Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΠεντανόστιμο «Κουζίνα 2017»!

Πεντανόστιμο «Κουζίνα 2017»!

Γεύσεις της θάλασσας και του βουνού, γεύσεις των αλησμόνητων πατρίδων, με τοπικά προϊόντα, φρέσκα ψάρια και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο! Στο φεστιβάλ γαστρονομίας «Κουζίνα 2017»!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Kouzina fish

Ξεκίνησε στις 15 Μαΐου, ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου, διανύοντας τη «χρυσή» χρονιά, την ποιοτικότερη – κατά γενική ομολογία – διοργάνωση της 7χρονης ιστορίας του.

Αναφερόμαστε στο φεστιβάλ γαστρονομίας Mount Athos Area Kouzina, που πραγματοποιείται στην Ανατολική Χαλκιδική και στην Προ του Άθω περιοχή. Ένα φεστιβάλ με πληθώρα δραστηριοτήτων, μαγειρικές και διάσημους σεφ, τοπικά προϊόντα και υπέροχα πιάτα, που «ταξιδεύουν» και τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ένα φεστιβάλ με κοινό στόχο, όραμα και προοπτική, όπου επί ένα μήνα, η γαστρονομία μετατρέπεται σε όχημα προώθησης και προβολής κάθε επί μέρους οικισμού ή περιοχής της Ανατολικής Χαλκιδικής, αποδεικνύοντας ότι η τουριστική δραστηριότητα αποτελεί σύνολο πρωτοβουλιών και θεματικών πυλώνων που «μπλέκονται» μεταξύ τους, αναπτύσσονται και εξελίσσονται, για να συνθέσουν στο τέλος ολοκληρωμένα προϊόντα με ταυτότητα, μοναδικότητα και αναγνωρισιμότητα.

Να θυμίσουμε ότι το «ΚOUZINA 2017» ξεκίνησε στις 15 Μαΐου από την ιστορική πρωτεύουσα και πιο παραδοσιακή πόλη της Ανατολικής Χαλκιδικής, την Αρναία, διέσχισε ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Χολομώντα, φτάνοντας στο Αριστοτελικό Όρος και τις κοινότητές του.

Θα καταλήξει στην παράκτια και νησιωτική ζώνη, παρουσιάζοντας έναν προς έναν τους τόπους, τα χαρακτηριστικά τους, την πρωτογενή παραγωγή του καθενός, τις γαστρονομικές συνήθειες, αλλά και την κληρονομιά – φυσική, ιστορική, πολιτιστική, γαστρονομική.

Kouzina giorti loyvdion

Η κουζίνα των Αλησμόνητων Πατρίδων

Τέταρτη εβδομάδα του «Κουζίνα 2107» και από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουνίου (του Αγίου Πνεύματος) έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου, είναι σε εξέλιξη «Η κουζίνα των Αλησμόνητων Πατρίδων».

Μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής από Μικρασιάτισσες νοικοκυρές, με συνοδεία από μουσικά ακούσματα της Ανατολής, μαθήματα παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής, πολιτιστικές και γαστρονομικές συναντήσεις των Ποντίων της περιοχής, γιορτές της αγιορείτικης θάλασσας με μαγειρικές τεχνικές και θαλασσινές μυρωδιές είναι μερικές από τις δράσεις της τρέχουσας εβδομάδας και της ενότητας «Η κουζίνα των Αλησμόνητων Πατρίδων».

Kouzina monastiriaki

Mediterranean Gourmet

Η τελευταία εβδομάδα και ενότητα του φετινού «Κουζίνα 2017» είναι αφιερωμένη στην μεσογειακή κουζίνα και θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου έως και την λήξη του γαστρονομικού φεστιβάλ, την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017.

Η γιορτή του μεσογειακού ελαιόλαδου με μενού φτιαγμένα από την σεφ Ντίνα Νικολάου και τον Ισπανό Marco Motta, το οθωμανικό δείπνο στα Στάγειρα στο Άλσος του Αριστοτέλη, φέρνοντας στο προσκήνιο τη γαστρονομική εμπειρία των Σιδηροκαυσίων και τη μεσογειακή επιρροή της θάλασσας, το ψαράδικο δείπνο με κακαβιές φτιαγμένες πάνω στα ψαροκάικα των ντόπιων ψαράδων είναι οι δράσεις της τελευταίας ενότητας του «Κουζίνα 2017» με τίτλο «Mediterranean Gourmet».

Τελετή λήξης

Η τελετή λήξης του «Κουζίνα 2017» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στην Ακτή Κομίτσα (μετά τα Νέα Ρόδα), εκεί, όπου μεταξύ άλλων, θα βραβευτούν οι συμμετέχοντες για το έργο, την προσφορά και τη συνεισφορά τους.

E-invitation Mount athos kouzina2017-page-001

*

-Στο «KOUZINA 2017» λαμβάνουν μέρος, 12 τοπικοί σύλλογοι – φορείς πολιτισμού, 19 τοπικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στις κύριες δραστηριότητες της διοργάνωσης, άλλες 26 που πλαισιώνουν τις παράλληλες δράσεις των 9 δημοσιογραφικών επισκέψεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ και περίπου 800 εθελοντές.

– Το φεστιβάλ, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην Ισπανία, ξεκίνησε στις 15 Μαΐου, με επικεφαλή την καταξιωμένη σεφ Ντίνα Νικολάου, η οποία, σε συνεργασία με Θεσσαλονικείς και τοπικούς σεφ, απογειώνουν τις εβδομαδιαίες ενότητες της διοργάνωσης. «Η αρχαιοελληνική κουζίνα», «η θαλασσινή κουζίνα», «η μοναστηριακή κουζίνα» ήταν οι τρεις ενότητες του «Κουζίνα 2017», οι οποίες συνεχίζονται με την «κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων» και τη «μεσογειακή κουζίνα».

Dina.jpg Η καταξιωμένη σεφ Ντίνα Νικολάου

-Το φεστιβάλ γαστρονομίας Mount Athos Area Kouzina 2017 θα κλείσει τις πύλες του στις 15 Ιουνίου στην «Ακτή Κομίτσα», όπου με φόντο τον Ακάνθιο Κόλπο και την Αθωνική Πολιτεία οι συμμετέχοντες θα βραβευθούν για το έργο, την προσφορά και τη συνεισφορά τους. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό – γαστρονομικό αντάμωμα όλης της τοπικής κοινωνίας (www.mountathosarea.org).

Να σημειώσουμε ότι χορηγός επικοινωνίας του Mount Athos Area Kouzina 2017 είναι το debbiestravel.gr και το Debbiestravel στο Facebook.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα