Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΟι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης και η παραοικονομία!

Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης και η παραοικονομία!

«Η παραοικονομία έχει μεγάλη άνθηση, παρατηρείται εκρηκτική διάσταση του φαινομένου, τόσο στη Θεσσαλονίκη  όσο και στην Αθήνα» επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Στην ερώτηση που απευθύναμε προς τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), κ. Θωμόπουλο, στη σημερινή παρουσίαση της ΕΞΘ, με θέμα «Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών & Απόδοση Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης», σχετικά με τη μίσθωση καταλυμάτων και τη νέα τάση που παρατηρείται – και η οποία προέρχεται από το εξωτερικό- να νοικιάζονται στους τουρίστες διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, φάνηκε ότι το φαινόμενο λειτουργίας των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και αποστερεί εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

«Το κράτος, δυστυχώς, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο, ώστε να προστατεύσει τους ξενοδόχους» είπε ο κ. Θωμόπουλος συμπληρώνοντας, ότι δεν είναι μόνο η αποφυγή φορολογίας, ΦΠΑ κτλ., αλλά και το γεγονός ότι σ’ αυτά τα καταλύματα «δεν υπάρχει συμμόρφωση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας».

Ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι οι ‘νεοφυείς ξενοδόχοι επιχειρηματίες’ ανοίγουν αθέμιτα ένα ‘ξενοδοχείο’, δίχως καμία κοστολογική επιβάρυνση.

«Είναι αστική μίσθωση!»

Επί του θέματος τοποθετήθηκε η προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Περσεφόνη Τρίχα, επισημαίνοντας ότι «η μίσθωση τέτοιων καταλυμάτων είναι αστική μίσθωση» συμπληρώνοντας ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες διαμερισμάτων να νοικιάζουν το σπίτι τους με αστική μίσθωση.

«Σαφώς, και υπάρχουν πολλά κενά» είπε η κα. Τρίχα, «ωστόσο, η διάφορα ανάμεσα σε ένα ξενοδοχείο και στην ενοικίαση ενός διαμερίσματος είναι στην παροχή υπηρεσιών» συμπλήρωσε.

Ανάμεσα στην Μπρατισλάβα και το Βουκουρέστι

Σ’ ότι αφορά τη μέση τιμή δωματίου (ARR) η Θεσσαλονίκη παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση 5,1% το 2015.

Η πλησιέστερη πόλη είναι το Βουκουρέστι με μέση τιμή δωματίου τα 73 ευρώ για το 2015, έχοντας σημειώσει σημαντική αύξηση 9% τη χρονιά που μας πέρασε.

Να σημειωθεί, ότι η Θεσσαλονίκη, σ’ ότι αφορά την πληρότητα και τη μέση τιμή δωματίου, ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, για το 2015, βρίσκεται στην προτελευταία θέση, μετά τη Μπρατισλάβα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα