Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΗ Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και τα 28 εκατ. αφίξεις στην Ελλάδα!

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και τα 28 εκατ. αφίξεις στην Ελλάδα!

Κάθε χρόνο, στις 27 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Τόσο η Ελλάδα όσο και γενικότερα ο τουρισμός, καταγράφει κορυφαίες επιδόσεις!

Τα 598 εκατομμύρια αγγίζουν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις για το πρώτο εξάμηνο του 2017, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα καταγράφει κορυφαίες επιδόσεις, με τις τουριστικές αφίξεις να προβλέπονται σε πάνω από 28,5 εκατομμύρια για το σύνολο του έτους.

Εξωστρέφεια, Συνέργειες, Βιώσιμη Ανάπτυξη

Εξωστρέφεια, συνέργειες, βιώσιμη ανάπτυξη είναι η πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να επενδύσουν οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη των ποιοτικών του δεικτών.

«Αυτή τη χρονιά, η παγκόσμια τουριστική κοινότητα γιορτάζει την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη για τις προοπτικές του τομέα» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Α. Ρέτσος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ρέτσος, «ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Μία στρατηγική ουσιαστικής διασύνδεσης των βασικών πυλώνων του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας μας, όπως είναι ο πολιτισμός και η αγροδιατροφή. Που θα αναδεικνύει τον φυσικό μας πλούτο. Που θα ενσωματώνει, ως αναπόσπαστο μέρος της, την ενίσχυση του επιχειρείν, την προσέλκυση επενδύσεων, την στήριξη της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών ιδεών και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Φαινόμενα άναρχης οικιστικής ανάπτυξης

Και ενώ ο τουρισμός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως, αποτελεί μία δραστηριότητα με τεράστια συνεισφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην εισροή συναλλάγματος και στην οικονομική άνθιση και ευημερία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) «δυστυχώς, εξαιτίας της έλλειψης σωστού σχεδιασμού από την πολιτεία, σήμερα, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια οργανωμένου τουρισμού στη χώρα μας, παρατηρούνται φαινόμενα άναρχης οικιστικής ανάπτυξης, ανεξέλεγκτης δόμησης, θαλάσσιας ρύπανσης, καταπάτησης και καταστροφής βιοτόπων, που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Πρόκειται ουσιαστικά για την άλλη όψη της τουριστικής ανάπτυξης».

Διατήρηση του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου

Στην ανακοίνωσή της η ΣΕΤΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, επισημαίνει ότι «με δεδομένο, ότι η τουριστική δραστηριότητα, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή, δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη φύση και στο περιβάλλον, καθίσταται πλέον επιβεβλημένο η πολιτεία να επανακαθορίσει την τουριστική πολιτική της, υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο, που θα προσανατολίζεται σε έναν ποιοτικό τουρισμό και θα απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις, πέραν του ήλιου και της θάλασσας. Ένα σύγχρονο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα δίνει έμφαση στη διατήρηση του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας μας».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η ΣΕΤΚΕ, «είναι άμεση ανάγκη να υιοθετηθούν επαρκή συστήματα διαχείρισης και διατήρησης των φυσικών πόρων και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές, οι οποίες να μπορούν να αντέξουν την πίεση που ασκείται από τη μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, κ.ά.»

Με αφορμή, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, «ως Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), δεσμευόμαστε για την υιοθέτηση νέων προτύπων, που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού μας προϊόντος, με έμφαση στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος» αναφέρει η ανακοίνωση της ΣΕΤΚΕ.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα