Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηVoltάρουμε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Voltάρουμε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση, εξερεύνηση, ανακάλυψη, ευαισθητοποίηση’ «voltάρω» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης!

Σήμερα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, από τις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η διαδραστική εκδήλωση «Voltάρω»,  κεντρικό θέμα της οποίας είναι η ηλεκτροκίνηση και κατ’ επέκταση η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ζητήματα που αφορούν στη βιώσιμη αστική μετακίνηση.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς, τα οποία παρουσιάζουν συνεχείς ανοδικές τάσεις στις προτιμήσεις φορέων και πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην εκδήλωση, που έχει ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, εξερευνήσουν και ανακαλύψουν μια μεγάλη γκάμα ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφορά, που περιλαμβάνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και σκάφη.

Επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Ιταλία η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου επιδοτείται με ένα ποσό μέχρι και 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα «τα σκάφη θαλάσσης που συνδυάζουν τη χρήση ΑΠΕ και ηλεκτρικής ενέργειας, κινούνται δηλαδή με ρεύμα, συσσωρεύοντας ενέργεια από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά πάνελ, αποτελούν μια πολύ σοβαρή και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τις υδάτινες μετακινήσεις. Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα του Αξιού και ο Φορέας Διαχείρισης των λιμνών στην επαρχία Λαγκαδά έχουν κινήσει τις διαδικασίες για να αγοράσουν τέτοια σκάφη. Ο Δήμος Πρεσπών και ο Δήμος Καστοριάς τα έχουν ήδη προμηθευτεί. Τα έχουν όμως εδώ και δύο χρόνια αγκυροβολημένα να ρημάζουν, γιατί στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για να λάβουν άδεια πλόων. Εμείς μεταφέρουμε αυτά τα σκάφη στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης την Κυριακή 24/9, για να τα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας, αλλά και για να αναδείξουμε το πρόβλημα». Όπως δηλώνει ο κ. Γιουτίκας, οι τιμές αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα είναι τριπλάσιες και τετραπλάσιες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

i

-Η εκδήλωση «voltάρω» πραγματοποιείται, σήμερα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με αφετηρία τις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου. Ώρα έναρξης στις 12 το μεσημέρι και διάρκεια έως τις 7 το απόγευμα.

-Ηλεκτρικά ποδήλατα, drones, ηλιακά σκάφη, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κλήρωση με δώρα, όλα στην εκδήλωση «voltάρω», που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

*

-Τα οχήματα με ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο και βενζίνη ευθύνονται για το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 33,3% ως το 2050.

-Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, «ασκώντας ήδη τη Μητροπολιτική Διοίκηση σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια μπορεί να λειτουργήσει ενοποιητικά και συνδετικά σε συνεργασία με τους Δήμους, για τη διαμόρφωση ενός συνολικού και ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που θα βασίζεται στα αντίστοιχα σχέδια που προετοιμάζει κάθε Δήμος. Άλλωστε στην ‘εξίσωση’ της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, σταθερός παράγοντας είναι και το Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που χρηματοδοτούμε με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης με παρεμβάσεις σε οχτώ τους Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα