς Ρωσία), ο κ. Κουρτίδης αναφέρεται τόσο και στο «all inclusive», όπως επίσης και στην ανάκαμψη της Αιγύπτου αλλά και στην αυξητική τάση έλευσης Ρώσων προς Τουρκία.

«Το 70%-75% των Ρώσων τουριστών έρχεται επιλέγοντας το «all inclusive», και αυτό διότι, γι’ αυτούς η Ελλάδα είναι οικογενειακός προορισμός» αναφέρει ο κ. Κουρτίδης εξηγώντας ότι το «all inclusive» «δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα μείνουν κλεισμένοι στα ξενοδοχεία».

Εδώ, να σημειώσουμε, ότι η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, σ’ ότι αφορά το all inclusive τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια εις βάρος των συγκεκριμένων προϊόντων. «Αντίθετα, μέσα από την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των συγκεκριμένων προϊόντων θα ενισχυθεί η διάχυση του οφέλους του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος στις τοπικές αγορές και κοινωνίες» είπε η κα. Κουντουρά.

Σ΄ ότι αφορά την άνοδο των κρατήσεων προς Αίγυπτο, αλλά και η σταθερή και αυξητική ζήτηση για Τουρκία, «οι δυο χώρες κάνουν διάφορες κινήσεις που διευκολύνουν τους Ρώσους τουρίστες» λέει στο debbiestravel.wordpress.com ο κ. Κουρτίδης.

Να υπενθυμίσουμε, ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, με την «Αραβική Ανοιξη» πριν δυο χρόνια, βοήθησαν, μεταξύ άλλων, στο να αυξηθεί το ρεύμα τουριστών προς την χώρα μας. Πιθανή ανάκαμψη, αναμφίβολα, θα προσθέσει ένα ακόμη «αγκάθι» στους ήδη προβληματισμούς του τουριστικού κόσμου της Ελλάδας.

Ζητούν πίσω τις προκαταβολές

Το πάγωμα στις προκρατήσεις των Ρώσων τουριστών στις ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής, επεκτείνεται και στο ενδιαφέρον εκείνων που ονειρεύονται μια εξοχική κατοικία στις δαντελένιες ακτές του νομού.

«Υπάρχει πάγωμα’ άλλοι ζητούν τις προκαταβολές τους πίσω, άλλοι επιδιώκουν μείωση τιμών ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που έγιναν ακυρώσεις χάνοντας οι υποψήφιοι επενδυτές την προκαταβολή» επισημαίνει στο debbiestravel.wordpress.com ο πρόεδρος των Κτηματομεσιτών νομού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρώτο «πόδι», οι δε λόγοι που έχουν οδηγήσει στο πάγωμα, είναι οι πρόσφατες εκλογές, η πτώση του ρουβλίου αλλά και οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωσία.

Οι τουριστικές επενδύσεις προχωρούν

Στον αντίποδα με τις προκρατήσεις, οι τουριστικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά, κάποιες την άνοιξη του τρέχοντος έτους, και κάποιες άλλες εντός του 2016.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι τουριστικές επενδύσεις στα τρία «πόδια» της Χαλκιδικής, έχουν θέσει υψηλό στόχο, και κατ’ επέκταση, τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

«Τα resorts που θα δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, στη Χαλκιδική, θα αυξήσουν το οικονομικό επίπεδο των τουριστών» σημειώνει  ο Γιώργος Κουρτίδης, πρόεδρος του Ομίλου Ambotis, που, μεταξύ άλλων, επενδύει στον εισερχόμενο τουρισμό.

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να λειτουργήσει το πλήρως ανακαινισμένο πρώην «Gerakina Beach», στον οικισμό Γερακινή, στον Πολύγυρο, συμφερόντων του αμερικάνικου επενδυτικού fund Oaktree και της ΣΑΝΗ ΑΕ. Το συγκεκριμένο resort, με την ονομασία Ιkos Olivia, ανήκει στα Ikos Resorts, το νέο brand πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Θα είναι ένα από τα 7 – 10 συνολικά ξενοδοχεία που σχεδιάζει ο Ομιλος να λειτουργήσει στην Ελλάδα, για τα επόμενα χρόνια, και θα περιλαμβάνει μια νέα εμπειρία Ultra all-inclusive εστιάζοντας στο εύρος και στην ποιότητα των παροχών.

Μια δεύτερη επένδυση που «τρέχει» είναι στην περιοχή Καλύβες, ύψους 40 περίπου εκατ. ευρώ, από τον ξενοδοχειακό όμιλο Blue Lagoon, με δραστηριότητα στην Κω και την Κάρπαθο. Ο Ομιλος έχει μισθώσει το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, 250 δωματίων, και παράλληλα έχει εξασφαλίσει τριετές συμβόλαιο με την TUI, φέρνοντας Βρετανούς, Γερμανούς και Βέλγους τουρίστες. Το Blue Lagoon Princess θα είναι «premium all inclusive» και αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα Μαΐου.

Μια τρίτη επένδυση, στα Ψακούδια, στην Ορμύλια, του Ομίλου Cronwell, ρωσικών συμφερόντων, με δραστηριότητα σε Νέα Σκιώνη και σε Πλαταμώνα Πιερίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, και αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2015. Το συγκρότημα με την ονομασία Cronwell Resort Sermilia, 102 δωματίων, αποτελεί επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σε καλό δρόμο βρίσκεται η επένδυση, στη θέση Θέρμες Κάνιστρο, στο Παλιούρι Κασσάνδρας, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες ασφαλείς πληροφορίες μας έχουν ολοκληρωθεί τα μπετά.

«Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς» λένε στελέχη της MED SEA HEALTH A.E., η οποία αξιοποιείται από ξένα επενδυτικά κεφάλαια με τη συμμετοχή Ρώσων μετόχων.

Εντός του 2016 αναμένεται να λειτουργήσει το πεντάστερο ξενοδοχείο, 640 κλινών, καθώς και η μαρίνα σκαφών αναψυχής 90 θέσεων.

Η επένδυση, για το ξενοδοχείο, υπολογίζεται περί τα 45 – 50 εκ. ευρώ ενώ το συνολικό ύψος της κυμαίνεται στα 150 εκ. ευρώ, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός χωριού με 150 παραθεριστικές κατοικίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα