Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΚίνδυνος για απώλειες στον τουρισμό!

Κίνδυνος για απώλειες στον τουρισμό!

Σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα, εάν σημαντικοί παράγοντες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

 

«Η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καταλύτης για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και κατ´ επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, με αφορμή τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, που ξεκίνησε σήμερα.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης, συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουν στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από tour operators, αλλά και online συστήματα, «η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015».

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ, εκτιμάει ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015. «

Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Κώδωνας κινδύνου

Βεβαίως, αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, μέχρι το τέλος Απριλίου.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), παράλληλα, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού.

«Στην περίπτωση που οι ως άνω παράγοντες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015» τονίζει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο τουριστικός κόσμος από τη διεθνή έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, εκπέμπει μήνυμα ότι δεσμεύεται για άλλη μια χρονιά και σε αντίξοες συνθήκες, να διαφυλάξει το τουριστικό του προϊόν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα